lørdag 10. september 2016

Snarlaget søtbit til kaffen


Et stadig mer fillete utklipp fra Det Nye har fulgt meg i alle år. Til slutt limte jeg det inn i oppskriftboken min, i den formening at jeg "snart" skulle teste den igjen. Også det er mange år siden, men i dag overrumplet jeg meg selv og bakte disse småkakene mens brødene stod til heving. (Det hører med til historien at jeg har hatt noen dager HELT i ro, pga stråleskader/brannsår, og at jeg nå er så lykkelig over å kunne bevege meg normalt uten å ynke meg av smerter at jeg bobler over av virkelyst.)

"Britts havrekaker" heter de. Jeg husker at søsteren min og jeg bakte dem den gang oppskriften stod på trykk i ungdomsbladet, trolig mot slutten av 70-tallet. Jeg husket dem som søte og klissete og veldig gode. Og endelig, etter mer enn tredve års betenkningstid: Her er de! Og jeg husker helt rett.

Veldig raske å lage, og ypperlig følge til en kaffekopp. Men, NB: La gjestene få serviett :-)

Britts havrekaker
2 1/2 kopp store havregryn
1 kopp sukker
100 g smeltet smør
2 ss sirup
1 ss fløte

Ang. det litt diffuse målet "kopp": Jeg har et dl-mål som sier at 1,5 dl er det samme som en kaffekopp. Jeg brukte dette målet, og det gikk brillefint.

Smelt smøret uten å varme det for mye. Rør inn fløte og sirup. Tilsett det tørre oppi gryta, bland godt med en slikkepott. Fordel røren jevnt i en bakepapirkledd langpanne 25x35 cm.

Stekes midt i ovnen.
Temp: 200 grader.
Tid: 15-20 minutter. Følg nøye med etter de første 15 minuttene; det er kort vei fra ferdig til brent. Mine var ferdige etter 18 minutter.

La kaken kjølne noen minutter i formen.
Lag rutemønster med en plastkniv (for ikke å skade forma). Dette er mektige saker, nesten mer konfekt/knekk enn kaker, så lag nokså små ruter. På bildet ligger kakene på et bittelite fat, mine ruter er 4x4 cm og det er passe.
Etter enda noen minutter kan hele stasen løftes over på rist for videre avkjøling. Brekk i biter langs strekene og server. Resten legges i kakeboks og oppbevares svalt.
3 kommentarer:

  1. Denne skal jeg prøve. Høres riktig god ut. God bedring! Jeg har sittet på nærbutikken og solgt garnpakker til votter med rosa sløyfe motiv i helga. Husflidslaget slår et slag for brystkreftsaken. Håper å få inn mange penger.

    SvarSlett
  2. Noen ganger er søte og litt klissete kaker akkurat det rette. Må prøves! :)

    SvarSlett