lørdag 7. desember 2013

Tradisjonsbakst med en liten twist



Det er noe gammeldags og snirklete med rosettbakkels som får dem til å framstå litt... imponerende. I realiteten er dette veldig enkle kaker å lage, så sant man behersker trygg smultkoking. Tips her!

Denne oppskriften har jeg fått av en nettvenninne, og det er den eneste rosettbakkelsen jeg har smakt. Røren er smakt til med flere krydderier - venninnens personlige twist - som jeg har en mistanke om gjør underverker for disse fnugglette lekkerbisknene. Jeg har i hvert fall lest at Hanna Winsnes beskrev disse kakene som "pene, billige, men de have en ubetydelig smak". Så: Litt krydder anbefales!


Rosettbakkels - ca. 100 stk.
3 egg
6 ss sukker
2 dl potetmel
4 dl hvetemel
2 ts vaniljesukker
1/2 ts kardemomme
1/2 ts ingefær
1 ts kanel
4 dl vann, eller 3 dl vann og 1 dl øl

Rør deigen glatt og fin, ikke pisk røren. La røren svelle en time eller to, rør i den et par ganger.
Varm 500 g smult i en liten tykkbunnet kjele til 175-180 grader. (Du sjekker om smulten er varm ved å dyppe en trepinne ned i gryten. Dersom det bobler rundt pinnen, er det klart for koking. Det skal ikke frese hektisk - da er smulten for varm og må avkjøles.)

Varm rosettjernet i smulten, la fettet renne av og dypp jernet i røren nesten opp til kanten. 
Flytt jernet over til smulten, vipp bakkelsen av og la den steke til den er lys gylden. 
Fisk bakkelsen opp med stekepinsett av stål (evt. en tynn trepinne), la den dryppe av og legg den i en liten bolle med sukker eller sukker/kanel.
Legg bakkelsen over på papirkledd rist. 
Når kakene er kalde, legges de i lufttett kakeboks.

Disse kakene gjør seg godt på kakefatet til jul, de er vakre og ikke så vanlig lenger.
  Og naturligvis også gode!


Er du redd for kalorier i denne søte juletid kan en rosettbakkels faktisk være et greit valg, selv om den er kokt i smult. En bakkels veier nemlig nesten ingenting.

PS: Jeg har i ettertid fått spørsmål om hvor man får tak i rosettbakkelsjern. Mitt ble kjøpt på Jernia for noen få år siden, og kostet under hundrelappen, om jeg ikke husker feil. På finn.no oppdaget jeg en som lager slike jern på bestilling - se her.

Rosettjernet må ikke dyppes så langt ned i røra at det kommer røre over øverste kant!

Ikke legg flere bakkelser i smulten enn at du har full kontroll hele tiden - de blir fort ferdig stekt.






La fettet renne av bakkelsen før du dypper kakens overside i sukker.

 

14 kommentarer:

  1. Så flotte. Aldri hørt om en gang. Hvor får man tak i sånt jern?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jernet er kjøpt på en vanlig jernvarebutikk, og kostet under hundrelappen, tror jeg.

      Slett
  2. Du verden så flotte kaker! Sånne har jeg bare hørt om, men aldri sett - eller smakt - i virkeligheten. Tuuuusen tak for kjempekoselig kommentar i bloggen min! Jeg kjører jo "Gjør det selv fredag" nå før jul og hvis du har mye scrappeutstyr så anbefaler jeg deg å titte innom bloggen min neste fredag, uten at jeg kan si noe mer (og du er den eneste som vet hihi) God helg!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så spennende, Nina! Er glad jeg oppdaget den hyggelige bloggen, som jeg nå følger på Bloglovin'!

      Slett
  3. Takk for tips, disse ser spennende ut. Jeg lager sjelden rosetter selv, men bestemor lager hvert år. Kanskje jeg burde lage til henne i år?

    SvarSlett
    Svar
    1. Å ja - det vil hun nok sette pris på! Ettersom disse kakene er såpass sjeldne nå til dags er det mange som vil like å få en smak :-)

      Slett
  4. Hei! Jeg har aldri hørt om rosettbakkels før. De var veldig fine og jeg kan godt se for meg at de tar seg fint ut på kakefatet :) Elegante og dekorative!!Smaker de litt som smultring? Fristende og prøve men uæ... litt redd for smult...

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, Ingrid Serine. Nei, jeg vil ikke si at de minner om smultring. Disse kakene er helt sprø og har ikke mye "mat" i seg, slik som smultringer. Man skal ha respekt for smultkoking, men trenger egentlig bare huske dette, så går det bra: Ha grytelokk og tykke kjøkkenvotter for hånd. Og aldri-aldri-aldri gå fra komfyren mens smultgryta står på. Lykke til!

      Slett
  5. Rosettbakkels lager vi til hver jul. Enkle og dekorative kaker. I år skal jeg prøve denne oppskriften. Takk for kryddertipset.

    SvarSlett
    Svar
    1. Håper du liker dem på denne måten!

      Slett
  6. Mange år siden jeg smakte rosettbakkels nå. Såvidt jeg husker, var de veldig sprø og gode. De ble servert på et eget fat, med en klatt krem og hjemmelagd bringebærsyltetøy på. Nam!!! Litt sølete å spise, men det var liksom litt av sjarmen :-)
    Tror sannelig jeg skal bestille meg et jern fra den linken din, de var så fine. Takk for tips!

    SvarSlett
    Svar
    1. Så hyggelig at du ble inspirert! Jeg har ikke tenkt på at man spise dem sammen med krem og syltetøy - det er sikkert kjempegodt! Da kan jo bakkelsen erstatte krumkaker. Takk for tips!

      Slett
    2. Absolutt veldig godt! Kremen skal være stivpisket, med et hint av vanilje. En skje med hjemmelaget villbringebærsyltetøy på toppen - det skal renne litt nedover og bli litt klissete. Spises med kakegaffel - masse smuler og søl og veldig godt! Vi spiste det om sommeren, husker jeg, da villbringebærsyltetøyet var helt ferskt og nyrørt. Kan sikkert være en god dessert også :-)

      Slett