onsdag 18. august 2010

Høyst eksklusivt


Vanligvis snakker vi kilo eller liter når vi omtaler bærene vi plukker. I dette tilfellet er det heller snakk om antall bær, eller til nød det litt upresise begrepet "håndfuller". Det dreier seg om den eksklusive godbiten markjordbær, som det ikke vokser mye av på mine trakter.

Jeg påberoper meg ikke å ha særlig mange medfødte og slående talenter. Men jeg har ett, og det er å oppdage markjordbær på lang lei. Jeg hadde lenge sett at bærene var i anmarsj, og at de i år var uvanlig mange. Jeg bare ventet på det rette øyeblikk - og ba en innstendig bønn om at ingen måtte komme meg i forkjøpet.

Den kjekke bien var lykkelig - eller lykken stod den kjekke bi. To timer tok det meg å finne bær til en pai. Jeg måtte oppsøke flere utvalgte steder som jeg hadde holdt under oppsikt. Og tro det eller ei: Dette er første gang i mitt 45-årige liv at jeg har funnet markjordbær nok til å bruke dem til noe (annet enn å putte rett i munnen).

Oppskrift på paibunn fant jeg hos Det søte liv:
30 g mandler
90 g melis
120 g smør
235 g hvetemel
1 egg

Mandler og melis kjøres i food processor til en fin masse. Tilsett de øvrige ingrediensene og kjør maskinen videre til deigen samler seg.

Trykk deigen ut i smurt paiform, ca. 24 cm diameter. Prikk bunnen med gaffel og stek til kanten får litt farge, ca. 15-25 minutter.

Om du søker oppskriften "Pai med vaniljekrem og bær" på Det søte liv får du et godt tips for å unngå at kantene siger ned, slik den gjorde på min kake. (Der har man for å ta snarveier. Hmpf.)

Der finner du også oppskrift på ekte, hjemmelaget vaniljekrem.Jeg tok en lettvintløsning og tok utgangspunkt i pulver, "Vaniljekrem for koking".

Både bunn og vaniljekrem må avkjøles helt før "montering".

Fyll paiskallet med vaniljekrem.

Dekk vaniljekremen med ønsker bærslag. Det var litt knapt med markjordbør, så jeg la først et lag med vanlige jordbær i skiver, deretter markjordbær.

Bærene ble glasert med gele med jordbærsmak, kokt med halv vannmengde og avkjølt til den nesten hadde begynt å stivne.

Sett kaken kaldt til geleen stivner og kaken får satt seg.

Pynt med krem, eller server krem ved siden av.

Himmelsk godt og kanskje det mest eksklusive som kommer på bordet i pludrehanneheimen dette året...?

7 kommentarer:

 1. Hej Hanne
  Så heldig du var at finde markjordbær nok til en tærte! Eller dygtige, skulle jeg måske sige! ;-) Godt ser det ud. Smager uden tvivl skønt.

  God aften til dig og dine her fra Danmark!

  SvarSlett
 2. Så mange markjorbær...tror jeg må ta meg en tur i skogen. Kaka ser vidundelig ut!
  Klem Gry : )

  SvarSlett
 3. Åh, den ser bare helt nydelig ut..

  SvarSlett
 4. Åh, så deilig! Kake med markjordbær da, mmmmm..... *drømmer* DET smaker sommer det!

  SvarSlett
 5. Her finnes ikke markjordbær, så jeg får nyte synet av kaka di. Den ser nydelig ut :)

  SvarSlett
 6. Herlig! Jeg er mektig imponert over innsatsen - og for et deilig resultat!

  SvarSlett