søndag 3. januar 2010

Bursdagsfrokost


3. januar er idEriks dag. Hurra og gratulerer!

Og det vil jeg si - man føler seg som en relativt god kone og mor når man på årets første søndag står opp "før han snyt får skoene på seg" for å kunne diske opp med nystekte sjokoladecroissanter til frokost klokken 10. *pusse glorie*

Dette er ikke noe jeg har drevet med, så jeg bladde i diverse kokebøker i går kveld på jakt etter en oppskrift som ikke skremte vettet av meg. Med tanke på komplisert bakeprosess såvel som antall kalorier... I enkelte oppskrifter skulle det være et halvt kilo smør (!) fordelt på 16 croissanter, og jeg formelig kjente hvordan kjevlet gikk i vranglås. Dette hadde jeg bare ikke nerver til, få dager inn i en nytt og heidundrende sunt år...

Valget falt dermed på en mer måteholden - dog svært velsmakende - variant fra gode, gamle "Gjærbakst på alle bord".

Akkompagnert av "Sangtimen" og "Naturens verden" på NRK drev jeg forresten en smule forskning ved kjøkkenbenken: Jeg lagde tre ulike varianter fyll, for å finne ut hva som smaker best: Odense kokesjokolade i blokk, Freia melkesjokolade eller en blanding av disse to. Melkesjokoladen ble min favoritt, mens idErik og eldstesnuppa foretrakk blandingen.
Vil du prøve?

Til 18 croissanter:
3,5 dl vann
50 g margarin
25 g gjær
2,5 ss sukker
1/2 ts salt
ca. 500 g hvetemel
100 g kald margarin til kjevling
egg til pensling

Smelt smøret, tilsett vann og la blandingen bli fingervarm. Rør ut gjæren i væsken i bakebollen. Rør inn sukker, salt og mel. Arbeid deigen raskt sammen, ellers blir den seig.
La heve til dobbel størrelse (ca. 45 minutter).

Legg deigen på bakebordet. Kjevle den til en firkant, ca. 1/2 cm tykk. Skjær tynne skiver margarin med ostehøvel og legg dem tett i tett på 2/3 av leiven. La det være en kant ytterst uten margarin. Brett leiven i tre lag: først brettes den usmurte tredel over den smurte, og så brettes den siste delen over. Kjevle ut og brett i tre igjen.
Del deigen i to og kjevle hver deg til en 3 mm tykk, lang remse som du deler i trekanter ved hjelp av pizzahjul. Ved den bredeste enden legger du på noen biter hakket sjokolade. Rull sammen til horn.
Legg dem på bakepapirkledd stekebrett og la etterheve. Pensle med egg før steking.
Stekes i ca. 10 minutter midt i ovnen, 250 grader.

Avkjøles litt på rist før du serverer dem til en kopp sterk og god kaffe.

Nå venter mengder av nattefalt snø på at jeg skal komme ut og svinge brettet. Så da får i hvert fall noen av kaloriene kjørt seg...


7 kommentarer:

  1. Dårlig gjort å friste med slike godsaker nå når kaloriene skal strammes inn etter jula :D

    Men; de så nydelige ut! Takk for oppskrift :)

    SvarSlett
  2. Fristende,disse tror jeg nok jeg vil prøve.Tusen takk for oppskriften :)

    SvarSlett
  3. Disse så himmelske ut. Du får virkelig til å gi meg vann i munnen :D

    SvarSlett
  4. Disse så gode ut - de må jeg nok prøve etterhvert! Godt nyttår!

    SvarSlett
  5. Du er flink!
    Godt Nytt År!

    SvarSlett
  6. Å helledussen hvordan skal dette gå når du legger ut så fristende oppskrifter :-)
    Men denne SKAL jeg prøve og hvis de er like himmelske gode som bounty kulene så er jeg redd for hvordan jeg blir seende ut det hehe

    SvarSlett
  7. Oi, baker du fortsatt. Her er ikke bakemodusen kommet tilbake etter julestria. Tror jeg må vente en stund på den......

    Dette så skikkelig godt ut.

    SvarSlett