torsdag 3. februar 2011

Skuld' torsken os feile...


.. hva havde vi da?

Ja, så spør dikterpresten Petter Dass i "Nordlands Trompet".

Selvsagt har vi mye annet godt å sette på bordet, men årets første skreimølje er et høydepunkt. Jeg er så heldig å få den fiks ferdig servert, og det passer bra, for jeg er litt svak i omgang med diverse innvoller.

idErik tilbereder både torsk, rogn og lever på herligste vis. Servert med kokte poteter, gulrøtter og hjemmebakt flatbrød blir det bare... mmmm!

Slik gjør han det:

Fisken vaskes grundig i kaldt vann. Fjern alt synlig blod. Trekkes i saltet vann, 3/4 dl grovsalt pr. liter vann + 1 ts eddik. (Bruker du finsalt trengs det mindre salt, ca. 1/2 dl pr. liter vann)

Lever må også renses grundig. Trekk av hinnene og fjern ev. kraftige blodårer. Strø på 1/2 ts salt. 1/2 hakket løk legges i en liten gryte. Hell på 1/2 dl vann tilsatt 1/2 ts eddik, og legg den rensede leveren på toppen. Trekkes i ca. 10 min. Like før servering rører du inn ytterligere 1/2 finhakket, rå løk.

Rogn trekkes i 20-30 min. i lettsaltet vann (1 ss salt pr. liter vann). Hvis rogna ikke er hel, er det lurt å pakke den inn i matpapir før du legger den i kokevannet for å holde den samlet. (Du risikerer ellers at rogna tyter utover i kokevannet slik hviten gjør når det går hull på et egg under koking.) Det er viktig at vannet ikke koker, ellers sprekker rogna på samme måte som pølser i kokende vann.

Løksjyen fra leveren fungerer godt som saus. Det smaker også godt med litt smeltet smør.
Tips til både denne og andre fiskemiddager: For å knipe kalorier pleier jeg å spe smøret ut med melk. Det smaker (nesten) like godt.


7 kommentarer:

 1. Åh! min gud! Den som hadde vært hos dere i dag. Mølja er uten sidestykke!
  Tenker du sovner tidlig i kveld. ;-)

  God klem

  SvarSlett
 2. Det så veldig godt ut!
  Jeg har hatt Bacalao:)
  Tror nok jeg må kjøpe torskerogn...

  SvarSlett
 3. Det så veldig godt ut, selv fant jeg ut hvordan jeg kunne spise litt pizza selv om man er på Roede kur (vet at jeg egentlig ikke skal det da he he). Piccolinis er tingen, lite kalorier og med 600 kcal til middag kunne jeg spise 7 sånne små:) Mett ble jeg og med litt salat ved siden av. Tusen hjertelig takk for hyggelig kommentar i bloggen min. Karius sjalet ditt ble kjempelekkert. Jeg driver å tygger på om det skal bli sokker eller sjal, må tenke littt på det. Ha en fortsatt fin uke. Klem fra Kristin

  SvarSlett
 4. Hadde mølje for noen uker siden, men rekker sikkert flere i løpet av sesongen. Har kjøpt ekstra rogn, som jeg har kokt og fryst ned. Skal steike dem på panna i smørog ha dem til middag en dag.

  SvarSlett
 5. Er ikke så flink å legge igjen kommentarer etter meg, det går litt i rykk og napp. Men eg er fast leser på din blogg for du har så mye flott her. Bruker mye av oppskriftene dine og eg mener det var her eg fant den gode kyllingsuppa eg lager titt og ofte. Og nå blir det nok skrei en av de nærmeste dagene:))

  SvarSlett
 6. NAM! Tenk at skreien er kommet på bordet igjen - snart vår :-)
  & ja, vel fortjent pris til deg! Klikket meg inn på dine beærede, ypperlige valg - helt etter mitt hjerte :-)

  SvarSlett
 7. Hulk! Færskfesk med lever, masse pepper og flatbrød med heimsmør. Jeg skjønner ikke hvordan jeg faktisk overlever uten det, men det går på et vis. Men gudbevares så godt det hadde vært!

  SvarSlett