fredag 7. januar 2011

Ut av likevekt

Jeg vet jeg blir urolig av å lese slike historier. Likevel ga jeg meg i kast med "Alltid Alice". Den har kostet meg både nattesøvn og likevekt. Likevel er jeg glad jeg leste den.

Kort om handlingen: Hovedpersonen Alice, som er psykologiprofessor ved Harvard, får Alzheimer i en alder av knappe 50 år. Gjennom romanen følger vi utviklingen av sykdommen, og ser hvordan den påvirker både Alice og hennes nærmeste familie og kollegaer.
Historien fortelles fra Alices synsvinkel, og som leser får du gå noen runder med deg selv med tanke på hvordan du behandler mennesker med demenssykdommer.


"Alltid Alice" er Lisa Genovas debutbok. Genova er nevrolog og ble spesielt interessert i Alzheimer da bestemoren utviklet sykdommen. Da hun hadde manuset ferdig, var det ingen forlag som ville gi det ut. "Ingen vil lese en roman om Alzheimer. Skriv heller sakprosa," var rådet fra en av forleggerne.

Genova tok - heldigvis! - saken i egne hender, og ga ut romanen på eget forlag. Særlig en anmeldelse i Boston Globe satte fart i salget, og med ett konkurrerte tre etablerte forlag om å få gi ut Genovas bok. Etter nyutgivelsen havnet boken på New York Times' bestselgerliste.

Jeg har hatt boken liggende på vent en stund; jeg måtte ta den på et tidspunkt hvor jeg følte meg sterk og klar til et foruroligende tema. Historien fortelles i en svært nøktern stil. Det gjør den ekstra gripende.

Jeg pleier å sovne fra mine bøker etter få siders lesing om kvelden. Denne gangen lå jeg våken til siste blad var snudd.
Selv da fikk jeg ikke sove.
Da ble jeg liggende og gruble på egne glemsomhetsepisoder...


9 kommentarer:

 1. Takk for gode tips!
  Tankevekkande!

  god helg i nord :-)

  SvarSlett
 2. Deilig med bøker som gjør noe med deg, selv om det kanskje føles vondt! Jeg er "forferdelig" overfølsom, bøker, filmer, dokumentarer, you name it, jeg gråter! :D

  SvarSlett
 3. Takker for nok et boktips fra deg! De pleier å friste de bøkene du forteller om, så denne skal jeg også se etter på biblioteket;)

  God helg fra Turid;)

  SvarSlett
 4. Ja dette er nok noe for meg og ALLE andre med tror jeg. Vi har godt av å tenke oss om inn i mellom. Det å være medmenneskelig og ha forståelse for andre kunne vært viet enda mer tid til i hverdagen. Dessverre er Alzheimer en forferdelig sykdom å få, da det pr i dag ikke finnes medisiner som hjelper. Hernetrim hver dag er noe forskerne sier vil "utsette" sykdommen. Så en liten "suduko" om dagen er slett ikke dumt hverken for deg eller meg:-))
  Takk for boktipset!

  SvarSlett
 5. Har sett på denne boka flere ganger, men tørr ikke å gi meg i kast med den. Det er så skummelt at man kan få sykdommen i så tidlig alder. Kanskje hvis jeg er overmodig en dag så leser jeg den. :):)

  Ha ei fin helg!

  SvarSlett
 6. Takk for tips. Jeg er en ordentlig lesehest og synes det er kjempegreit med anbefalinger.

  SvarSlett
 7. Takk for fylig omtale av boken. Jeg har også lurt på å lese den, men vet ikke om jeg klarer ..Min stemor er kraftig rammet, og det er så vondt for alle sammen...

  SvarSlett
 8. Heisann, jeg er en av dine annonyme lesere som har fulgt deg en god stund , jeg synes du har en inspirernde blogg og digger når du kommer med tips om filmer, bøker og diverse. Takk for fin kommentar på min nystartede blogg. Ha en fin søndag:)

  SvarSlett
 9. Den må jeg forsøke å lese. Faren min har alzheimer, og det var jeg som fikk den første mistanken for drøyt ni år siden. Man gjør seg sine tanker om man selv kan bli rammet.

  SvarSlett