fredag 30. oktober 2009

Husmortriks


Er du veldig glad i å stryke klær? I så fall behøver du ikke lese videre.

Syns du det er helt greit å gå med krøllete gensere? I så fall behøver heller ikke du å lese videre.

Men alle dere andre, som både vil ha noenlunde glatt tøy OG færrest mulig timer ved strykebordet - her er et lite triks i hverdagen:
Still sentrifugen på færre omdreiininger.
Det betyr selvsagt litt lengre tørketid for plaggene, men det gjør dem også mye mindre stryketrengende. Rist plaggene godt ut før du henger dem opp, og gjør selve opphengingen litt nøye. Pass spesielt på at ermene ikke er vridde eller krøllete.

Med dette kan mange gensere fint greie seg uten stryking - i hvert fall etter min standard.
Skjorter og bluser henger jeg rett på kleshenger etter vask, og det gjør i hvert fall strykejobben lettere, skjønt ikke overflødig.

Bildet er lånt fra klimaklubben.no


torsdag 29. oktober 2009

Dra ut stikkontakten


Jon Niklas Rønning har skrevet boka "Generasjon Facebook".

Han sier: - Facebook-generasjonen er et eneste stort paradoks. Vi forsøker å synes og selge oss selv for enhver pris, men vi aner ikke hvem vi er. Vi har rett og slett ikke tid til å finne det ut.

Det er jo noe vakkert med dette jaget vårt etter å bli sett også da. Vi vil jo bare bli elsket. Men det er trist samtidig, for vi jager falske idealer, som status og berømmelse, mens vi egentlig er gode nok i oss selv.

Rønning tilhører selv Facebook-gerenasjonen, men ønsker ikke å identifisere seg med den.

- De er "på" hele tiden. Alle vil bli kjendiser. Mange finnes ikke opptatt av hva de blir kjent for, bare de blir kjent. Det gjør at folk blir veldig selvopptatt og veldig overfladisk. Man har 1200 venner på Facebook, men ingen å drikke kaffe med, liksom, sier Rønning.

Rønning mener det må endringer til for Facebook-generasjonen.
- Vi må lære oss å dra ut stikkontakten. Søke stillhet og ro innimellom. Jeg foreslår en mental faste.

Forfatteren understreker at det er svært viktig å kjenne seg selv og å være glad i seg selv.
– Jeg ønsker å sette av tid til å sette meg ned og være rolig. Kanskje lære noe nytt. Når lærer vi egentlig noe nytt sånn som vi holder på? Vi lever i en selvdyrkende tilstand uten at vi egentlig noen gang tar kontakt med oss selv. Det er et paradoks, sier Rønning.

Og det er vel saktens et paradoks at jeg prøver å synse noe om dette - jeg som selv eksponerer meg og mitt lille liv i en blogg. Er ikke det også et utrykk for behovet for å bli sett?

Men jeg vil legge til at mitt liv i Blogglandia faktisk har ført til at jeg har lært masse nytt. Uten bloggen og damene på Hobbyboden hadde jeg nok fortsatt trodd at flettestrikk er fryktelig vanskelig... Og i tillegg har jeg heldigvis hyggelige, ekte mennesker å drikke kaffe med :-)


onsdag 28. oktober 2009

Se meg! Se meg!

Høstmørket er over oss. Etter at vi stillet klokken, blir det utrolig tidlig mørkt. Med andre ord: Det er på tide å utstyre alle jakkelommer med refleksbrikker!

Uten refleks er du synlig først på 25 - 30 meters hold. Med refleks er du synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Med fjernlys kan bilføreren se deg på 400 meters avstand.
Refleks reduserer risikoen for ulykker med 85 prosent. Billigere livsforsikring får du ikke.

Likevel: Bare to av ti voksne i tettbygd strøk bruker refleks. Resten burde skamme seg.

Det beste er brikker som dingler fritt i knehøyde. Og aller best er de gammeldagse, tykke refleksene med synlige prismer.

Men - all refleks er bedre enn ingen refleks, så velg den varianten du vet blir brukt. Liggende i skuffen har de NULL effekt.

Refleks får du kjøpt hos sportsbutikker, apotek, bensinstasjoner, bokhandler og mange andre steder. Se flere tips hos Trygg Trafikk.

Siden vi fortsatt er i Rosa sløyfe-måneden vil jeg også tipse deg om at du får kjøpt nydelige refleksbrikker hos Rosa sløyfe-aksjonen.


mandag 26. oktober 2009

Pakke!


Det er alltid stas å finne ekte, privat post i postkassen. Da jeg kom hjem fra jobb i dag, lå det en skikkelig lubben konvolutt og ventet på meg. Det var pakke fra Hemmelig Venn på Hobbyboden.

Fra Trondheim denne gangen. Tre nøster blåsjattert babyull, og en ytterst fristende Premium-sjokolade. Heeelt i min smak, begge deler!

Garnet kommer til å bli skjerf á la det røde jeg strikket for en stund siden. Sjokoladen får vente til en passende anledning. Prosjekt "inn i julekjolen" tillater ikke sjokolade på en mandag :-)

Tusen takk, hemmelige venn!


lørdag 24. oktober 2009

Hjelpen er nær

Som jeg allerede har nevnt: Jeg strikker Twilight-votter til eldstesnuppa, med flettemønster og engelsk oppskrift.
Takket være intensiv oppfølging fra damene på Hobbyboden har jeg nå kommet gjennom vott nummer én, og er godt i gang med nummer to.

Ikke alle strikketeknikker er like enkle å forklare med ord. Da er også YouTube god å ha. Her finner du demonstrasjonsvideoer for ALLE MULIGE teknikker - enten den kalles "slip slip knit" eller "M1L".



Fantastisk bra at noen oppfant internett!








torsdag 22. oktober 2009

Ikke til å bli feit av


Det har vært herlig å gjenoppdage håndarbeidsgleden. Også bloggingen er blitt en kjær hobby siden jeg startet i februar.
Meeeen - dette har unektelig gjort hverdagen mer stillesittende, og sånt får følger...

Julekjolen strammer, og det er på tide å ta skjeen i en annen hånd. Eller kanskje ideelt sett - legge skjeen fra seg? Eller i hvert fall passe på hva skjeen fylles med!

En av jentene på jobb har gjort meg oppmerksom på Skyr - et slags yoghurtprodukt i luksusklassen (om vi tar prisen og den lekre emballasjen i betraktning).

Inspirasjonen er hentet fra Island, hvor Skyr er et større produkt enn vanlig yoghurt. Kanskje var det nordmennene som hadde med seg skyr-tradisjonen til sagaøya? Og kanskje navnet skyr skriver seg fra skera, som er det islandske ordet for å skjære. Den ideelle Skyr-konsistensen er nemlig så fast at den nesten kan skjæres.

De som har smakt islandsk Skyr sier at den norske ikke kan måle seg med originalen. Men jeg syns norsk Skyr er god, smaksatt som den er med deilige bær og god samvittighet. Skyr inneholder nemlig null prosent fett.

mandag 19. oktober 2009

Hva jeg liker - og misliker


Jeg har fått en utfordring fra Lykkeliten. Og den tar jeg selvsagt!

Skriv 3 ting du husker som det var i går:
Sankthansaften 1990, da idErik og jeg ble kjærester
Dagene da døtrene våre ble født, og jeg fikk se dem, ta på dem og snuse på dem for aller første gang
Den dagen jeg endelig var modig nok til å banke på redaktørens dør, levere oppsigelsen min og etablere meg som frilansjournalist

Skriv 3 ting du misliker:
Edderkopper!
Å tilbringe tid med mennesker som ikke kan/vil/gidder å lytte
En bukselinning som strammer...

Skriv 3 ting du liker godt:
Å lære noe nytt, samme hva
Sykkelferie
Jul!

Skriv 3 blogger du besøker daglig:
(og mange andre, ikke minst de tre jeg sender utfordringen videre til)

Skriv ned 3 sanger du hører på for tiden:
Helene Bøksle: Natta vi har
Joe Cocker/Jennifer Warnes: Up where we belong
Søsterhjemmet: Susa i hodet

Skriv 3 tv-programmer du følger med på:
Livet i Fagervik
Beat for beat
Nytt på nytt

Skriv 3 bloggvenner du vil sende denne videre til:
(og i fall du lurer på om jeg liker eller misliker rips, ettersom innlegget er illustrert med rips - de er bare med som pynt. Jeg syns i hvert fall de er fine å se på...)

søndag 18. oktober 2009

Fiiin søndag!


Helga fyker så fort avsted, men denne gangen syns jeg fridagene har rukket til litt av hvert. Det mest meningsfulle er nok at jeg har vært bøssebærer for tv-aksjonen "Care" - et formål jeg støtter av hele mitt hjerte. Takk til alle som har gitt sine bidrag!

Formiddagen forløp ellers ved kjøkkenbenken, hvor jeg dels passet to store, putrende gryter med henholdsvis erter og bønner, dels benyttet anledningen til å rydde og vaske i kjøleskap, skap og skuffer.

Å koke digre porsjoner med slike stuinger er noe som virkelig får humsorglorien til å funkle. At det i tillegg er sunt OG godt sier seg vel nesten selv. Hvis ikke, hadde jeg vel ikke giddet. Det er nemlig en litt omstendelig prosess - men koker du store nok kvanta trenger det ikke gjentas for ofte.


Vil du prøve?
Erter/bønner må legges i bløt i rikelig med kaldvann over natten.
Neste dag heller du av bløtevannet, tilsetter nytt vann og setter gryta på kok. Kokevannet skal godt og vel dekke erter/bønner når du starter.
Bønnene trenger ca. halvannen times koking, ertene opptil tre timer, så det gjelder å slå til en dag du har goood tid ;-) Og det er veldig lurt å lage begge deler på én gang.
Kok på svak varme under lokk. Rør i gryta fra tid til annen. Følg med at det ikke koker tørt - etterfyll vann om nødvendig.

Når erter/bønner er møre tilsetter du jevning og smaker til. Dette var min oppskrift i dag, og vil passe til 500 g erter/bønner. Doble eller tredoble hvis du koker større porsjon (hvilket jeg anbefaler, når du først går i gang).

I bønnegryta rører du inn 1 ss hvetemel. La stuingen koke litt til for å fjerne melsmak.Deretter smaker du til med ca. 1,5 ts salt, 4 ts sukker og 1/2 ss eddik (7 %).

I ertegryta tilsetter du jevning laget av 1/2 dl melk og 1 ss hvetemel. La stuingen koke litt til for å fjerne melsmak. Smak til med 2 ts sukker, 1,5 ts salt, 1 ts timian og 2-3 ts smør.

Avkjøl raskt og frys ned i passe porsjoner. Jeg putter stuingen i plastposer som klappes flate, da tiner de raskt.

Resten av helga har jeg sittet med tunga ut av ene munnviken, dypt konsentrert om mitt nye strikketøy - Bella's mittens. Dette skal bli votter til eldstesnuppa, som er besatt av Twilight.
Jeg er i utgangspunktet ingen dreven strikker (men en desto snillere mamma...). Engelske strikkeoppskrifter har jeg største respekt for, og flettemønster har jeg liksom definert ut av min divisjon. Men, med fullt fokus (ikke snakk til meg, jeg teller!) og et knippe hjelpsomme støttekontakter på Hobbyboden går det unektelig framover. Og det ligner sannelig bildet på oppskriften. Kanskje vottene blir ferdige til den nye Twilight-filmen har premiere 20. november??

Ha ei super uke, alle som gleder meg ved å holde besøkstelleren i toppform. Jeg er rørt av at så mange stikker innom min lille verden! Ekstra takk til alle som setter fotspor ;-)


fredag 16. oktober 2009

Evakake


En kar på jobben hadde listet seg inn i det kvinneuniverset som hobby- og bakebloggene jo tross alt er. Nærmere bestemt: Hannes lille verden.
Han var på jakt etter oppskrift på en kake som jeg hadde hatt med til fredagskaffen, og som jeg hadde lovet å legge ut på bloggen.

Slukøret listet han seg ut med uforrettet sak. Riktignok hadde jeg lagt ut bilde. Men oppskrift? Nei. Ikke før nå.

Dette er min desiderte kakefavoritt. Rene, enkle smaker og en saftig og fin konsistens. Mmmm.

Oppskriften stod på trykk i Norsk Ukeblad i 2005, der ulike kjendiser delte sine beste sjokoladekakeoppskrifter. Evakake var bidraget fra Marianne Gunstrøm (kona til Dizzie-Tor Erik). "Mine barn får nesten ikke sove når de vet at det står litt igjen av Evakaka i kjøleskapet", uttalte hun.
Det er nesten sånn her også. I hvert fall er Pia og jeg temmelig ville etter denne.
Kanskje du vil overraske noen med kake i helga?

Evakake
Bunn
3 egg
120 g sukker
80 g hvetemel
40 g potetmel
1,5 ts bakepulver

Egg og sukker piskes til eggedosis. Sikt sammen det tørre og vend det inn i eggedosisen. Hell røren i 24 cm springform hvor bunnen er dekket med bakepapir og kantene er usmurte.
Stekes 20-25 minutter ved 180 grader.

Avkjøl bunnen, del den i to og dynk med litt melk.

Sjokoladekrem
100 g kokesjokolade
100 g smør
150 g melis
2-4 dessertskjeer sterk kaffe (smak deg fram)
1 egg

Fløtekrem
1 pk kremfløte
2-3 ts sukker

Gjør først klar fløtekremen og sett den til side.

Smelt smøret i en kjele, ikke for sterk varme. Ta kjelen av platen, tilsett sjokolade, rør til sjokoladen er smeltet. Kaffe og siktet melis tilsettes. Avkjøl. Ett egg røres inn når sjokoladeblandingen er avkjølt. Nå haster det litt å "montere" kaken.

Ha et lag sjokoladekrem på den ene bunnen. Dekk med all fløtekremen og legg den andre bunnen oppå. Dekk hele kaken med resten av sjokoladekremen.
Pynt gjerne med dotter av pisket krem (til dette trenger du litt ekstra fløte).

Kaken blir best om den får trekke i kjøleskap i noen timer. Er du nødt til å bake den dagen før bruk bør du vente med kremdottene.

mandag 12. oktober 2009

Hilsen strikketante


Jeg måtte få pinnene i gir, for vesle Georg og mammaen skal sørover på "husmorferie", og hun hadde spurt så pent om den påbegynte dressen kanskje kom til å bli ferdig innen den tid.

Det ble den, og jeg er ikke lite stolt over at jeg for første gang i mitt liv har montert et strikkeplagg - og det aldeles uten hjelp. Du skal se det snart er håp for den tjue år gamle ufullendte symfonien også..?!

Da vi i ettermiddag stakk innom Georg for å gi ham dressen (og en liten leke som kan være fin å daske sidemannen med på flyturen), ble jeg i grunnen forskrekket over hvor mye han har vokst. Det er riktignok to uker siden jeg så ham sist, men jeg har helt glemt hvor FORT det går.
Håper dressen viser seg å være tøyelig, slik at han kan bruke den en stund. Jeg valgte heldigvis å strikke størrelse 6-9 måneder - opprinnelig hadde jeg peilet meg inn på 3-6 måneder.

Dressen er strikket i maskinvaskbar Merino extra fine, et deilig garn som passer til pinner 3 1/2 og 4. Det gikk nærmere 8 nøster. Oppskrift fant jeg i boka "Myk start".

søndag 11. oktober 2009

Herlig helg!

Helga startet fabelaktig for mitt vedkommende, med Yess kvinnekongress på Rognan hele fredag. Du kan lese mer om den på Eirins blogg.
Som konferansier sydde hun arrangementet sammen, og krydret det hele med historiefortelling. Jeg har hatt Sikanda Njiganga - Jenta som vandrer i måneskinnet - med meg hele helga!

I dag har jeg strikket ferdig en hettedress til vår bittelille nevø. Jeg har også ordnet oktobergave til min hemmelige venn på Hobbyboden, og gjort forberedelser til adventkalendervenn som jeg skal ha i førjulsukene, også det i regi av Hobbyboden.
idErik og jeg liker å se film. Denne helga leide vi "Last chance Harvey", med to av mine favorittskuespillere i hovedrollene - Dustin Hoffman og Emma Thompson. Det var en både trist og gripende og veldig god film - anbefales!



Lørdag kveld fikk vi endelig tatt i bruk jentenes SingStar, som har ligget uåpnet siden de fikk det SIST JUL! Vi sang til vi ble såre i halsen, og skjønner ikke hvorfor vi ikke har debutert for lenge siden. Kjempeartig!
Det hører med til historien at jeg fikk latterkrampe da jeg hørte opptak av meg selv på ABBA-slageren "Knowing me, knowing you". Det var det dype a-ha'et som følger etter tittelstrofen som gjorde utslaget. Prøv sjøl! A-ha.


torsdag 8. oktober 2009

Høst = eplekake!


I går kom idErik hjem med norske epler i posen og kake i blikket. Dermed ble det varm eplekake med vaniljekrem til ettermiddagskaffen - aldeles uten at jeg løftet en finger. Oktoberlykke!

Kalles eplekake
150 g hvetemel
150 g sukker
1 ts bakepulver
150 g smør
2 egg
4-5 epler

På toppen: 2 ss demerarasukker, 1/2 dl hakkede mandler, kanel

Mel, sukker og bakepulver blandes. Smuldre inn smøret. Eggene halvvispes og tilsettes. Røren fylles i 24 cm rund form med bakepapir i bunnen.
Eplene skrelles og deles i båter. Eplebåtene trykkes ned i røren.
Dryss kanel, sukker og mandler på toppen.

Stekes ved 180 grader midt i ovnen, 35-45 minutter. Avkjøl litt før servering.

Vaniljekrem
1 pk vaniljesaus kokes med halv melkemengde. Avkjøles.
3 dl fløte piskes til krem. Vaniljekrem og fløtekrem blandes sammen.
PS. Jeg aner ikke hvem opphavsmann Kalle er - oppskriften er nok skrevet av fra et ukeblad i sin tid.


onsdag 7. oktober 2009

Høytidelig trekning


Eldstedatteren og jeg har samvittighetsfullt (og i pusefrøkens nærvær) foretatt trekning i Rosa sløyfe-lotteriet.

Det har vært en overveldende oppslutning, og framfor alt kjekt å høre at så mange støtter aksjonen på ulike måter.
Loddene måtte selvsagt skrives på rosa papir, i sakens anledning ;-)
68 følgere deltok i trekning av veskepynt, 51 damer forsøkte å vinne maskemarkører.

Veskepynten havner på Bleik i Vesterålen - nærmere bestemt hos Charlotte.

Maskemarkørene (som selvsagt kan festes på helt andre ting enn strikketøyet, om man vil), havner hos






Nå må jeg bare få tak i postadresse til de fire vinnerne, slik at premiene kan komme fram så raskt som mulig. Og så håper jeg småtteriene blir til glede for mottakerne, og at dere alle fortsetter å støtte brystkreftaksjonen utover i oktober.

Tusen takk til alle som deltok i lotteriet, og takk for alle koselige kommentarer!


fredag 2. oktober 2009

Blogglotteri HOS MEG!


Oktober er rosa sløyfe-måned, med fokus på brystkreft.

Rosa sløyfe er en internasjonal folkebevegelse for å øke kunnskapen og samle inn penger til brystkreftforskningen.

Kreft kan ramme alle, men målrettet forskning redder liv.
Jeg oppfordrer alle til å støtte rosa sløyfe-aksjonen!

Du kan:
  • kjøpe rosa effekter der slike selges
  • handle produkter hvor butikken gir en viss andel til Rosa sløyfe
  • delta i folkemøter for å lære mer
  • gå Rosa sløyfe-marsj
  • husk også å undersøke brystene dine, og møt fram til mammografi! (Tips: Hvis du syns det er vanskelig å huske å undersøke brystene dine, kan du abonnere på en månedlig sms-påminnelse)
Alle som har bestemt seg for å gjøre en eller flere av disse tingene i løpet av oktober, kan delta i mitt bittelille blogglotteri.

Jeg har laget tre par med maskemarkører med rosa sløyfe, samt én veskepynt. Alle rosa sløyfe-perlene er av glass.

Jeg trekker tre vinnere av hvert sitt par maskemarkører blant de som legger igjen en kommentar under dette innlegget. (Om du ikke har blogg, husk å legge igjen e-postadresse, slik at jeg får tak i deg om du vinner).


En av mine følgere vinner veskepynten. Glass-sløyfen er ca. 6x3 cm og festes med karabinkrok. (Jeg har lånt min datters stilige, nye veske til formålet...)

Trekning onsdag 7. oktober kl 20.

Men viktigst av alt: Støtt Rosa sløyfe!