mandag 18. januar 2010

Grovt og godt


Noen ganger blir jeg dørge lei av hverdagsbrødet vårt, enda så godt som det er. Da gjelder det å skape litt variasjon.

Heldigvis har jeg en flott bukett kjøkkenkyndige venninner som gjerne deler oppskrifter. Dette utrolig gode linfrøbrødet fikk jeg første gang servert tidlig på nittitallet, da jeg kom på helgebesøk til en gammel gymnasvenninne i Oslo.

- Har du bakt sjøl? spurte jeg mest for spøk, for brødet så aldeles proft og ikke noe hjemmebakt ut - ut fra min daværende bakeerfaring.

Men: Hun hadde sannelig bakt sjøl.
Og jeg dro etter hvert hjem med gode minner fra venninnehelg, pluss oppskrift ;-)

Dette er variasjon å varte opp med når jeg merker at hele familien tyr til knekkebrød stadig oftere, mens hjembaktbrødet blir liggende og tørke i skuffen.
Men nå må det være lenge siden sist jeg laget linfrøbrød, for 14-åringen ropte over seg da varme skiver av det nystekte brødet ble servert til kvelds: Åh, mamma. Dette var skikkelig godt brød!

Oppskriften gir to nokså store, runde brød.

Rundt linfrøbrød
2 dl linfrø
2 dl hvete helkorn
6 dl vann
5 dl lettmelk
50 g gjær
2 ts salt
3 ss olje
1 l sammalt hvete grov
1 l hvetemel

Vann, linfrø og helkorn kokes i 10 minutter. Tilsett melken og la blandingen bli fingervarm.
Smuldre gjær i blandingen og rør til gjæren er helt oppløst.
Bland inn salt, olje og grov hvete. Til slutt elter du inn hvetemel, litt etter litt. Pass på at deigen ikke blir for fast. La kjøkkenmaskinen arbeide i 8-10 minutter.
Deigen heves i en drøy time under klede.
Ta den ut på bakebordet og tilsett evt. litt mer hvetemel hvis deigen virker for løs.
Form to runde brød - jeg foretrekker å lage dem litt avlange, dog lubne. Legg dem på bakepapirkledd stekebrett.
Etterhev under klede i 30-40 minutter.
Lag små snitt i brødene med skarp kniv. Pensle med sammenvispet egg og dryss knuste hvetekorn på toppen.
Stekes nederst i ovnen, 200 grader i 45-50 minutter.
Avkjøl på rist.



14 kommentarer:

  1. Nam!! Det så jammen godt ut:)

    Ha en fin kveld:)

    Klem Linda

    SvarSlett
  2. Det såg deilig ut! Mmmm! :)

    Ha en god uke! :)

    Klem, cecilie!

    SvarSlett
  3. Ser kjempedeilig ut. Takk for at du deler på oppskriften:)
    Ha en fin mandagskveld.

    SvarSlett
  4. Bra du kom med dette innlegget - så husker jeg på å ordne med brød til matpakkene i morgen også .. :o)

    Så veldig godt ut .. jeg elsker brød - spesielt grovt brød .. namm .. :o)

    Ha ei fortsatt toppers uke - klem!

    SvarSlett
  5. Ah, nydeleg! Eg pleier å ha ei ts av brødkrydderet ifrå Judiths urtehage oppi. Det er heilt fantastisk. Om du er i Bodø så har dei det på hjerterommet på Nordland kultursenter, eller så kan eg kjøpe og sende om du vil ha:D

    SvarSlett
  6. Takk for oppskriften, jeg skal spare den til bakelysten kommer over meg...:)

    SvarSlett
  7. mmmm.....brødet ser godt ut.
    Takk for oppskrift.
    Ønska deg en fin dag
    Klem

    SvarSlett
  8. Dette hørtes ut som et deilig brød. I morgen skal jeg prøve scampi pizzaen din, så får vi se om brødoppskriften får prøves senere :D

    SvarSlett
  9. Tusen takk for koselig kommentar i bloggen min:) Oppskriften fikk jeg av en venninne. Jeg kan prøve å scanne inn oppskriften å legge ut på bloggen min.

    Fin blogg du har:) Håper det er greit at jeg legger meg til som følger av bloggen din?

    Her på blogspot er det mye bedre å blogge. Jeg har ikke fått noen negative kommentarer. Blogg.no er blitt en fjortisbloggsted hvor det er blitt populært å spamme andre bloggere med kommentarer som: "Kom og besøk min blogg!" Eller: "Fin blogg du har! Besøk min!". Det er forferdelig plagsomt. De respekterer jo ikke når bloggere sier de ikke ønsker slike kommentarer.

    Et par av mine bloggvenner (fra blogg.no) gikk også over til blogspot på grunn av mobbing og spamming der inne.

    Jeg ønsker deg en fin dag:)

    SvarSlett
  10. namnam...nå fikk jeg lyst på nybakt brød med brunost....men så var det den lavkarbodietten da...jeg får vel stå han av...men bake til resten av familien...DET kan jeg:-)

    SvarSlett
  11. Hjemmebakt brød er godt, og jeg baker alltid brød selv. Men av latskap velger jeg slike ferdigblandete, og liker godt Solsikkebrød. Jeg er et utpreget brødmenneske, og skulle gjerne hatt nybakt hver dag. Kanskje på tide å prøve en ny oppskrift.

    SvarSlett
  12. Uhm tak for opskriften! Hjemmebagt brød er altså det bedste! Tror faktisk jeg bliver bedre og bedre til norsk på grund af dig ;-) Er ellers ikke det jeg er bedst til. Min mands fætter havde en norsk kæreste for ikke ret lang tid siden og hende snakkede jeg mest engelsk med he he. KNUS

    SvarSlett
  13. Takk for at du deler oppskrift! Denne skal jeg forsøke meg på i løpet av helgen :-)

    SvarSlett