torsdag 7. januar 2010

Forsettlig


Juletreet er kastet på dør. (I hvert fall stammen. Barnålene lå stort sett igjen som en grønn sti fra stua via kjøkkenet og til terrassedøra.) Døgnrytmen er kommet på rett kjøl og jobbehjulene har begynt å snurre.

DA er det tid for nyttårsforsetter.

Dette grubler jeg mye på fra år til år. Og jeg lytter med interesse til andres forsetter. Historiens to beste forsetter (og ingen av dem er opprinnelig mine, men har vært forsøkt adoptert):

I år skal jeg ta meg sammen.

Eller, kanskje enda bedre:

I år skal jeg ha mer flaks.

Jeg har som regel både nyttårsforsetter og skolestart-forsetter. Fridager gir rom for ettertanke, og tiden etter juleferien og sommerferien gir anledning til å starte på ny frisk.

Jeg syns ikke det er noe latterlig eller idiotisk ved det. Tvert imot. Å ha forsetter betyr at jeg har våget å gå livet mitt etter i sømmene, kjenne etter hva jeg skulle ønske det var mer/mindre av, og ikke minst: at jeg har tro på at endring er mulig.

Jeg ser med skepsis på mennesker som høylytt (og stolt! alltid stolt - har du lagt merke til det?) bedyrer at de hever seg over fenomenet forsetter.
Betyr det at de syns endring er unødvendig?
At de ikke ser flisa av forbedringspotensial hos seg selv og i sin tilværelse?
Har de mistet troen på at endring er mulig?
Tør de ikke engang tenke tanken?
Eller har de kanskje innerst inne noen tanker om endring, men våger ikke si det høyt av frykt for å miste ansikt dersom de ikke innfrir?

Det er fint å ha både noen konkrete, små mål og noen litt mer overordnede hensikter, syns jeg.

Mine håndgripelige mål for år 2010 er
å lære meg å bake flatbrød og lefser
å sy meg en rød kjole med hvite prikker
å lage minst én julegave i måneden

Av de mer luftige forsettene noterer jeg at
jeg skal være mer glad, mindre bekymret og ta sjansen på å vise sinne
jeg vil bli en bedre venn - dvs ta flere initiativ og gjøre mer sammen med venner

I fjor på denne tiden stod det ikke så bra til med pågangsmotet mitt. Det eneste jeg maktet å bestemme meg for, var å holde benkebeslaget blankt. Hele første kvartal var det behov for solbriller ved kjøkkenbenken vår. Det dabbet litt av utover året, men i grove trekk var 2009 et år med polert stål. Og det er selvsagt bra.

Men jeg er svært takknemlig for at troen på endring strekker seg lengre i år.


Bildene er lånt fra janoid/Flickr og vi.sualize.us13 kommentarer:

 1. Applaus fra meg Hanne!

  Jeg har aldri forstått hvorfor det skel være så flott å heve seg over dette med å ha noen planer og forsetter for et nytt år, en ny termin eller hva det måtte være.
  Alle har vel et forbedringspotensiale?

  Jeg står over forsetter jeg vet er uoverkommelige.
  F.eks: Stå opp en time tidligere hver dag og løpe meg en tur!
  Ære være dem som gjør det, men DET klarer ikke jeg.

  Å være mer glad og fornøyd over livet, la bekymringene seile sin egen sjø, og sette pris på de små gleder- det vil jeg være med på!

  Lykke til i 2010

  SvarSlett
 2. Jeg er overbevist om at alle har forbedringspotensiale på ett eller flere punkter. Jeg synes det er viktig å ha noe å strekke seg etter. For meg er det å utfordre meg selv til å nå nye mål kjempe viktig. Derfor startet jeg høsten 09 på mastergradutdanning noe som var et stort mål for meg i 2009. Jeg har ikke vært av den som har hatt nyttårsforsetter, jeg har heller hatt forsetter spredd litt utover året som er kommet til etter hvert. Jeg husker imidlertid et år. Jeg gikk i syvende klasse på barneskolen. Jeg har alltid vært av den følsomme typen, men det gikk til det punktet at det ble i overkant. Jeg var lei av å bli sett på så en pusling som ikke tålte noen verdens ting. Da læreren spurte om noen hadde nyttårsforsetter på nyåret rakte en sped liten frøken opp hånden og sa: "Mitt nyttårsforsett er å bli tøffere". Mange ble stille, enkelte fniste, mens jeg gjorde det tøffeste jeg til da hadde gjort. Jeg ble tøffere, og nå er jeg stolt av å kunne være en person som viser følelser, og av dette lærte jeg at det å ha forsetter er definitivt ikke dumt.

  SvarSlett
 3. Høres ut som noen gode forsetter :)

  Jeg er av typen som ikke har nyttårsforsetter, fordi jeg endrer på det jeg vil når som helst i året. Jeg kan sette meg små mål for en måned, større for en annen. Det er en annen måte å se det på i alle fall :)

  SvarSlett
 4. nydelig kopp øverst der:-)
  forsetter er jeg helt enig i at man godt kan ha, bare at jeg aldri kommer på noe til nyttår så mine kommer litt sånn hulter til bulter ettersom de dukker opp:-)

  SvarSlett
 5. Veldig godt innlegg i dag, Hanne. Jeg er også av den typen som gjerne ser grunn til forbedring og ser ferier som en mulighet til å ta nye "me", og endrer kursen etter dem. Kommer nok til å si litt om det etterhvert, jeg også. I dag har jeg skrevet om enkle gleder. Alt godt fra Eirin

  SvarSlett
 6. Fine nyttårsforsetter. Jeg blir gjerne med på det om å lære å bake flatbrød og lefser! Har litt fartstid på møsbrømlefse og nordlandslefse, men trenger trening og hjelp. Uansett er det koseligere å bake når man er flere... :D

  SvarSlett
 7. Mitt nyttårsforsett består i å trimme av meg det som julens kaloririke dager medførte. I tillegg skal jeg lære å bake knekkebrød. Jeg fikk to typer hjemmelaget knekkebrød til jul, og nå er det hele spist opp. Dette var så mye bedre enn Wasa ferdigkjøpt, så jeg skal uten tvil prøve meg på dette. Ingredienser er innkjøpt i dag. Tør ikke å prøve på noe så avansert som lefse (ihverfall ikke tynnlefse)...

  SvarSlett
 8. Kjempe fint innlegg Hanne ..
  Jeg er nok og av de som har nyttårsforsetter.. Ofte kan det vel være ting jeg alt er i gang med, men er godt å minne seg selv på de denne gangen i året. Og når en til og med skriver det så alle kan lese :p Ja da gir det et ekstra spark bak føler jeg hehe
  Mmmm lefser har jeg og lyst å lære å lage. Vanlig tykklefse kan jeg, men slike tynne saftige som guttungen ikke kan få nok av ... Mmmm det hadde vært no ...
  Men blir ikke i år trur jeg .. Litt for mye annet på tapetet til det :)
  Du og dine må ha ei hærlig helg Hanne. Og et litt sent ønsker jeg dere godt og spennende nyttår !!!
  Klem fra Siv

  SvarSlett
 9. Takk for koselig kommentar inne hos meg :-)
  La meg til som følger jeg :-)

  SvarSlett
 10. heisann. tusen takk for hilsen på min blogg. jeg måtte inn og lese litt her, og FOR en koselig blogg du har. her kommer jeg igjen :)

  SvarSlett
 11. Trampeklapp!! Herlig innlegg:)
  Og jeg adopterer et av dine nyttårsforsett; nemlig å lage (minst) en julegave i måneden..
  Ha en strålende helg:)
  Klem fra Elisabeth

  SvarSlett