Tenk - jeg ante ikke at 4. oktober er "kanelbullens dag" i Sverige. Ikke før jeg leste det på bloggen Lekkermunn. Kanskje ikke så rart, for dette er en ung tradisjon, oppfunnet i 1999.
Like fullt - dette var påskuddet jeg trengte for å publisere oppskriften på cirka verdens mest uimotståelige kanelboller. (selvskryt skal man lytte til - det kommer fra hjertet. Men mange tilfeldig forbipasserende på gaten er faktisk enige...)
Hvert emne kjevles til et rektangel på ca. 1/2 cm tykkelse.
Like fullt - dette var påskuddet jeg trengte for å publisere oppskriften på cirka verdens mest uimotståelige kanelboller. (selvskryt skal man lytte til - det kommer fra hjertet. Men mange tilfeldig forbipasserende på gaten er faktisk enige...)
Har du god benkeplass eller et snedig stativ til bakebrettene kan du gjøre som meg - bake 80 kanelsnurrer i slengen. Da kan du slippe hordene løs i bollekurven, og likevel ha noen boller igjen til å putte i fryseren. Når du varmer dem raskt i stkeovnen etter tining blir de (nesten) som nystekte.
Oppskriften kommer fra gode, gamle "Gjærbakst på alle bord". Men jeg har gjort en liten vri med fyllet, som jeg mener er "hemmeligheten" som skiller mine kanelsnurrer/kanelboller fra mange navnesøstre. Og jeg anbefaler virkelig meierismør framfor margarin og fersk gjær framfor tørrgjær, men det er selvsagt en smakssak.
Kanelsnurrer - 80 stk.
300 g smør
1,4 l melk
100 g gjær
360 g (4 dl) sukker
4 ts kardemomme
ca. 2 kg (3,4 l) hvetemel
Smelt smøret. Tilsett melk og varm opp til blandingen er fingervarm. Bryt opp gjæren i bakebollen. Hell melkeblandingen over, rør til gjæren er oppløst. Tilsett sukker, kardemomme og mesteparten av melet. Pass på at blandingen ikke blir for fast/tørr. Rør deigen sammen. Dekk bakebollen, og la deigen heve på et lunt sted i en drøy halvtime.
Imens gjør du klar bakepapir på fire stekebrett, og lager fyllet.
Fyll:
300 g romtemperert smør
3 dl sukker
6 ts kanel
3 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
Rør alle ingrediensene sammen.
Du trenger også litt perlesukker til pynt.
Den hevede deigen helles på melet bakebord og deles i fire emner.
Hvert emne kjevles til et rektangel på ca. 1/2 cm tykkelse.
Smør fyllet utover - bruk 1/4 på hvert rektangel.
Rull sammen til en pølse, som skjæres i ca. 2 cm tykke skiver.
Legg skivene på stekebrett, 20 på hvert brett. Enden puttes innunder hver kanelsnurr.
Dryss litt perlesukker på hver bolle.
La bollene etterheve til de ser luftige og fine ut.
Stekes ved 250 grader midt i ovnen, ca. 10-12 minutter.
Obs: Ved så høy varme er det viktig å passe stekingen godt.
Mmmmm.. bergenske skillingsboller. ;)
SvarSlettTusen takk for oppskrifta! :)
SvarSlettSkal jammen prøve dei neste gong eg skal lage kanelbollar.
Ha ei fine haustveke!
Klem, Christine
Å no fekk eg lyst på kanelbollar!!
SvarSlettTrur eg må prøve di oppskrift..
Kjekt med slike dagar der ein unnskylde at ein lagar noko godt ;-)
Synes jeg kjenner lukten helt hit....du kan å friste en svak sjel skjønner jeg. I morgen blir det nok en bollevariante her også, blir aldri lei av det. Kos deg videre i kveldingen...Klem..
SvarSlettNam nam, disse så veldig gode ut!!
SvarSlettHei, de så utrolig gode ut!! Jeg er på slankekur, så alt slikt deilig bakverk er strøket ut av lista over hyggelige gjøremål.... Klibrød er ikke helt det samme sukk!! AnneK:-)
SvarSlettDe der så ekstremt gode ut :D nammis, nå frister du veldig :D
SvarSlettDe ser deilig ut :)
SvarSlettHærlig! Det er min tur til å bake til personalmøtet neste uke,da skal jeg prøve oppskrifta di. Jeg antar de får bein å gå på:)
SvarSlettI dag er den internasjonale lærerdagen, det er jo noe å feire med kanelisvingene ...
SvarSlettNammm...dette så ikke feil ut selv den 5 oktober!:) I det fæle høstværet vi har på vestlandet i dag, hadde det smakt fortreffelig med nystekte kanelboller inne i varmen:)
SvarSlettNå står 80 boller til etterheving her. Men pensler du de ikke med noe som helst? Bare perlesukker?
SvarSlettSnurriser som vi kaller det, forbinder jeg veldig med adventstiden. Når ungene var små hadde vi hver søndag i adventstiden slike snurriser, så så vi på barnetv og tente lys i adventstaken. Gode minner.
SvarSlettMen de kan jo selvfølgelig spises hele året. selv har jeg bakt boller i dag.
Ha en flotters dag.
Kanelsnurrer er vel noe av det beste du får innen gjærbakst! ;-)
SvarSlettJeg skal prøve oppskriften din, her jeg bor.
Og ja, I am back her in this bloggland! ;-)
Alt godt fra Eirin
Husker jeg leste om disse bollene da du blogget om de for lenge siden, og måtte lete meg frem til de i dag. Lillebror kommer nemlig på besøk og da blir det bollefest! Gleder meg :)
SvarSlettFristende bilder, Hanne :)
SvarSlettTusen takk for oppskriften
Den er notert, og skal en
dag prøves :) Ha en fin
kveld videre, klem fra Mette