fredag 30. mars 2012

Verdens enkleste sjølforsyning

Det høres så herlig ut å være sjølforsynt med tomater, egg og annet som folk høster i eget drivhus/hønsehus. For meg blir det kun med fascinasjonen.

Det er bare de enkleste ting jeg (stundom) prøver meg på i landsbruks-sfæren. Reddiker, rabarbra, løpstikke, gressløk og sukkererter. Disse som passer seg selv og som det nesten ikke går an å feile med.

Men aller, aller enklest er karsen.


Av en eller annen grunn føler jeg at den hører påsken til, og i dag bestod frokosten av hjemmebakt med leverpostei og egendyrket karse på. Nam!

Du rekker fint å dyrke din egen karse til påskedagene, de er klare til høsting etter fire-fem dager. Du dyrker den på fuktet bomull. Allerede etter noen timer ser du at de første frøene begynner å spire, så dette er morsomt å følge med på, for liten og stor.Jeg foretrekker å bruke små skåler til dette, slik at man blir fort ferdig å høste i skålen og kan starte forfra igjen. Det er lurt å så ulike skåler på ulike dager, så har du hele tiden nyspiret karse.

Frøene skal såes ganske tett. Det kommer nemlig bare én spire fra hvert frø. (Her har jeg imidlertid sådd litt unødig tett. Som du ser på bildene av ferdig karse ble det en del uspirede frø som hang fast på karsebladene. Dem piller du bare av.)

Husk å vanne hyppig. Tørker bomullen ut, dør karsen raskt.

Her kan du se hvor raskt frøene spirer - dette er dagen etter at jeg sådde:


Tips: Halve eggeskall er fint å så karse i. La dem stå i eggekartongen - det blir en dekorasjon i seg selv.


1 kommentar:

  1. Karse hører påsken til ;-) Vi har sådd i halve eggeskall, morsom pynt.

    Ha en strålende påske :-)

    SvarSlett