søndag 12. august 2012

Det nærmer seg skolestart


Jeg kan huske noen ganger fra min barndom, at jeg kom tidlig hjem fra skolen og ble møtt av aldeles nystekte skolebrød på kjøkkenet. O salige himmel!

Det er mulig det skjedde bare en gang eller to eller tre. Uansett synes jeg alle fortjener en sådan overraskelse, enten man går på skolen eller ei.

Dette er en riktig god oppskrift, hentet fra "Gjærbakst på alle bord", som jeg trofast vender tilbake til.

Skolebrød, ca. 30-35 stk.
150 g smør
7 dl melk
50 g gjær
2 dl sukker
ca. 1 kg hvetemel

Stekes ved 250 grader i 10-12 minutter, midterste rille

1 pakke vaniljekrem (jeg foretrekker å koke selv fra vaniljekrempulver, du kan også lage den av vaniljesauspulver med halv melkemengde, eller kjøpe ferdig vaniljekrem). Avkjøl.

Smelt smøret. Tilsett melken og varm opp blandingen til den er fingervarm. Bryt opp gjær i bakebollen, hell melkeblandingen over og rør til gjæren er oppløst. Tilsett sukker og mel. Rør deigen sammen og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse (en drøy halvtime).

Trill ut store boller. Legg dem på bakepapirkledd stekebrett. Trykk bollene litt flate og la dem heve godt. Lag en grop i midten og fyll den med vaniljekrem. Stek bollene friskt brune. Avkjøl litt på rist før du smører melisglasur rundt vaniljekremen og dypper bollene i kokosmasse.

Nytes mens de er lunkne.

Skoleboller kan fryses uten melis/kokos. La dem tine i romtemperatur, og varm dem opp i stekeovn like før servering.



4 kommentarer:

  1. Uhmmmmmmm- det e jo godt-å snart e det skolestart igjen-kos dæ me augustsøndagsettermiddagen.

    SvarSlett
  2. Oi oi - det så helt himmelsk ut - kjenner formelig hvor godt det lukter!! Denne oppskriften må prøves ut - takk for at du deler :-)

    SvarSlett
  3. Nam, de så gode ut!!
    Definitivt en favoritt blant ungene her også:)

    Klem Linda

    SvarSlett
  4. En sørlending som liker veldig godt din lille verden! Du formidler slike normale, flotte ting på en herlig måte!!!

    SvarSlett