fredag 11. september 2009

Frem fra glemselen

Gamle baker Nilsen i Valnesfjord var viden kjent for sin himmelske tekake på 60- og 70-tallet. Jeg har dessverre ikke hans oppskrift. Min stammer fra boka "Gjærbakst på alle bord", og blir kanskje en blek avskygning for dem som har smakt "originalen".

Likevel - denne er GOD! Og tekake fortjener en renessanse. Server nystekt tekake neste gang du har kaffegjester, så skal du se snippene forsvinner som dugg for solen.



Tekake
75 g smør
3,5 dl melk
25 g gjær
1 dl sukker
1 ts kardemomme
ca. 1/2 kg hvetemel

Smelt smør, tilsett melken og varm opp til blandingen er fingervarm. Løs opp gjær i melkeblandingen. Bland inn det tørre og elt deigen jevn. Dekk til og la deigen heve til dobbel størrelse.

Fyll: Klapp deigen utover og trykk inn 1 dl rosiner og 1/2 pk sukat. Elt deigen sammen igjen, før du kjevler ut til ca. 2 cm tykkelse på smurt bakeplate. La deigen etterheve et kvarters tid.
Fordel 75 g smeltet smør utover leiven med skje. (Det skal altså både være smør i deigen og oppå kaken). Strø på en blanding av 5 ss sukker og 2 ts kanel.

Stekes ved 225 grader midt i ovnen, ca. 15 minutter.

Spises lunken, skåret i snipper.


15 kommentarer:

  1. Javisst husker jeg te-kaken. De er jo kjempegode med sukker og kanel på toppen. Vi unger spiste til vi nesten sprakk når mamma bakte denne. De drakk kaffe, vi drakk melk. Hel-melk. Så godt som det var.

    Takk for at du ga meg flashback til barndommen. Morsomt.

    Klem fra Marit

    SvarSlett
  2. Den husker jeg godt!!
    Den brukte mamma å bake ofte, med 9 barn ble den vekk på en flekk:))
    Takk for gode minner, så nå fikk du meg på en ide:)
    Ha en nydelig helg,klem:)

    SvarSlett
  3. For en god ide, skal bake det neste gang istedenfor kanelsnurrer.
    God helg!

    SvarSlett
  4. Mmm, du er så flink til å legge ut fristende oppskrifter...Husker mormors gamle søster lagde slike da jeg var eh...liten..Ha en strålende helg!!Klem

    SvarSlett
  5. Åh blir alltid like sulten vær gang jeg besøker bloggen din:-)
    Ha en fin helg

    SvarSlett
  6. Namnam, tekake er så godt. Du baker så mye deilig, blir sulten av å innom bloggen din :)

    SvarSlett
  7. MMMM......det er alltid godt med en god gammeldags tekake :) God helg!!!
    Klem

    SvarSlett
  8. Mormor pleide å bake noe lignende, kjempegodt til kaffen.
    Ha en fin helg
    Klem Tino

    SvarSlett
  9. Å, ja! Tekake er det kjempelenge siden jeg har bakt. Det tror jeg at jeg må handle inn til i morgen. Du er så flink til å bake og lage mat. Luen fra Drops som jeg har strikket, er kjempelett og rask å strikke, så den anbefaler jeg:-) Ha en flott helg!

    SvarSlett
  10. Ja, jeg husker vel Thorvalds Tekake. Han var flink, husker du klippekransen og grisørene...
    Her står eplekaka i ovnen, og jeg har vært ute i regnværet og plukket litt blomster.
    Har vakt på bua i morgen, og tar vel med meg både kake og blomster dit...vist det blir noe igjen... Ha ei fin helg Hanne! Klem Gry : )

    SvarSlett
  11. Mmmmm...
    nå fikk jeg lyst til å bake :-)

    SvarSlett
  12. Takk for besøk på bloggen min. Jeg har nå kommen meg hjem etter en langhelg i Paris. Nydelig body du strikket i det forrige innlegget. Og gode oppskrifter sier jeg alltid takk til.
    Ha en fortsatt fin helg!

    SvarSlett
  13. Hei, tusen takk for den hyggelige hilsen i gjesteboka, mi. Så mye flott du har her. Ha ein fin tid som tante.

    SvarSlett
  14. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett