mandag 25. mai 2009

Grisj-grasj


Eldstejenta har ligget syk på sofaen hele dagen, og ringte med et middagsønske like før jeg skulle dra fra jobb: Mamma, kan vi ha grisj-grasj?

Syke barn får sine matønsker innfridd. Og bak dette mystiske, lett uappetittlige navnet skjuler seg en populær slager i min familie, så jeg begynte å glede meg til middag, jeg også. Grisj-grasj er ganske enkelt en kjøttdeig- og purreløkpanne, servert med kokte poteter og tomat.

Du behøver nesten ikke oppskrift. Beregn cirka en halv kilo kjøttdeig til en stor purre. Kjøttdeigen smuldres og brunes i pannen. Krydre etter eget ønske - jeg bruker salt, pepper og løkpulver. Bland inn litt store purrebiter (halve ringer) og legg lokk på pannen. La surre mens poteten koker.

Retten kom til oss på 70-tallet. Da arrangerte den lokale kjøpmannen såkalte husmortreff, slik at bygdas husmødre skulle stifte bekjentskap med nymotens ingredienser. Purre, paprika, piffi allkrydder og denslags.

Mamma disket opp med mye nytt og godt etter disse treffene. Blant annet dagens rett.

Navnet grisj-grasj tror jeg ble oppfunnet av broren min. Sannsynligvis fordi retten ser litt "grisj-grasj" ut. Vi kaller den aldri annet. Men smaken er god, og retten er meget enkel å lage.

God appetitt!

24 kommentarer:

  1. Purre er en av mine favoritt grønsaker, så denne kan godt ende opp på vårt middagsbord en dag.
    Tror det hadde vært godt med noen sjampinjonger også oppi der ;)

    SvarSlett
  2. Så deilig ut, fint å få litt middagstips man lager gjerne det samme om og om igjen.
    Ønsker deg en fin uke, og god bedring til eldstejenta :)

    SvarSlett
  3. Dette så jo riktig så fristenes ut,,,tror jeg må prøve denne retten.
    Håper det går bedre med jenta di nå som hun fikk det hun ønsket seg til middag.

    SvarSlett
  4. Det ser gott ut!
    Hanna
    blommorifonstret.blogspot.com

    SvarSlett
  5. Sykemat er et eget kapittel innen gastronomien og selv om ikke alt går etter boka er det viktigste at sjuklingen får i seg næring. Jeg skrev også om sykemat i vinter og der finner du også min "sykemeny" fra da jeg var liten.

    http://gladedager.blogspot.com/search/label/sykemat

    God bedring til småfrøkna:)

    SvarSlett
  6. Takk for middagstips! Liker veldig godt når middagsoppskriftene ikke er for avanserte jeg, så grisj-grasj skal jeg jammen meg teste ut!

    God kveld i stua til deg! :)

    SvarSlett
  7. Å, dette så godt ut1 Og ikke minst enkelt og raskt å lage:-)
    Herminelua i bloggen min er kjempelett å lage og er et raskt prosjekt, så den anbefaler jeg å prøve å strikke:-)

    SvarSlett
  8. Herlighet!! Du har så masse gode oppskrifter i bloggen din. Dette ser både enkelt og godt ut:))
    Må prøve dette gitt:))
    Mandagsklem:)

    SvarSlett
  9. Hei

    Så deilige bilder! Blir helt sulten her jeg!:)

    Rice har jeg handlet i en butikk her jeg bor, men de selges på flere nettbutikker, bla. SweetMemories.no

    Elsker serien deres! Skikkelig gladfarger!:)

    SvarSlett
  10. Åh, det såg veldig godt ut :) Så kanskje vi bør teste det! :) Takk for tips! :)

    Tusen takk for koslig tilbakemelding inne hos meg. Ja, eg har skrevet diktet, slik at min mann kunne bruke det som forord til oppgava si :)

    Ønsker deg ei strålande veke! Godklem

    SvarSlett
  11. Det hørtes ut som en grei middag! Er alltid greit å få nye middagsideer, så dette må jeg prøve en dag.
    Ellers takk for alle koselige kommentarer inne på bloggen min. De blir satt veldig pris på:)

    SvarSlett
  12. Du har så utrolig mange flotte oppskrifter å komme med. Denne virket lettvint og god. Den må prøves.....

    SvarSlett
  13. Mmmm, dette så jo godt ut :o)
    Supergod uke til deg!!!

    Stor klem

    SvarSlett
  14. Hihi...morsom tittel på retten. vi har en "Hot-love" rett i vår familie... Broderen døpte den d istadenfor "brennende kjærlighet" som jeg tror den egentlig heter:)

    SvarSlett
  15. Hei på deg!

    Så greit med middagstips, jeg syntes dette så herlig ut. Greit med noe enkelt som ikke tar lang tid å lage:) Håper dattern din er bedre nå.

    Ha en flott tirsdag. Klem fra meg

    SvarSlett
  16. Hei du, og takk for koslege kommentarar hjå meg. Og du har heilt rett - det kjekke med kommentarar er at ein kan oppdage nye bloggar. Ikveld har eg oppdaga din, og her kjem eg att! Du skriv godt, tek fine bilder, og har masse kjekt "på tapetet".

    Grisj-grasj-retten din sender tankane mine til den retten me kalla Tussamat i min barndom. Det var rett og slett ei steikepanne med diverse middagsrestar (potet, grønnsaker, pølse/kjøt, makaroni),gratinert med eit par vispa egg og ost på toppen. mmmmmm! Middagsmat er forøvrig eit evig problem, men eg ser at i bloggen din finst mange gode tips :)

    Ha ei god natt!

    SvarSlett
  17. Tusen takk for gode helsinga du sendte meg. Det gjorde godt og trøsta når eg trengte det.
    Nydelig middag du har laga :) Sikkert god ja
    Ha en fin dag
    Klem

    SvarSlett
  18. For en morsom historie bak familieretten deres. Denne er sikkert verdt et forsøk hos oss også. Litt artig å huske tilbake til maten fra 70-tallet. Vi var tidlig ute med spaghetti bolognese med sjampignon - vissnok etter opplæring fra ei fra Scicilia som var innflyttet i familien. Hun lærte til og med hvordan spaghettien skulle spises :)

    SvarSlett
  19. Dette så godt ut! Tror jammen meg jeg skal prøve dette en dag:)
    Håper jenta di er frisk igjen.

    Ha en fin tirsdag!

    SvarSlett
  20. Spennende! Det tror jeg jeg må prøve! Du har så koselig blogg, det er skikkelig kjekt å bla seg bakover hos deg! Ha en super dag!

    SvarSlett
  21. Takk for hyggelig hilsen i bloggen min!
    Denne så veldig god ut. Alltid spennende med noe nye alternativer på middagsbordet. Har begynt å fundere på hva jeg skal bruke det nydelige stoffene jeg fikk fra deg! God helg(om noen dager). Har

    SvarSlett
  22. Hihi, bra tittel på retten! Den så spennende ut, mulig vi skulle prøvd noe lignende idag?

    Ha en fortreffelig pinse!

    SvarSlett