onsdag 4. desember 2024

Festlig brød


Dette brødet er festlig til buffet, eller hvis du har har god plass på spisebordet: Et halvgrovt brytebrød med valnøtter, for anledningen formet som et juletre.

Brødet er skikkelig godt, også etter frysing, så det kan lages i god tid. Aberet er at det tar plass i fryseren, for det må legges på noe stivt (en papplate eller ev. en bakerist). Til emballering bruker jeg ekstra store poser, som jeg til nå kun har funnet på engrosbutikk.

Oppskriften kommer fra åttitallsklassikeren "Gjærbakst på alle bord", som Gyldendal ga ut i samarbeid med NKLs Prøvekjøkken - en suveren bakebok. Slå til om du finner den på bruktbutikk! 

Møllebrød med valnøtter

50 g gjær

5 dl melk

2 ss olje

1/2 ts salt

1 ss sukker

100 g valnøttkjerner, grovt hakket

300 g sammalt hvete fin

300 g hvetemel

225 grader i 25-30 minutter, nederste rille

Gjær løses opp i fingervarm melk. Tilsett olje, salt, sukker, valnøtter og sammalt mel. Rør sammen. Tilsett hvetemel og elt deigen raskt sammen, jeg bruker Kenwood og eltekrok.

La deigen heve tildekket til dobbel størrelse, ca. tre kvarter.

Form brødet:

I boka er brødet laget i sirkelform, med en litt stor bolle i midten, og deretter deigpølser lagt i to ringer rundt. Den innerste ringen deles med kniv i seks deler, den ytterste i tolv. 

Når jeg former juletre, deler jeg deigen i 16 biter. 15 trilles til boller og legges som du ser på bildet, den siste trilles avlang til "stamme". La det være litt avstand mellom bollene, slik at brødet har plass til å heve.

Etterheves i ca. 30 minutter. Pensle med vann og dryss litt på litt grovt mel. Jeg bruker grovmalt spelt, den har ekstra rustikk konsistens.

Stek brødet og avkjøl på rist.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar