tirsdag 2. februar 2016

Lett og lett, fru Blom


Disse vidunderlig gode snurrene er skrevet inn i oppskriftsboken min under overskriften "Lette wienerbrød". Og det vil jeg bare ha sagt med én gang - det eneste lette med disse må være at de er mer lettvindte enn wienerbrød laget på ordentlig.

Jeg husker at jeg fikk (eller fant?) oppskriften i 1985 mens jeg var praktikant på det som den gang het Røvika skole, og som siden har skiftet navn og funksjon til Røvika Ungdomssenter. Der bakte vi gjerne noe godt i helgene, blant annet disse snurrene.

Ikke lette i det hele tatt, men lette å lage og en fest å spise. Jeg har muligens ikke laget dem siden slutten av 80-tallet, men her om dagen fikk jeg så usaklig lyst på akkurat slike snurrer at jeg slo til. Alle rundt meg var glade for det! Og de var akkurat så gode som jeg husket.

Lette wienerbrød, ca. 50 stk.

900 g hvetemel
500 g smør/margarin
2 ss farin
2 1/2 dl vann
1 pk gjær
2 egg
Til strø: sukker og kanel
Til glasur: melis og litt melk

Smør/margarin smuldres sammen med mel og farin. (Jeg bruker K-spaden på min Kenwood).
Gjær løses opp i lunkent vann, bland inn eggene og rør det hele sammen med melblandingen.
La deigen heve i ca. 1 time.

Den hever ikke mye, pga at deigen er så rik på smør. (På bildet under er deigen ferdig hevet.)


Del deigen i tre. Kjevle hver del til et rektangel som du strør med sukker og kanel, ruller sammen og skjærer i 2 cm tykke skiver. Legg dem på stekebrett med bakepapir.


Dekk snurrene med bakeklede, og la dem heve litt før steking, gjerne over damp.

Steketemp: 200 grader
Steketid: 12-16 minutter

Avkjøl på rist. Ringle over med tykk melisglasur. Server gjerne mens de ennå er lunkne.
De tåler fint å fryses (uten glasur), og blir som nystekte etter tining og en rask tur i stekeovnen.




2 kommentarer:

  1. Desse ser himmelsk gode ut.
    Litt kalorier tolest av og til ;)

    Ha ein fin dag !

    SvarSlett
  2. Å hjelpesmeg.. De så farlige ut! :))

    SvarSlett