søndag 16. mai 2010

Gode pinnebrød

Vår, sommer og fridager betyr turliv og bål. Og mat ska'rem ha..!
Som speiderpatruljeførermamma x 2 har jeg laget en del porsjoner av pinnebrøddeig.

Her er en oppskrift med gjær som gir riktig gode pinnebrød, forutsatt at man har tålmodighet under stekingen. Hold deg unna flammer og altfor sterk varme. Det beste resultatet får du når du steker pinnebrødet langs utkanten av bålet når flammene har gått over til glør.

Pinnebrødet er ferdig når det løsner lett fra pinnen, og lyder hult om du banker på det.
Som "pålegg" smaker det godt med syltetøy (praktisk med syltetøy på flaske) eller smør og sukker. Du kan gjerne røre smør, sukker og kanel i en boks før du drar hjemmefra - da får du rykende ferske "kanelsnurrer" (bare at fyllet has i etter steking).

En variant jeg lærte fra en speiderpappa her om dagen er også veldig godt: Rull fenalår rundt pinnen før du snurrer deigen utenpå. Snadder!


Når du bruker pinnebrøddeig med gjær er det et par ting å huske.
1: Ta med en pose/boks med ekstra mel. Deigen kan føles litt klissete.
2: Ha deigen i en boks som er stor nok til å romme hevingen.
3: For sikkerhets skyld - sett boksen i en plastpose før du pakker den i sekken.
4: Ta gjerne også med en slikkepott om det er mange skitne turfingre som skal forsyne seg fra samme boks (her avslører jeg vel at jeg ikke er oppvokst i speider'n...).

Pinnebrød
1 pk gjær
150 g smeltet smør
4 dl lettmelk
2 egg
2 ts salt
12-14 dl hvetemel

Smelt smør. Bland inn melk og varm opp til væsken er fingervarm. Løs opp gjæren, tilsett salt og bland inn hvetemel til du får en litt fastere deig enn du ville hatt til bollebaking hjemme.

Heves i bakebollen. Hell den over i en egnet boks med lokk og ta den med på tur. Den kommer til å heve på nytt, så pass på at boksen er stor nok og at lokket sitter godt.
Pinnebrød kan forresten godt stekes over grillglørne hjemme også :)


12 kommentarer:

  1. Dette får meg til å mimre litt om min barndoms speiderturar :o) Men me brukte berre deig med bakepulver. Skal notera meg oppskrifta her, og lage ein porsjon neste gong me skal på tur :o)
    Ynskjer deg ein fin dag, og ei god 17.mai-feiring!
    Siri

    SvarSlett
  2. Det er lenge siden jeg har laget pinnebrød, men det var flott å få litt oppfriskning og nye tips til variasjon! Her er mine kanelboller populære, og varianten med kanel-snurr-pinnebrød ville jo vært midt i blinken!

    Ja, det er hyggelig med bunad, og jeg gleder meg til å bruke min i morgen!

    Ønsker deg og dine en flott 17. mai!

    Klem Cathrine :-)

    SvarSlett
  3. Hanne, er det et håndkle vi ser bak på sekken? Bades det i mai???

    SvarSlett
  4. Maja - det er en fleecejakke du ser. Men det er vel ikke utenkelig med et bad i mai - enkelte (IKKE jeg!) er ganske tøffe :)

    SvarSlett
  5. okei, fleecejakke kan man skjønne :)
    Jeg fryser bare ved tanken på bading før i midten av juli :)

    SvarSlett
  6. Min første tanke når jeg leser dette er akkurat som reSIRIkulert skriver, speidern.
    Jeg har og bare prøvd oppskrift med bakepulver så denne skal jeg notere meg. Får bli med på neste tur.

    Pernilla

    SvarSlett
  7. Pinnebrød er godt med på tur-har en gjærdeig variant æ også, men denne må nok prøves....
    Æ bruker å ha deigen i en plastpose , som æ først har litt olje i -passer på at posen knytes slik at det er plass for deigen å heves mens vi går.
    Takk ellers for tips om "kanelsnurr "blanding , og for ikke å glemme den med fenalår, noe å teste ut!

    SvarSlett
  8. Hei der:-)

    For en hyggelig blogg du har! Her vil jeg gjerne titte innom igjen:-)

    Pinnebrød er alltid en suksè, og hører alltid med til både grilling og bålbrenning.

    Klem fra meg:-)

    SvarSlett
  9. En award ligger i bloggen min til deg:-)

    SvarSlett
  10. Pinnebrød har jeg aldri laget, men så er det heller ikke så ofte vi har bålbrenning her i huset. Det går mer i grilling. Men det er sikkert kjempegreit å lage om man er på tur i fjellet.

    SvarSlett
  11. Pinnebrød må forsøkes ved en anledning. Sikkert veldig gøy for både store og små :o) Likte den kanel-snurr-varianten jeg .. :o)

    Håper forøvrig alt er bra med deg og dine og at dere har flotte mai-dager - klemmer!!

    SvarSlett
  12. TurEirin er helt med her. Gode oppskrifter på pinnebrød får man aldri nok av, og denne med gjær virker spennende. Var selv speider, men nå er verken jeg eller ungene med. Men, som vi sier vi gamle speidere; en gang speider, alltid speider. ;-)

    Takk for koselig hilsen inne hos meg. Og jeg er helt enig med deg. Bloggen er viktigere enn facebook.

    Vi snakkes og høres og kanskje sees, hvem vet.

    Alt godt fra Eirin

    SvarSlett