tirsdag 1. februar 2011

Et kvart århundre


Lørdag 1. februar 1986 gikk jeg for første gang inn i Nordlands Framtid i Bodø for å jobbe der. Jeg tok fatt på et to måneder langt journalistvikariat, som etter kort tid gikk over i fast ansettelse.

Jeg husker den første lørdagsvakta som fryktelig spennende. Vaktsjef Karl Martin Bakke hadde ikke fått beskjed om at jeg skulle begynne, men sendte meg umiddelbart ut på mitt første oppdrag, som var et intervju med en mann i steinbruddet i Kvalvika. Hva vi snakket om kan jeg ikke huske.

Vel tilbake på desken skrev jeg mitt manus på elektrisk skrivemaskin på såkalte halvflak (som de A5-store manusarkene ble kalt), og jeg gikk deretter i mørkerommet og framkalte film og kopierte bilder. Helt manuelt.

Skrivemaskinen på bildet er et rent klenodium; den er definitivt fra før min tid. Men jeg har storøyd lært meg å bruke nyvinningen telefax, jeg husker personsøkerens inntog og komisk store mobiltelefoner som var så dyre at de kun måtte brukes i nødsfall. Det ble opplæring i Elektronisk DataBehandling (EDB, må vite), og disketter var noe ganske genialt. Og så kom revolusjonen med internett, digitale bilder, minnepenner som rommer allverden og såre enkel overføring og deling av alt på kryss og tvers - noe som virkelig har gjort det mulig å jobbe effektivt hvor som helst.

Noe av det artigste jeg har gjort som journalist er nok filmprosjektet "Perler i Salten", men jeg møter hele tiden utrolig mange flotte mennesker, og håper (og tror vel) jeg har pådradd meg få fiender. Kanskje har jeg gjort litt nytte for meg også, i folkeopplysningens tjeneste.

Tenk det. Jeg har vært fulltids journalist i 25 år!

Jeg ble værende i Nordlands Framtid i tolv år. Etter det har jeg vært frilansjournalist
Noen år etter at jeg sluttet forsvant dessverre gode, gamle Framti'a, da erkerivalene Nordlands Framtid og Nordlandsposten ble slått sammen til Avisa Nordland.

Jeg har markert 25-årsdagen ved å servere kake til mine kontorkompiser, og ved å mimre tilbake.
Et morsomt sammentreff var det jo også at jeg akkurat i dag ble oppringt av Avisa Nordland med spørsmål om jeg hadde lyst til å levere bidrag til deres petit-spalte "Indre Tanker". Og det vil jeg gjerne.

Kanskje jeg skulle gå ut og kjøpe meg ny gull(double)klokke? Vi snakker tross alt 25 års trofast innsats i ett og samme yrke. Teller det?


14 kommentarer:

 1. Gratulerer ! ja, det er rart det der hvor tiden går og når man trives med det man holder på med. Så nå skal du igjen levere litt til "gamle trakter", morsomt det også. Du får feire videre med litt hjemmelaget mat og bakst..du holder jo fortsatt gående din 365 kjøpesnop frie dager..stå på !

  SvarSlett
 2. Det teller!
  Gratulerer med 25 år som journalist!
  Er nok et spennende yrke.
  Når du forteller om skrivemaskinen og fotofremkalling, så høres det ut som mye lengre tilbake enn "bare" 25 år:) Jammen har utviklingen gått fort på dette området de siste årene;)
  Artig å " få være med" på mimringen din. Gratulerer og lykke til med de 25 neste:)

  Klem fra turid

  Den klokken fortjener du så absolutt!

  SvarSlett
 3. Gratulerer med den store dagen! Journalisthverdagen er spennende, og man får aldri tid til å kjede seg, det er i alle fall sikkert.

  SvarSlett
 4. Ja det synes jeg du skal gjøre, gå å kjøp deg klokke! Det er deg vel fortjent, gratulerer!

  SvarSlett
 5. Synes du skal gå ut og kjøpe deg akkurat det du har mest lyst på, for lang og tro tjeneste. Og trenger du noe mer symbolsk, så er vel ei fyllepenn en deilig ting for skrivende mennesker. Jeg har ei rød ei som jeg tar fram av og til. Nå tror jeg at jeg skal henge den på veggen. ;-)

  For et flott blogginnlegg du hadde i dag. Jeg ble ordentlig glad og kunne mimre med deg.

  Alt godt og god klem til deg fra meg.
  Eirin

  SvarSlett
 6. Gratulerer Hanne!
  Koselig mimring, jeg hadde også EDB, men bare teori, vi var i Nordlansbanken og så på en gedigen datamaskin + masse hullkort.
  En skrivemaskin lik den på bilde hadde min morfar. Den var flittig brukt av oss barnebarna.
  Ha en fin kveld!
  Klem : )

  SvarSlett
 7. Gratulerer med jubileum, og du, så gøy det er å mimre! Husker godt jeg skrev på mammas skrivemaskin sånn omtrent for 25 år siden, jeg lærte å skrive navnet mitt på skrivemaskin før jeg lærte det med blyant.

  SvarSlett
 8. Gratulerer! 25 år i samme yrke er kjempebra, det må jo bety at du synes yrket er verdt å holde å med?

  SvarSlett
 9. Jeg må bare henge meg på og gratulere - du har helt tydelig trivdes som journalist!
  Du er sikkert dyktig òg, det ser vi jo på penneføringa di her inne..
  Ha en fin kveld :)

  SvarSlett
 10. 25 år, kjempe flott! Gratulere så mye:-) det er gøy når en får holde på med noe som en liker.

  Klem fra Gry :-)

  SvarSlett
 11. Er det virkelig så lenge siden? Jeg husker godt at du kjøpte din blå Toyota i den tiden. Og en blå drakt som matchet bilen perfekt! Og så hadde du permanent og høyt (stort...) hår! Det var tider, gitt!! Syren

  SvarSlett
 12. Ett år uten kjøpesnop :-)
  Jeg synes det var en kjempeide :-)
  Leste litt på den andre bloggen din ,
  og det er jo også en utfordring til fantasien :-)
  å finne på andre løsninger :-)
  Skulle ønske jeg fikk resten av famillien med på noe sånt :-)
  Lykke til videre :-)

  SvarSlett
 13. Gratulerer med 25-års jubileet. Kjøp deg klokke du, fortjener det etter 25 år. :-)

  SvarSlett
 14. Gratulerer så mye med 25 års jubileum, Hanne!!! Litt på etterskudd her:-) Det syns jeg absolutt su skulle feire med gullklokke, gullsmykke eller noe annet fint du har lyst på!!!!

  Da har du vært lenge freelancer også. Da det plutselig gikk opp for meg at jeg hadde vært forteller i ti år glemte jeg å markere det. Nå går jeg inn mitt tolvte år. Så fint at du er med i Indre spalten:-)

  Klem

  SvarSlett