onsdag 21. desember 2011

Til å spise opp!


Her er årets konfekt-nykommer i pludrehanneheimen - egenkomponert, faktisk. Jeg kaller dem Sommerdrømmer. For dette smaker sommer.

Er du av dem som har full kontroll på juleforberedelsene, vil jeg varmt anbefale at du tar deg tid til å lage slike. Det er ikke vanskelig, bare møysommelig.

For en stund siden kjøpe jeg sjokoladeskall fra A La Carte Produkter. De er fremstilt av Valrhona sjokolade, altså fineste kvalitet. Det er 500 skall i pakken (!), så jeg bestilte sammen med en venninne. Oppbevar dem kjølig og mørkt, så holder de seg godt.

Dette er tynne skall med åpning i toppen, slik at du kan fylle dem etter egen smak. (Jeg ante ikke at slike eksisterte, før jeg besøkte Urtehagen på Tofte for å filme Hanna som laget konfekt.)

Prosessen foregår i flere runder, og jeg skal ikke legge skjul på at dette er tidkrevende. Men det er verdt det!
Jeg har komponert flere ulike fyll, som alle har blitt gode. Denne gangen valgte jeg å eksperimentere med hvit sjokolade og puré av bringebær. Jeg skal hilse og si at kombinasjonen av syrlige bringebær, hvit sjokolade og mørk sjokolade ble snadder. Årest beste julekonfekt etter min gane. Duften og smaken av bringebær vekker sommerdrømmer, og det er fint å ta med på den mørkeste tiden.

Sommerdrømmer (ca. 75 stk. - jeg glemte å telle...)
Du trenger:
75 sjokoladeskall, mørk sjokolade

Bringebærfyll
400 g usukret bringebær, ferske eller frosne
400 g hvit sjokolade
70 g mykt setersmør (som er litt saltere enn vanlig meierismør)

Overtrekk
300-400 g Odense mørk sjokolade
25-40 g kokosfett


Frosne bær må tines først. Kjør dem til pure med stavmikser. Mos/gni bærpureen 2 ganger gjennom en melsikt - bruk slikkepott. Kast frøene. Kok opp bringebærpureen, la den avkjøle til den har samme temperatur som smeltet sjokolade(se under).
Hvit sjokolade hakkes og smeltes over vannbad. Obs: hvit sjokolade tåler ikke å bli for varm, la den bare smelte seg jevn.


Pass på at sjokolade og bærpure har noenlunde samme temperatur. Bland dem sammen. Rør inn romtemperert setersmør i små terninger. Jeg brukte stavmikser for å få blandingen smidig og glatt.
La massen bli helt kald, gjerne i kjøleskap.



Hell den i sprøytepose, og sprøyt fyll i sjokoladeskallene. Vær nøye på at det ikke blir luftlommer!


Smelt noen ruter mørk sjokolade og forsegle hullene med sjokolade. Jeg brukte en teskje til dette. det skal kun små sjokolademengder til på hvert hull!
La stivne.

Til slutt skal hver kule dyppes i mørk sjokolade, som du har smeltet over vannbad. Kokosfett tilsettes for å gjøre sjokoladen ekstra blank og dessuten litt mer tyntflytende.
Jeg dyppet kulene ved hjelp av en smal metall-stekepinsett.


Sett de glaserte kulene på bakepapir og la dem bli helt kalde før du legger dem i tett boks med papir mellom hvert lag.

Vil du gi bort litt lykke i julegave - gi noen av disse!



8 kommentarer:

  1. Kjenner at jeg gleder meg til å feire jul sammen med dere. Av så mange slags grunner :)
    Elin.

    SvarSlett
  2. Disse så helt fantastisk deilige ut. Får vann i munnen av å bare se på bildene :D Skikkelig fancy hjemmelagd konfekt, jeg er imponert :D Ønsker deg ei riktig god jul :)

    SvarSlett
  3. Du vet å friste med godsaker. Disse så utrolig deilige ut.
    Ønsker deg og din familie en riktig god jul :)

    SvarSlett
  4. Det så HIMMELSK fantastisk ut! De skallene blir et MØST som bare MÅ bestilles *lagrer link*
    Takk som deler!

    KOS deg og ha en herlig JUL!

    Go`Juleklem fra Vibbedille ;))

    SvarSlett
  5. Å de der så virkelig fristende ut, elsker smaken av sjokolade og bringebær sammen!!!

    Ønsker deg ei riktig god jul:)

    SvarSlett
  6. Du er bare ett oppkomme av ideer.
    I disse dager har jeg tenkt på den flotte kalenderen du lagde til meg for noen år siden.Ønsker deg en flott jul

    SvarSlett
  7. Dette både så og hørtes kjempegodt ut. Jeg har aldri sett sånne skall, veldig smart.
    Ønsker deg en riktig god jul! Juleklem fra Marit Johanne

    SvarSlett