tirsdag 22. september 2009

Da damen dro...

Tirsdag er "Da damene dro"-kveld. Akkurat i dag må jeg nok ta opp programmet, ettersom pliktene som klassekontakt kaller. Dvs jeg skal på foreldremøte.

"Da damene dro" var veldig fornøyelig i fjor, da de filmet på Husøy. Har selvsagt ikke rukket "å bli kjent med" Røyrvik-familiene etter én episode, så jeg er spent på fortsettelsen.

Det gjøres et stort poeng utav de hjelpeløse mennene som ikke lager annet enn pizza og pølser når de skal stelle hjemme. Både idErik og jeg liker å lage mat, så det er ingen fare om denne damen av og til blir borte noen dager. Det er dessuten idErik som mest konsekvent lager "årntli" middag med potet og grønnsaker.



Oppskrift på fiskegrateng har han fått fra sin mor, og den er utrooolig god. idErik lager gjerne en svær form, slik at vi kan fryse ned noen middager. Veldig kjekt å kunne hente fiks ferdig, sunn og god mat fra fryseren, og i dag står nettopp fiskegrateng på menyen i pludrehanneheimen.

Vil du prøve oppskriften? Her er den:

Hakk løk og surr den myk i litt smør i en kasserolle. Til 2 kg kokt, kald fisk passer det med 3-4 løker.
Kok 4 porsjoner makaroni. Avkjøl.
Lag nokså tykk hvitsaus av smør, mel og 12 dl melk, i samme kasserollen som løken fortsatt er i.
Sausen smakes til med salt, pepper og 1,5 ts muskat.
Avkjøl sausen litt. Ha i fisken.
Bland inn 12 egg.

Fordel massen i smurte, ikke så høye former.
Dryss strøkavring over og legg noen smørklatter hist og her. Alternativt kan du legge ustekte baconterninger oppå strøkavringen, de brunes i løpet av steketiden.

Stekes i 40-45 minutter ved 200 grader.

Med mindre du har veeeldig stor familie blir dette flere middager. Avkjølt fiskegrateng i passe biter pakkes inn i matpapir og deretter i tett plast/plastpose før frysing.
Vær obs på at fiskegrateng trenger lang tid på å tine. Den trenger også en del tid på å bli gjennomvarm.

For å unngå at den blir tørr ved andre gangs servering kan du varme den i mikro, og kun la den få en avsluttende runde i stekeovnen for å restaurere den sprø skorpen.

Stekt bacon, revet gulrot og potet smaker godt til fiskegrateng.

God middag!

9 kommentarer:

  1. Hei!
    Ja nå er høsten her og Reality-seriene står i kø.
    Ser også "Da damene dro".Vi blir nok like godt kjent med Rørvik-gjengen,som de på Husøya.
    Mange pussige scener.Flirte godt i forrige episode han som vasket på disse eldreboligene.
    Det var nok første gangen han holdt i en klut:)

    Fiskegrateng er kjempegodt! Hjemmelaget er best,men det blir nå helst at vi kjøper i butikken.Kan ikke sammenlignes med hjemmelaget,men i nøden spiste fanden fluer som kjent.

    Ha en riktig fin tirsdag videre!

    SvarSlett
  2. Hei! Takk for besøket på bloggen min :) Rosettjernet, for det er det det er, fikk jeg etter å ha vunnet en konkurranse hos Nostalgia så du får høre med henne hvor hun har fått tak i det :) Fiskegrateng er jo så godt, nå fikk jeg lyst på det gitt...

    SvarSlett
  3. Hærlig med høst og tv-kvelder med strikketøy, spesielt om det er ordentlig uvær:)
    Men damene dro fra Røyrvik og ikke Rørvik;) vesentlig forskjell:) hehe.

    Ha en in tv-kveld.

    Hilsen Elin, fra nabobygda til Rørvik, der drar ikke damene i flokk:)Men hadde vært gøy med en dametur da.

    SvarSlett
  4. Upps - at jeg hadde kalt det Rørvik, da. Takk, Elin, for at du sa fra!

    SvarSlett
  5. Så god den fiskegratengen ser ut....
    Har du tenkt deg på strikketur over Vestfjorden i år? Var du med i fjor?...
    Klem Gry : )

    SvarSlett
  6. Nam nam. Hjemmelaget fiskegrateng er utrolig godt. Skal lagre den oppskriften , så tusen takk :) For øvrig var bestemor-gryteklutene kjempefine ! For en flott ide. Bare så synd at jeg ikke er noen hekler.
    Ønsker deg en riktig flott helg !!

    SvarSlett
  7. Det var visst jeg som var her og skreiv RØRVIK.
    Sorry!

    SvarSlett
  8. Wenche - jeg hadde skrevet Rørvik i mitt opprinnelige innlegg, som Elin ganske riktig påpekte, så det var nok jeg som påvirket deg :-)
    Men det gjør INGENTING!

    SvarSlett
  9. Interessant å lesning. Men hever den seg nok? Jeg har eggeplommene i kvitsausen, & helt til slutt stivpisket eggehvite - for hevingens del. Løk bruker jeg ikke, men skal prøve ErikV's oppskrift neste gang.

    SvarSlett