søndag 4. september 2011

Deilige krydderkjeks


For noen uker siden etterlyste jeg oppskrift på noe som lignet mest mulig på Bastogne-kjeks.
Som man roper i bloggverdenen får man sannelig svar. Hurra!

Stina Ballerina og Gry kom meg til unnsetning med omtrent likelydende oppskrift. Førstnevnte var kun smakssatt med kanel. Gry anbefalte en blanding av flere kryddere. Jeg gikk for sistnevnte, og i dag har jeg bakt og smakt.

Jeg fikk også en link fra Jane, som jeg skal teste neste gang. Da jeg fikk ånden over meg i dag hadde jeg ikke fersk ingefær, som jeg skjønner er viktig i oppskriften hun linket til.

Takk, alle tre!

Kjeksene jeg bakte er ikke helt som "originalen", men ble veldig, veldig gode.
At jeg i tillegg kunne servere dem fra en knallsøt skål som jeg kjøpte på loppis på Håndverksbua i Valnesfjord i går la ingen demper på kaffestunden. (Den er forresten i serien Gunhild fra Rörstrand.)

Krydderkjeksene er raske og enkle å bake, så her er det ikke noe å nøle med.

Krydderkjeks - ca. 40 stk.
125 g smør
125 g mykt brunt sukker
1 ss mørk sirup
150 g hvetemel
1 ts bakepulver
1,5 ts blandet krydder (kanel/kardemomme/nellik/ingefær)

Smelt sukker, smør, sirup og kryddeer i ei gryte.
Rør til alt er smeltet. Avkjøl blandingen og rør inn siktet mel og bakepulver.

Du kan trille deigen til valnøttstore kuler som du klemmer litt flate med gaffel, eller du kan gjøre som jeg gjorde (for å få dem til å ligne mest mulig på originalen): Trille deigen til en pølse som du klemmer oval, og deretter skjærer i et par mm tykke skiver.

Legg kakene på bakepapir. De flyter litt ut, så beregn god avstand.

Stekes i 10-15 min. - 175 grader.
Avkjøles i noen minutter før de tas av plata. Avkjøles helt på rist og oppbevares i tett kakeboks.


5 kommentarer:

  1. Høres ut til å være en bra oppskrift. Kanskje noe å ta med seg til jul også....

    SvarSlett
  2. De skulle jeg hatt her til kaffi koppen min !
    Lagrer oppskriften til jeg har fått fatt i ingrediensene.
    Takker.

    SvarSlett
  3. Disse vil jeg bake!
    Takk for oppskrift!

    SvarSlett
  4. Det är unerbart med kakor, har kommit upp till åldern när jag lärt mig uppskatta det, 45 år, stora bakelser är alldeles för stora.

    Kaka med kaffe tack.

    enkla nettan

    SvarSlett