torsdag 6. oktober 2011

Helt vanlig skuffkake

Fra 1986 til 1998 var jeg journalist i Nordlands Framtid. Som alle lokalaviser hadde også vi en spalte for leserreaksjoner, kalt "Telefonrøret".

"Telefonrøret" skulle på trykk hver eneste dag - uavhengig av hvorvidt leserne fylte spalten. Derfor hendte det at vi som satt på kveldsvakt måtte finne på. (Avisen er senere nedlagt/tatt opp i Avisa Nordland, og dette er mange år siden. Jeg satser derfor på tilgivelse for at jeg nå letter litt på de interne slør.)

Min vaktsjef Anne fant på flere gode telefonrør, som avstedkom hauger av respons. En gang, trolig med rot i virkelige hendelser, klaget hun på bussene som kjørte for fort i et boligområde i Bodø, og signerte med "sier en illsint dame på Volden". Da fikk vi byens samlede stand av bussjåfører etter oss.

En annen gang, etter et lystig førjulslag,etterlyste hun råd mot svarte skomerker på ny parkett. Jeg mener å huske at tannkrem viste seg å være av de mest effektive.

Hun klarte også å få svar på hvor i himmelens navn man får tak i tynne, hvite bomullshansker til trompetspillende skolemusikanter. (Svaret var: På apoteket!)

Og så, til dagens poeng: Anne var frustrert over alle gode husmødre som med største selvfølge svingte opp med "ei helt vanlig skuffkake" til en hvilken som helst dugnad. Hva regnes som ei vanlig skuffkake? Og hva er oppskriften? Hun spurte leserne.

Oppskriftene er selvsagt mange. De haglet inn til Telefonrøret, og bante dermed vei for neste, helt naturlige, spørsmål: Hvilken er den beste?

Dette spørsmålet fikk reportasjejournalisten (altså jeg) og fotograf Tom i oppgave å finne svar på, i allianse med matfaglærere på videregående skole og et kakeelskende panel.Her er vinnerkaken. Helt vanlig skuffkake. Ta den med på neste foreldremøte!

Skuffkake fra Nordlands Framtid
220 g smør
4 egg
5 dl sukker
2 dl melk
6 dl hvetemel
4 ts bakepulver
1-2 ts vaniljesukker (kan erstattes med revet sitronskall+sitronsaft)

Smør smeltes og avkjøles. Pisk egg og sukker til tykk eggedosis. Bland smør, melk og det tørre vekselvis inn i eggedosisen. Fordel røren i bakepapirkledd form 30x40 cm.
Stek nederst i ovnen, 180 grader i 25-35 minutter. Ikke stek for lenge, da blir den tørr.

Melisglasur med eller uten farge og litt kakepynt er bra topping. Kaken på bildet er pyntet med smågodter.


8 kommentarer:

 1. Fornøyelig artikkel. Kjempebra. Mulig jeg blir nødt til å adoptere deler av den ;)

  SvarSlett
 2. Du godeste
  Så vet man det :-D
  Tror nesten jeg må prøve...

  SvarSlett
 3. Takk, takk;-) For koselig epistel om livet i avisa og ei sårt tiltrengt kakeoppskrift!

  SvarSlett
 4. Herleg!! :) Artg historie frå det verkelege livet og kaka ser kjempegod ut.

  SvarSlett
 5. Kjempeflott kake og artig at noen måtte finne på noe til "telefonrøret". Her burde de kanskje også finne på noe - for her er det stort sett bare katter det handler om. Katter er enten borte eller funnet.....

  God kveld til deg

  SvarSlett
 6. Ha ha ha, tror det er mange sånne en smule oppdiktede historier i lokalaviser rundt omkring.
  Fin skuffkake. Ser du snart nærmer deg ett år uten kjøpesnop - imponerende. Om du vil kan du da snart dekorere denne kaka som på bildet.

  SvarSlett
 7. Jah! Var det ikke det vi skjønte alle leserne, dere fant opp innleggene sjøl. Slik var det nok også i NP (Nordlandsposten). Vi gjenkjente signaturord & -uttrykk fra de vanlige artiklene. Av respekt for de som ikke er her skal jeg ikke nevne navn.

  Skuffkakeoppskriftene som kom inn (takk til Anne) husker jeg godt. Bakte meg gjennom noen stykker og landet tilslutt på den samme som omtales her. Kjempegod.

  SvarSlett
 8. Hei, tusen takk for oppskrifta!
  Nå blir det skuffkake på ryttere og medhjelpere på handicapridningen i morgen kveld!
  Skuffkaka ble laget til punkt å prikke etter oppskrifta di, PCen er full av mel :-)
  mvh
  Voksen mann

  SvarSlett