torsdag 1. mars 2012

Udgivet af en Dame


Svigerfar hadde med seg en original og veldig søt vertinnegave da han kom til morsdagsmiddag for noen uker siden: Boken "Selskabeligt Tidsfordriv for Børn og Voxne. En Lommebog for Venner af uskyldigt Spøg. ".


Boken er i lommeformat, 11x7 cm, og har et beskyttende etui, sånn at man alltid kan ha den for hånden i fall et selskap skulle bli for kjedelig. Den er skrevet i gotisk skrift, så også det å lese den kan være et anstendig tidsfordriv. Jeg har ikke lest alt, men her er selskapsleker, panteleker, anekdoter, kortkunster og spåtabeller.

På den opprinnelige utgaven var forfatterens navn en godt bevart hemmelighet. I stedet for navn står det bare "Udgivet af en Dame".

Forfatterinnen er i ettertid "avslørt" - det var Adolphine Warncke (1813-1859), som drev privatskole i Svelvik på slutten av 1850-tallet.
Boken er opprinnelig utgitt i 1856, men akkurat denne utgaven er et fotografisk avtrykk anno 1971. Den var da sendt som "julehilsen til venner og forbindelser av Aftenposten og Chr. Schibsteds forlag". En utrolig morsom og original vertinngave. Tusen takk, svigerfar!


PS: Boken er forresten nevnt i denne tilbakeblikk-artikkelen i Aftenposten.


2 kommentarer:

  1. For en arti bok:-) Og for en snill svigerfar du har:-)
    Ha en fortsatt fin dag:-)

    SvarSlett
  2. Kjempesøt bok, så nusselig og liten. : )

    SvarSlett