tirsdag 15. februar 2011

Så satt jeg der alene igjen...

Så har det skjedd igjen: Jeg har (nesten) glemt å puste og glemt å lage mat til familien. Jeg har til og med glemt å sove når jeg har lagt meg ned for å ta middagskvil. Jeg bare måtte lese videre, videre, videre. Og nå er, bokstavelig talt, siste bladet snudd og jeg sitter alene igjen.

Boka jeg gjerne vil ha fortsettelsen på denne gang heter "Barnepiken". Det er Kathryn Stocketts bejublede debutroman om forholdet mellom hvite rikfolk og fargede tjenestefolk i Missisippi på 1960-tallet.

Romanen er godt komponert, med tre fortellerstemmer - to svarte hushjelper og den unge, hvite miss Skeeter. Sistnevne oppnonerer både mot den trange kvinnerollen som moren og venninnene gjerne vil se henne fortøyd i, og mot raseskillet. Hun er også opprørt fordi hun ikke får vite sannheten om hvorfor hennes egen elskede "nanny" plutselig bare ble borte, uten å ta farvel.

De fargede hushjelpene har ansvar for de hvite familienes barn store deler av døgnet. Likevel får de ikke bruke familiens toalett, fordi hærskapet frykter at de fargede er skitne og fulle av smittsomme sykdommer.


Skeeter har fullført sin utdannelse og vil forsørge seg selv. Hun drømmer om å bli forfatter, og får en idé: Hun vil la de svarte hushjelpene fortelle om sine egne liv, anonymt, naturligvis. Blir de identifisert er de ute av arbeidsmarkedet og i tillegg i stor fare.
Spenningen i romanen er knyttet til denne bokideen. Får Skeeter hushjelpene til å snakke? Vil de i så fall si sannheten? Og, dersom det blir bok av det: vil de bli identifisert?

Underholdende, Spennende. Opprørende. Lærerik og tankevekkende.


God bok. Les den, du også!11 kommentarer:

 1. Jeg ELSKER bøker som får meg til å glemme alt annet jeg skulle gjort:)
  Takk for tipset!
  Klem;)

  SvarSlett
 2. Takk for tipset, dette høres ut som ei bok i min gate ja. Bokorm....

  SvarSlett
 3. Tusen takk for boktips!
  Også dette noteres :-)

  SvarSlett
 4. Denne er jeg akkurat ferdig med jeg også! Jeg hørte på den som lydbok, og dermed fikk jeg faktisk gjort andre ting samtidig :) Veldig bra bok!

  SvarSlett
 5. Setter stor pris på boktips, denne skal jeg sette opp på biblioteklisten min:)

  SvarSlett
 6. Hei Hanne
  Jeg har vært litt bloggfjern en stund, men har nå sittet og lest nedover innleggene dine siden sist :) Flott med bokanbefaling – jeg er ikke så flink til å sette meg ned å lese, her går det i litt rykk og napp… Og så flink du er med snopfritt år :) Jeg har vært coca cola fri i 1 måned, og syns det var utrolig tøft i begynnelsen. Gratulerer også med 25 årsdagen som journalist :) …. det er helt sikkert et spennende yrke, og kjekt at du trives med jobben din – ikke noe som er bedre enn det :) Ønsker deg en fortsatt fin dag, og uke… Klem fra Mette

  SvarSlett
 7. denne stod jeg faktisk med i handen på Rimi her en dag. Må bare lese Evas Øye ferdig, så er det denne for tur!!

  SvarSlett
 8. Den har jeg akkurat lest - ei god og rørende bok.

  SvarSlett
 9. Denne plukket jeg med meg til en nattevakt nylig, og ble som deg oppslukt...fikk gjort noe på jobben altså...
  Veldig god bok, anbefales!
  Takk for utfordringen over her.

  SvarSlett
 10. Denne leste nettopp jeg også, og for en fantastisk bok! Anbefales virkelig!

  SvarSlett
 11. Da var jeg og ferdig med boka. Tusen takk for tipset! Vil gjerne vite fortsettelsen på boka jeg...hvordan det går med alle disse damene...

  SvarSlett