fredag 24. april 2009

Hurra. Vi skal ha pinnsvin!


Etter en litt slitsom dag i helsevesenets varetekt var det godt å komme hjem. Og ikke bare hjem, men hjem til ferdig middag. O lykke.

IdErik hadde (med stort hell!) prøvekjørt sin mors oppskrift på kjøttpudding. Eller "pinnsvin", som den også kalles på familiemunne.
Dere som kun har smakt kjøpekjøttpudding, har ikke smakt kjøttpudding. Så kategorisk vil jeg være.
Denne kjøttpuddingen/pinnsvinet er utrolig god middag, særlig når den (som i dag) serveres med nykål, lokale gulrøtter og melen mandelpotet.

Oppskrift kommer her, til den som vil glede familien, spise godt og samtidig ta vare på et stykke norsk mattradisjon:


Kjøttpudding à la pinnsvin
400 g karbonadedeig
400 g kjøttdeig
1 stor løk - finhakket
3 ts salt
Krydder, for eksempel hvitløk, pepper, ingefær, muskat, gastromat (litt av hver)
Du kan alternativt bruke ferdigblandet kjøttkakekrydder (kjøpes på glass)

Kjør bladingen godt i kjøkkenmaskin.

Tilsett 3 ss potetmel
Bland godt.

Spe gradvis med 4-5 dl melk, og til slutt litt fløte om du har en slump for hånden.

Stek en prøvekjøttkake for å sjekke krydringen.

Når du er du fornøyd med smaken, legger du kjøttdeigen i smurt form.
Form et lubbent "brød". Overflaten glattes med fuktet slikkepott.
Strø brødrasp/griljermel over. Legg noen små klatter smør hist og her.
I bunnen av panna kan du godt ha 1-2 dl kraft/buljong. Det gir et satfigere resultat, og kan brukes som sjy.

Stekes nederst i ovnen, 180 grader, ca 45-55 minutter. Bruk evt grillfunksjonen til slutt for å få sprø rygg på pinnsvinet ;-)

Får du deig til overs blir det gode kjøttkaker. Velbekomme!


Nå har helgefreden senket seg. Jeg har satt noen nykjøpte geranier i kjøkkenvinduene - mulig de skal ut når våren melder seg med litt bedre temperaturer. Men det ble veldig pent her inne!

11 kommentarer:

  1. å den kjøttpuddingne skal jeg prøve!!!!! Har kjøpt de ferdige, ikke gode, men denne såg deilig ut!!!
    Takk for oppskrift.

    Og du? de badedraktene... Vi strikker de, men jeg vil se deg bruke den først hahaha

    SvarSlett
  2. Dette så godt ut du :-) og den oppskriften skal spares og lagres, for her ligger det nok an til grilling i kveld.
    Har vært litt fraværende på bloggefronten den siste tiden jeg da Hanne, for vært på kurs, og får man innvilget det i St. Olavs systemet bare MÅ man dra. En savner tastaturet da vet du men men... slik er det når man har blitt avhengig.

    Kos deg i helga, her skinner sola og kjærringa!!
    klem.

    SvarSlett
  3. smakfullt og tradisjonelt ut! Takk ofr oppskrift, den skal garantert prøves!
    God helg og nyt blomstene dine:)

    SvarSlett
  4. Nam, dette høres god ut, og for et utrolig stilig navn på retten.

    SvarSlett
  5. Har lest "La meg synge deg stille sanger" og syntes den var nydelig! Har anbefalt den til mange i etterkant.
    Skal sjekke ut den triologien du anbefaler:)
    Ha en fin søndag!

    SvarSlett
  6. Kjøttpudding er herlig. Her i huset er det en veldig populær middag, og restene er nesten enda mer populær som pålegg.

    SvarSlett
  7. Lenge side jeg har laget kjøttpudding, har en god oppskrift liggende et sted. Hjemmelaget er absolutt best ja.

    Fine blomster, kjekt å ha dem inne litt fø hagesesongen starter. Ha en fin uke!

    SvarSlett
  8. Mmmm, det så og hørtes kjempe godt ut!!!Takk for middagstips! ha en flott uke!

    SvarSlett
  9. Hei
    Og takk for koselig helsing hos meg:)
    Kjekt du likte bloggen min:) Alltid koselig å bli kjent med nye her inne:)
    Likte så godt antrekket ditt nedom her. Er glad i vårens farger eg også:)
    Ha en flott ettermiddag/kveld
    Klem

    SvarSlett
  10. Åååh, det så godt ut!! Må innrømme jeg stusset litt på overskriften,hehe. Utrolig flott blogg du har. Håper det er greit at jeg legger den i min bloggliste:)

    SvarSlett
  11. MMM det der så kjempegodt ut.. Du lurte på hva jeg fylte hjertene med...
    Jeg fyller de med vatt og enten lavendel eller rose. Sånn at det blir litt god lukt.. ja eller så bruker jeg bare vatt.. Ha en fin vår dag. klæm

    SvarSlett