torsdag 8. mars 2012

"Jeg er ikke feminist fordi..."

Det er ett Skavlan-program jeg aldri glemmer, enda det er ti år siden det ble sendt. I anledning kvinnedagen hadde Fredrik Skavlan invitert Celina Midelfart og Gro Harlem Brundtland. De diskuterte hvorvidt dagens unge kvinner er likestilte og at kampen er over.

Midelfart fikk spørsmål om hun oppfatter seg som feminist.
- Nei, jeg er ikke feminist, for jeg har aldri følt meg diskriminert, sa hun.
 Brundtland svarte slik:
- Jeg ble heller aldri diskriminert, men da jeg var 15, skjønte jeg at andre kvinner ble det. Da ble jeg feminist.

Denne passiaren sier mye.

Likestillingsdebatten blusser alltid opp på 8. mars. I dag er avisenes kommentarfelter fulle av sterke meninger for og  imot feminisme.
Det slår ikke feil: Det er alltid noen som vil puffe de norske feministene i grøfta med et "Løft blikket og slutt å syt". Ja-ja. Det er lov å mene det, og naturligvis er den norske "nøden" fornem, sammenlignet med grovere urett i helt andre regimer. (Min erfaring er forresten at de som er engasjert i hjemlig likestilling ofte er ganske flinke til å løfte blikket.)


Det er også lov å mene at "slik norske kvinner er blitt er det best å være ungkar og ete boksmat" (sagt av en kar på 60 som bor hjemme hos mor) - et sitat jeg fant i den flotte "Pappas blogg". Han skriver klokt, blant annet om likestilling - les den!

Sjikane, trakassering, vold og voldtekt mot norske kvinner forteller at selv om lover og rettigheter er på plass, er det mye å ta fatt på i grunnstruktur og holdninger. Den norske offentlighet har spandert tid, penger og fokus på å forme den nye kvinnerollen de siste 30-40 år. Kanskje er det på tide med kollektiv refleksjon rundt den nye mannsrollen? Hva skal mannen være, hvis han ikke skal være eneforsørger, den som ordner opp og bestemmer? Det later til å være mange menn som føler seg truet av et likeverdig "makt"forhold.

Norske kvinner har det godt. Jeg har det godt. Det utelukker selvsagt ikke at norske kvinner kan være feminister året rundt og ta seg tid til å markere kvinnedagen.

Likestillingsnestor Berit Ås sier: "Hvis Norge er et av verdens mest likestilte land, hvorfor ligger vi da på topp i Vesten med antall kjæreste- og hustrudrap?"


Som mor til to tenåringsjenter tenker jeg at noe av det farligste jentene mine kan gjøre, er å velge feil kjæreste. Skal det være en nødvendig redsel i et likestilt land?

Ha en fin 8. mars!


3 kommentarer:

 1. Ønskjer deg ein fin kveld og ei flott helg. ;)

  SvarSlett
 2. "Hvis Norge er et av verdens mest likestilte land, hvorfor ligger vi da på topp i Vesten med antall kjæreste- og hustrudrap?"

  Det gjør vi heller ikke, vi ligger på BUNNEN. Det er en feminist skapt myte.

  For et litt annet syn på hva likestilling er og hvordan menn også blir diskriminert, ta en titt på disse:

  http://www.pellebilling.se/blogg/

  http://maskulistene.blogg.no/

  http://genusnytt.wordpress.com/

  http://maskulinist.no/

  SvarSlett