fredag 29. april 2016

Sterkt undervurdert


En av døtrene våre har en svigerfar som stadig blir sitert her i huset. Hver gang det kommer suppe på bordet, pleier han å si - med største tilfredshet (har jeg inntrykk av): Suppe er sterkt undervurdert!

Og jeg er helt enig. Suppe er godt og sunt og beroligende (!) og kan varieres i det uendelige.

Derfor har jeg som forsett å lære meg nye suppeoppskrifter. I dag falt valget på jordskokksuppe. Foranledningen var at jeg fant et brett uimotståelig fin jordskokk på nærbutikken her om dagen, som jeg kjøpte uten noen spesiell plan. Google, google... Jordskokksuppe!

Foto: www.frukt.no
Hvis jordskokk er fremmed for deg (akkurat som den var for damen i kassen da jeg handlet her om dagen) kan du lære mer på frukt.no.

Jeg har tatt utgangspunkt i en oppskrift fra matprat.no, med lokale justeringer.

Jordskokksuppe - til to (ikke altfor sulte) personer
ca. 500 g uskrelt jordskokk -
1-2 dl matfløte (evt. blandet med kremfløte)
3-4 dl vann
1/2-1 ts salt
1-2 krm pepper
1/2-1 ts løkpulver
1 ss olje til steking av jordskokkchips
tørristede gresskarkjerner
1 pk engelsk filetbacon

Jordskokken skrelles og legges umiddelbart i kaldt vann med 1 ts eddik. (Jordskokk blir brune i kontakt med luft; derfor eddikvannet.)
Hold av to jordskokker som du lar ligge i vannet. Resten deler du i tykke skiver og legger i en kasserolle. Hell på fløte (jeg tok det litt på slump, derfor upresise mål - du finner mer nøyaktige mengder hos Matprat). Deretter heller du på vann til all jordskokken er helt dekket av vann. Tilsett minste mengde salt og krydder allerede nå. Kok opp og la koke til jordskokkene er helt møre. Det tar ganske lang tid.

Mens gryta putrer gjør du klar resten:
Gresskarkjerner ristes på svak/middels varme, tørr stekepanne. Når du syns de er passe ristet tar du pannen av ovnen.

Jordskokkchips: De to jordskokkene du sparte på skjæres i tynne skriver. Skyll dem i kaldt vann og tørk forsiktig med kjøkkenpapir eller rent klede. Stek dem i varmet olje, middels varme. Vend ofte; pass på at de ikke svir, men de skal bli gyldne og helt gjennomstekte. Da blird e spør når du legger dem til avkjøling og avrenning på et kjøkkenpapir.

Filetbacon legges på bakepapirkledt stekebrett. tekes på varmluft, 225 grader, i 8-12 minutter. Følg med så de ikke svir, men de skal bli sprø. Legg til avrenning på kjøkkenpapir.

Når jordskokken er helt mør heller du av mesteparten av kokevannet. Men obs: ta vare på det! Mos jordskokkene med stavmikser til en helt jevn pure. Tilsett kokevannet gradvis i gryta igjen, til suppen er passe tykk. Jeg brukte all væsken.

Smak til med mer krydder om ønskelig.

Server i dype skåler. Dandér med tilbehøret og kos deg!




1 kommentar: