fredag 30. juli 2010

Tine har ikke spurt meg...

Mer funskjonell? Mer hygienisk?

Tine har spurt forbrukerne, og særlig de yngre foretrekker melkekartonger med skrukork, av nevnte grunner.

I diskusjonsforum på nettet ser jeg også at folk liker skrukorken fordi det a) er lettere å drikke rett fra pakken (ÆSJ! Sa du hygienisk??) og b) blir mindre søl i kjøleskapet hvis kartongen velter.

Jeg har en mistanke om at vi godt voksne damer, som sleper hundrevis av melkekartonger i hus hvert eneste år (fordi vi har ansvaret for å handle til Familien), foretrekker den gammeldagse melkepakken. Jeg har i hvert fall til gode å treffe noen på min alder som jubler over skrukorken.
Med skrukork kan åpnede melkepakker forveksles med uåpnede, siden "noen" kan finne på å legge de påbegynte kartongene sammen med de fulle. De er også mindre presise å helle fra.

Det store irritasjonsmomentet: Det er noe herk å skylle, brette og stappe de nye kartongene, ettersom plastkorken må fjernes for å få brettet og stappet med suksess.
Tine selv understreker at skrukorken er laget av et gjenvinnbart plastmateriale, at bretting går greit også med kork og insisterer på at korken må følge med. "Det er viktig at korken skrues på etter bretting og blir med i returen" og "Vi håper forbrukerne bidrar til at innsamlingsnivået på drikkekartongene øker". Unnskyld frekkheten, men hvor korka går det an å bli?

fredag 23. juli 2010

Akutt inspirasjon


En av mine absolutte matbloggfavoritter er Trines mektige matblogg. Har du ikke vært innom der - klikk deg inn og bli hekta, du også :)
Tirsdag formiddag la Trine ut oppskrift på kjeks. Tre kvarter etter at innlegget hennes var publisert, lå tre deigpølser i kjøleskapet mitt og godgjorde seg for steking. Jeg var blitt akutt inspirert og hemningsløst småkakesulten.

Grunnoppskriften er enkel og grei: 100 g smør, 2 dl hvetemel, 1/2 dl potetmel og 3/4 dl melis kjøres til smidig deig i kjøkkenmaskinen.

Alle disse ingrediensene hadde jeg for hånden, og for sikkerhets skyld lagde jeg trippel porsjon. Det kunne jo være flere småkakesultne i min umiddelbare nærhet...

Så skulle deigen smaksettes. Trine selv forslo flere gode varianter. Jeg tok meg ikke tid til å dra på butikken, og måtte improvisere med det jeg hadde.

Den ene deigen stekte jeg som den var - det er bare å skjære deigpølsen i skiver (diameter ca. 3-4 cm gir nette, delikate kjeks) og steke.


Neste variant (bildet over) ble tilsatt finrevet skall av 1 sitron. Dette blandes raskt inn med kjøkkenmaskin. Etterpå knadde jeg inn 2 ss pinjekjerner. Denne varianten trillet jeg til små kubber, før jeg dyppet den ene siden lett i en blanding av 2 ss sukker og 1 ts kanel. De ble kjempegode!

Siste variant ble tilsatt 50 g hakket Odense blokksjokolade og en neve skivede mandler - blandet raskt sammen i kjøkkenmaskin. Smaksrike (og nyttige mot sjokoladesug).

Deigpølsene skal ligge i kjøleskap en halvtimes tid før du skjærer den opp.
Legg småkakene på bakepapirkledd stekebrett.
Stekes midt i ovnen, 175 grader i ca. 8-10 minutter.

Neste gang vil jeg prøve Trines variant med tranebær og sjokolade.

torsdag 22. juli 2010

Sola kom i posten!








Det er ikke til å legge skjul på: Vi har et begredelig sommervær. 10 små grader og regn, regn og atter regn.
Men av og til titter solen fram. Som for eksempel i går, da jeg hentet pakke fra Gudrun Sjøden.
Mine salgskupp er til å bli i solskinnshumør av: Tolags kjole, strikkejakke og langermet genser - alt i gilde farger.
Selv på salg er det voksne priser hos Gudrun Sjøden (de tre plaggene kostet til sammen 1.550 kroner), men jeg vet av erfaring at de forseggjorte plaggene herfra gleder og holder seg like fine i mange år.
Jeg har allerede flyttet inn i kjolen :)


Sommervakker


Å leve er ikke nok.
Solskinn, frihet
og en liten blomst
må man ha.
H.C. Andersen




tirsdag 20. juli 2010

Closest thing to... bruspulver!

Er du gammel nok til å huske de røde og hvite "konvoluttene" med bruspulver? Meningen var å løse opp pulveret i vann og drikke det som en brusdrikk. Men det vanligste var vel å fukte fingeren, dyppe den i pulveret, slikke av og nyte smaken s-a-k-t-e. På den måten kunne en 25-øres pose bruspulver vare ganske lenge. Og så satt man igjen med DEN røde tunga.

Bruspulveret gikk ut av handelen cirka midt i min barndom, sikkert fordi det inneholdt et farlig fargestoff.

For noen år siden oppdaget jeg en "bruspulvererstatning" i Sverige, som riktignok er et vitamintilskudd, men som jeg personlig kjøper hver gang jeg er i Sverige, og inntar dann og vann fordi det er godt. Friggs C-vitamin jordgubb - sockerfria brustabletter. Det nærmeste jeg har kommet barndommens bruspulver.

Så herved er kjøpetipset overbrakt til dere som skal over grensen en av dagene.

mandag 19. juli 2010

Dagen i dag

Jeg har fått en utfordring fra dama bak bloggen "Gyngestol og kaffigrut" (fantastisk bloggnavn!). Den går ut på å si litt om dagen min. Og selv om dagen ikke har vært allverdens innholdsrik svarer jeg på ære og samvittighet :)

Morgenens nedtur:
At det begynte å regne (igjen!) før jeg rakk å klippe plenen.

Utenfor mitt vindu
står Hurdalsrosa aldeles bristeferdig og klar til å blomstre.

På fjernsyn i går
så jeg strengt tatt ingen programmer, men to filmer på dvd ble det i regnværet. Gjensyn med ”Harry potter og ildbegeret” og til kvelds spenningsfilmen”A perfect getaway”

Jeg har på meg
hvit tights og hvit tunika (det ER sommer!) Pluss lyseblått "skaut" på hodet og lyseblå Cubus-diamanter i ørene ;)

I dag skal jeg
skysse ungene av gårde slik at de kan gå på jente-hyttetur, og plante ut seks urter som jeg kjøpte før helga.

Men jeg ville heller
gjerne hatt litt bedre vær, men ellers er alt helt som jeg ønsker det.

I vinduskarmen står
en nydelig bukett av røde, blå og gule stauder som den voldsomme vinden knekket i går.

I helgen skal jeg
til Sørfinnset for å feire nevø Georgs aller første bursdag. Tenåringsjentene mine gleder seg til å leke med gaven han får ;)

Morgendagens lykke
At mannen min og jeg forhåpentligvis klarer å ta et par beslutninger og bestemme oss for to ”nye” biler – begge bilene på gårdsplassen har gått over fra fasen bruktbil til oppbrukt bil. Det blir en lettelse å bli ferdig med å saumfare finn.no

Dette bildet har dere aldri sett før:

Det viser (fra høyre) meg, mamma og min kjære storesøster Kristin på julaften 1970.

Som dere ser - Kristin og jeg er nyklipte i anledning julen. Skjørtet og håret kjemper om å være kortest.

Jeg er fem år gammel, og meget fornøyd med det jeg har pakket ut. Den blå bamsen som mamma holder har jeg fortsatt. Jeg ser også at jeg har hengt på meg alle smykkene jeg har fått. Spencerkjolene som jeg og min søster har på, er røde og hjemmesydde. Mamma har sydd likedan til seg selv, bare litt mer anstendig skjørtelengde, og dessuten i turkis stoff. Bildet er tatt i stua hos ho mor på Åsheim, og vekker mange, mange gode minner.

Jeg sender utfordringen videre til:

Eldstedatter Pia

Yngstedatter Julie

Niese Helle

Niese Caroline

Svigerinne Hilde/nevø Georg

Klar til innføring


Kladdemuffins. Det er navnet på de herlige muffinsene som yngstedatteren bakte som dessert til tapasfesten vår sist lørdag.

Kladd høres nesten litt prøve-og-feile ut. Men det er ikke mye feiling med disse smaksbombene. Kakene kan, i teorien, fryses. Men det rekker man ikke før de er oppspist. Og joda - jeg skjønner selvsagt at "kladd" i denne sammenheng betyr at kakene er deilig klissete inni.

Oppskrift fant hun på Det Søte Liv. Jeg tar sjansen på å viderebringe den her.
Kladdemuffins - 30 stk.
4 egg
6 dl sukker
4 ts vaniljesukker
8 ss kakao
3 dl hvetemel
200 g smør

Smøret smeltes. Pisk eggene lett sammen, rør inn sukker og tilsett deretter de øvrige ingrediensene. Rør godt til alt er blandet.
Alminnelige muffinsformer fylles halvfulle med røre. Det er lurt å sette formene i et muffinsbrett; bruk ellers doble papirformer.
Stekes ved 225 grader i 8 minutter.
Avkjøl muffinsene i formen.

Kakene virker nokså ustekte idet du tar dem ut av ovnen, men stivner ved avkjøling. Ikke fall for fristelsen å steke litt ekstra - kakene skal ha deilig, bløt kjerne.

Siden kakene skulle serveres på fest, ga vi dem glasur og pynt.

Sjokoladeglasur
100 g kokesjokolade
100 g smør
150 g melis
3 dessertskjeer sterk kaffe
1 egg

Smelt smøret i en kjele, ikke for sterk varme. Ta kjelen av platen, tilsett sjokolade, rør til sjokoladen er smeltet. Kaffe og siktet melis tilsettes. Avkjøl. Ett egg røres inn når sjokoladeblandingen er avkjølt. Smør glasur på muffinsene.
Dryss på ønsket pynt.
Serveres med vaniljeis og bær.



torsdag 8. juli 2010

onsdag 7. juli 2010

Til herrene



Hanne, denne bare MÅ du blogge! har idErik insistert. Han sikter til deodoranten - Vichy Homme - jeg kjøpte til ham for et par uker siden.

Han hadde klaget på deodoranter han hadde prøvd. De luktet for sterkt, tørket for sakte, var ikke særlig effektive.

Selv har jeg hatt fast følge med dame-Vichy i flere år, etter en anbefaling fra min søster. Jeg ser ingen grunn til å bytte deodorant noensinne. Det gjør visst ikke idErik heller, nå.

Og herved er det blogget om. Løp på apoteket og kjøp til en herre nær deg!


tirsdag 6. juli 2010

Somsalmarat


Jeg har oppdaget at mange av mine lesere havner her etter å ha googlet ordet "sommermiddag". Og til de som jakter på slikt kan jeg nå by på en ny rett: Salat med varmrøkt røye.

Jeg liker å teste nye oppskrifter, og som regel har slike forsøk en forhistorie. Så også denne gang: Historien utspant seg sist fredag (2. juli) på facebook, der en av mine kontakter la ut link til en artikkel om den hardføre røya, som jeg fant interessant. Samtidig fortalte hun at familiens bedrift, Hongset Røye i Hommelstø, nettopp hadde slaktet, pakket og sendt masse røye ut på markedet. Og da repliserte jeg at det er bra noen sørger for røyeforsyninger, og at jeg hadde gode minner knyttet til nettopp denne fisken, som var hovedrett i bryllupet vårt 3. juli 1993.

Er du hjemme for tiden og sjekker posten din? spurte hun plutselig. - Jeg fikk lyst til å sende deg en bryllupsgave.


Dagen etter - som altså var 17 års-bryllupsdagen til idErik og meg - lå en fyldig konvolutt i postkassen vår. Kaldrøkt og varmrøkt røye fra Siv Mossleth/Hongset Røye! Hun la ved en lapp med anbefaling til en salat med varmrøkt røye, og det er den jeg har testet i dag, med bare noen små tilpasninger. Det ble et utrolig velsmakende måltid!

Salat med varmrøkt røye, 2 personer
1/2 - 1 pk vestfoldsalat
1 pk bladpersille
1/3 agurk
1/2 rødløk
1/4 vannmelon
1-2 fileter varmrøkt røye

Salat og bladpersille rives i mindre biter og anrettes på serveringsfat. Agurk og rødløk skjæres i strimler og drysses over. Bruk melonjern til å lage kuler av vannmelon; la dem renne litt av før du legger dem på salaten. Fisken deles i pene små biter og danderes på toppen.

Tipset fra Siv var å bruke litt revet, fersk ingefær i salaten, og det er sikkert godt. Jeg laget i stedet en dressing, på denne måten:

Dressing
1 beger ekstra lett rømme
1 bit revet ingefær
1 fedd presset hvitløk
ca. 1/3 ts salt
ca 1/3 ts sukker
noen finhakkede blader sitronmelisse

Alt blandes i rømmen. Smak til med de ulike ingrediensene til du blir fornøyd; mine mengdeangivelser er tatt på hukommelsen.
Salaten serveres med brød. Velbekomme!


PS. Tittel på dagens innlegg er bare noe snikksnakk som har festet seg fra barndommens barne-tv, tror jeg. Ulike måter å si "sommarsalat" på...

Livstegn fra Lista


Ikke ring oss. Vi ringer deg.

Det var beskjeden fra jentene da de tok avsted til speiderlandsleir på Lista før helga.

Noen oppglødde livstegn har det heldigvis blitt (selv om det spares på mobilbatterier - det koster 30 kroner og en slump tålmodighet å få ladet dem opp), og vi er trygge på at de har det såre godt.

Men det var unektelig stas da en kjenning mailet oss noen bilder fra Valnesfjord KFUK-KFUMs eminente base på Grønn Action-leiren. Så kan vi ved selvsyn se at Pia, Julie og de andre flotte speiderne bor i møblerte hjem også når de er på leir. Og møblene har de naturligvis bygd selv, av raier (trestranger) og sisaltau.

Les mer om leiren her.
PS: Oppdatering til spesielt interesserte - her finner du flotte bilder av Valnesfjord KFUK-KFUM på strandhaik :)