Dette er en kakeoppskrift jeg klippet ut fra Allers i fjor, og som jeg lenge har gledet meg til å teste: En stekt ostekake med hakkede mandler i bunnen og frisk eplemos som topping. Den er mye greiere å lage enn den omstendelige oppskriften gir inntrykk av, og vel verdt innsatsen :-)
Epleostekake
5 dl hvetemel
1 ½ dl demerarasukker
100 g fint hakkede mandler
200 g kaldt smør
Fyll
500 g kremost naturell
1 ½ dl sukker
2 egg
Eplemos
1 kg skrellede epler
1 dl vann
300 g sukker
Garnering
3 dl eplemos
50 g ristede mandelflak
Start med å lage eplemosen: Skrell eplene, del dem i fire, fjern kjernehus. Damp eplene til de er møre, ta kjelen av platen og mos eplene med stavmikser. Tilsett sukker, sett kjelen tilbake på platen. Varm forsiktig opp og rør til sukkeret er oppløst.
Dette blir mer mos enn de 3 dl du trenger til kaken. Jeg fylte i tillegg en krukke og to små frysebeger med mos som smaker deilig som pålegg. Eller du kan fryse mosen til en senere bakeanledning.
Så tilbake til kaken: Smuldre mel, mandler, demerara og smør til en grynete masse. (Om du kutter smøret i fine, små terninger, går smuldrejobben veldig greit for hånd.) Hold av 2 dl av denne massen til topping på kaken. Resten trykker du ut i en bakepapirkledd langpanne – min panne er 23x32 cm.
Stek bunnen midt i ovnen, 175 grader i 12 minutter.
5 dl hvetemel
1 ½ dl demerarasukker
100 g fint hakkede mandler
200 g kaldt smør
Fyll
500 g kremost naturell
1 ½ dl sukker
2 egg
Eplemos
1 kg skrellede epler
1 dl vann
300 g sukker
Garnering
3 dl eplemos
50 g ristede mandelflak
Start med å lage eplemosen: Skrell eplene, del dem i fire, fjern kjernehus. Damp eplene til de er møre, ta kjelen av platen og mos eplene med stavmikser. Tilsett sukker, sett kjelen tilbake på platen. Varm forsiktig opp og rør til sukkeret er oppløst.
Dette blir mer mos enn de 3 dl du trenger til kaken. Jeg fylte i tillegg en krukke og to små frysebeger med mos som smaker deilig som pålegg. Eller du kan fryse mosen til en senere bakeanledning.
Så tilbake til kaken: Smuldre mel, mandler, demerara og smør til en grynete masse. (Om du kutter smøret i fine, små terninger, går smuldrejobben veldig greit for hånd.) Hold av 2 dl av denne massen til topping på kaken. Resten trykker du ut i en bakepapirkledd langpanne – min panne er 23x32 cm.
Stek bunnen midt i ovnen, 175 grader i 12 minutter.
Visp kremost, sukker og egg til en jevn blanding. Smør den over den varme kakebunnen og stek videre i 15 minutter.
Bre nå 3 dl eplemos over kaken og strø resten av smuldredeigen + ristede mandelflak på toppen. Stek videre i 15-20 minutter, til kaken har fått en gylden farge.
Avkjøl kaken på benken, før du setter den i kjøleskap i ca. 3 timer.
Skjær kaken i nokså små stykker ved servering. Den er karamellaktig i smaken, bunn og topp er sprø mens fyllet er fløyelsaktig i konsistensen, og i sum er kaken av det mektige slaget. Mektig god!
Nam, nam:P Den så deilig ut. Tusen takk for oppskriften. Jeg ønsker deg en fin fredag, og god helg:)
SvarSlettHøres bare himmelsk god ut! Plutselig sulten på kake...
SvarSlettHa en lekker helg!
Denna skall min kafee få prova en dag :-) kanske blir en sukses....ser sån ute i alle fall.
SvarSlettååå nammenamnam!!! Den ser god ut. men har jo liksom sluttet med kaker.. Kanskje må ta det opp til vurdering igjen?
SvarSlettha en flott helg!
Å...den så fristende ut! Godt det bare er bilde, hadde ikke klart å stå imot et stykke av den :) Men den passer ikke helt inn i dietten min nå om dagen. Ha en fin helg og kos deg med kake!
SvarSlett