søndag 30. oktober 2011

Testing, testing


Friske urter slår naturligvis knock out på de frysetørkede variantene fra krydderglass. Problemet er bare at urter i potte ikke overlever mer enn en dag eller to i pludrehanneheimen.
Nå har jeg latt meg friste til å prøve Eva Solo-metoden. Selvvannende urtepotter.

Eller som det heter i reklamen:
"Din personlige kjøkkenassistent som vanner urtene ved behov. Du setter urtene i keramikkpotten og setter potten på vannbeholderen. Nylontråder i bunnen fungerer som en forlengelse av røttene ned i vannbeholderen, slik at urtene får akkurat den mengden de selv vil ha for å trives. Nå kan du trygt investere litt ekstra i friske urter uten at økonomien og tålmodigheten blir vissen. Mindre jobb for deg, og mer friske urter lenger!"

Jeg kjøpte mine gjennom Bokklubben for kr 199 pr. stk., men vil anta de er å finne i diverse kjøkkenbutikker.

Hvis noen har flere tips for å holde urtene friske, tar jeg gjerne imot.  Hvordan bør jeg for eksempel "høste" urtene - ta blad for blad eller knipe hele stilken nede ved jorda? Skal de klippes ned?
19 kommentarer:

 1. Eg kan desverre ikkje hjelpe, men ville si hei sjølv om :)
  Klem Anna Lisa

  SvarSlett
 2. Er nokså "grønn" - ikkje bokstaveleg talt - når det gjeld urter... det er som hjå deg,dei står nokre dagar og så visnar det.
  såg egentleg supert ut med dei trådane ned i vatnet, du får halda oss underretta om korleis det går framover.
  Ha ein fin søndag:0)

  SvarSlett
 3. De funker hos oss ialefall, for her er problemet at jeg glemmer å vanne.

  SvarSlett
 4. Ååå, fikk slik potte i julegave for ett par år siden... Nå forstår jeg hvordan de skal brukes, så nå må friske urter kjøpes:-) Tusen takk:-)

  SvarSlett
 5. smart! Kanskje burde teste dem ut... Fine er de jo også :) du får holde oss up to date om det funker da!

  SvarSlett
 6. Har gjort div forsøk på å få krydderurter til å vare, men de har vært ganske mislykka. Kommer til å følge med framover, kanskje dette er noe å satse på?

  SvarSlett
 7. Ja har akkurat same problemet sjølv - kjøper frisk eine dagen og dagen etter ser det ut som ein visna tust gras....Spennande å sjå om detta er løysinga:-))

  jannetove

  SvarSlett
 8. Jeg har nesten gitt opp å ha friske urter i vinduskarmen. Unntaket er når vi skal ha lammelår. Da er det et "must" med frisk rosmarin. Men da brukes den jo med en gang, så da slipper jeg problemet med at det visner/drukner.

  Blir kjekt å følge med hvordan urtepottene til Eva Solo funker.

  SvarSlett
 9. Spent på om de funker, for i tilfelle må jeg shoppe. Ingenting slår ferske urter :-)

  SvarSlett
 10. Jeg er også spent på om de virker! Urteplanter lever dessverre ikke så lenge her heller, men jeg har lært at de ikke kan stå i vinduskarmen, i alle fall ikke på vinteren (de tåler kulde så utrolig dårlig, og litt kaldt er det jo helt inntil vinduet). Håper vi får oppdatering på hvordan det går!

  Ønsker deg ei flott uke!

  SvarSlett
 11. Pottene man kjøper i butikken er vel mest ment for å brukes fort, forbruksvare. Det er mange planter som står tett og de er hardt drevet. Prøv å tynne dem ut ved å ta noen planter ut med rota. Eller del potta og sett i flere potte. Lykke til med gode dufter og smaker!

  SvarSlett
 12. Jeg er spent på hvordan den potta di fungere. Hadde jo vært kjekt å funnet noe som fungerer for å kunne ha friske urter på kjøkkenet.

  SvarSlett
 13. Spennende, vi må få høre om den potta virker.
  Har noen ganger klippet alle bladene av basilikummen(den er værst) og da har jeg fått til en kraftigere plante. Tror de er veldig drevet, de vi får kjøpt i butikken. Kanskje skulle man prøvd å så frø selv.
  Ha ei ny fin uke Hanne!
  Klem : )

  SvarSlett
 14. Eg har slike Eva Solo potter og har basilikum, sitronmelisse, persille og oregano i mine. Alle utrene er kjøpt i potter på dagligvare og alle held seg fint, med unntak av basilikumen som eg brukar mest. Der er det dårleg med nye tilskot og no ser den ikkje heilt bra ut. Så om du finn ei lur løysing på den tar eg i mot med takk. ;)

  SvarSlett
 15. Jeg er nå litt nysgjerrig på om du ble fornøyd med pottene. Har kikket på slike, men det har blitt med det. Jane

  SvarSlett
 16. Hei, fant bloggen din i går og nå har jeg lest meg helt tilbake til 2011..... Jeg bor i Italia og her blir basilikummen kjempediger både i høyde og bredde. Ikke noe å sette i vinduskarmen, akkurat. Første året jeg bodde her nede kjøpte jeg en liten potte med basilikum og tenkte at dette måtte det da være enkelt å få til, men innen kort tid hadde jeg tatt knekken på hele planten. Min italienske samboer lærte meg da at på basilikummen skal man plukke ett og ett blad (litt her og litt der rundt omkring på hele planten - ikke plukk "ren" en hel stilk....) og ikke klippe av hele stilker slik jeg hadde gjort hver dag i to uker. Og siden jeg begynte med den metoden så har basilikumplantene mine blitt noen digre beist (1 meter høy og 1 meter i diameter...). Det går nemlig lett å lage nye skudd etter bare et lite blad, istedet for at planten må streve med å gro helt nye stilker fra roten.

  Håper dette rådet kan hjelpe deg også.(Selvom vektsvilkårene nok er litt annerledes i Norge enn i Italia....) Jeg bruker basilikum omtrent daglig fra vår til langt utpå høsten. Uunnværlig urt i det italienske kjøkken. Og med så stort forbruk er det kjekt å slippe å kjøpe ny plante annenhver uke.....

  Ha en fin uke. Jeg kommer nok til å stikke innom bloggen din igjen både titt og ofte. :-)


  SvarSlett
 17. Hei, fant bloggen din i går og nå har jeg lest meg helt tilbake til 2011..... Jeg bor i Italia og her blir basilikummen kjempediger både i høyde og bredde. Ikke noe å sette i vinduskarmen, akkurat. Første året jeg bodde her nede kjøpte jeg en liten potte med basilikum og tenkte at dette måtte det da være enkelt å få til, men innen kort tid hadde jeg tatt knekken på hele planten. Min italienske samboer lærte meg da at på basilikummen skal man plukke ett og ett blad (litt her og litt der rundt omkring på hele planten - ikke plukk "ren" en hel stilk....) og ikke klippe av hele stilker slik jeg hadde gjort hver dag i to uker. Og siden jeg begynte med den metoden så har basilikumplantene mine blitt noen digre beist (1 meter høy og 1 meter i diameter...). Det går nemlig lett å lage nye skudd etter bare et lite blad, istedet for at planten må streve med å gro helt nye stilker fra roten.

  Håper dette rådet kan hjelpe deg også.(Selvom vektsvilkårene nok er litt annerledes i Norge enn i Italia....) Jeg bruker basilikum omtrent daglig fra vår til langt utpå høsten. Uunnværlig urt i det italienske kjøkken. Og med så stort forbruk er det kjekt å slippe å kjøpe ny plante annenhver uke.....

  Ha en fin uke. Jeg kommer nok til å stikke innom bloggen din igjen både titt og ofte. :-)


  SvarSlett
 18. Et lite PS til forrige kommentaren min. Basilikum er en ett-årig plante som "takker for seg" sånn rundt oktober-november. Har du en fin og stor plante midt på sommeren kan du klippe av enkelte stilker og legge i frysen slik at du har "friske" urter om vinteren. Ikke legg dem i plastpose for den klistrer seg til bladene og gjør dem vasne.... Bruk glass eller plastboks. Bladene blir litt mørkere på farge, men smaken er den samme.

  Så, basilikum har jeg blitt venn med; persillen derimot har jeg større problemer med. Dvs. den hangler seg gjennom sitt to-årige liv, men det blir liksom ikke noe sus over det hele. Så jeg er også takknemlig om noen har noen lure idèer....

  SvarSlett