tirsdag 14. mai 2013

Rydding i mai


Ai-ai-ai. Nå henger jeg skikkelig bakpå her. Ikke med ryddingen, men med bloggingen. Har vært litt slapp der... Jeg lover å følge bedre opp.

Onsdag 1. mai
Vi legger om til sommerdekk. Dette medfører at vi må ta turen til et lagerrom som vi leier hos en lokal forretningsdrivende, for å ha plass til dekk, hagemøbler, ski etc. Kanskje inspirert av det pågående ryddeprosjektet begynte vi å se nærmere på hva vi egentlig har i dette lageret. Ikke så mye, skulle det vise seg. Vi dro hjem for å se nærmere på om vi kunne endre litt på organiseringen i hus og uthus, for å slippe både bryet og utgiften med det eksterne lageret. Beslutning: Det kan vi! Det krever litt omkalfatring i flere ledd, men skal gjennomføres. Med oss hjem fra lageret ble sprinkelsengen som vi i sin tid arvet, og som jentene sov i da de var små. Den var dessverre blitt sjuskete og medtatt og "beyond saving", så vi tok den med hjem for kasting. Utrolig nok: En besøkende i nabohuset så at vi hadde satt den mer enn 30 år gamle barnesenga ved søppelkassene. "Skal dere kaste den?" Ja, vi skulle jo det. "Kan jeg få plukke av noen skruer som jeg mangler til en akkurat likedan seng, som jeg vil sette i stand til et barnebarn?" Ja, selvfølgelig. Et fantastisk sammentreff - sånt liker vi :-)

Torsdag 2. mai
I dag tok idErik fri fra jobb, for å starte et gedigent ryddeprosjekt: Boden! Da jeg kom hjem fra jobb hadde han tatt absolutt alt løsøre ut derfra. Boden var forsåvidt ganske godt organisert fra før, med definerte kasser for ulike gjenstander. Noen skap var allerede grundig ryddet og tynnet av meg. Men den øvrige hylleplassen var ikke godt nok utnyttet. Boden inneholdt for mye kjekt-å-ha og ting fra forgagne epoker. Jeg bestemmer meg for å se helt rolig på at idErik lager nye systemer og kaster med hard hånd. Organisering - det kan han! Blant tingene som dukker fram er seks par fjellsko. Vi er bare fire i familien... Ett av parene er kun brukt på én tur, før det ble klart at idErik trenger spesialtilpassede sko. Det andre paret har vært på mange turer, men er langt fra utslitt. Fortjener nye eiere og flere turer!

Fredag 3. mai
I dag ble vi overraskende invitert til naboene på fredagspizza. Best som vi satt der, kom jeg på å stille et betimelig spørsmål: Er det noen av dere som bruker størrelse 39 eller 43 i sko? Full klaff. Dermed fikk to par krute gode goretex-fjellsko nye eiere. Nabo Thomas kunne endelig kvitte seg med marsjstøvlene han hadde slitt samvittighetsfullt siden han var i militæret for... ca. 20 år siden? Og Maja slapp å utsette beslutningen lenger - hun hadde tenkt i tre år på at hun burde kjøpe seg nye fjellsko. Helt i ryddeprosjektets ånd!

Lørdag 4. mai
idErik rydder videre i boden. Nå har han analysert seg fram til at vi har altfor høye oppbevaringskasser. Når en kasse er 30 cm høy, med innhold som kun dekker bunnen, sier det seg selv at plassen blir dårlig utnyttet. Avgårde til Clas Ohlson for å kjøpe geniale, gjennomsiktige, stabelbare plastkasser med lokk. Jeg vil anslå at de nye er ca. 15 cm høye, slik at hver hylle rommer mange kasser i høyden. Her blir det system! Det lempes ut flere søppelsekker fulle av unødvendigheter. Jeg holder meg bevisst unna, og tar bare stilling til det som blir meg forelagt. Av det som åker ut er blant annet en kaffetrakter (takk for lang og tro tjeneste, men nå er det presskanna som gjelder), ubrukt ekstrautstyr til kjøkkenmaskiner, en rekke ryggsekker/ransler, fargede stearinlys (herlighet - hadde vi enda flere av dem?), overflødige kleshengere, malingsrester, ukurante rengjøringsmidler etc. etc.

Søndag 5. mai
Mitt bidrag i bod-ryddingen: Kritisk gjennomgang av alle potteskjulerne; de kom jo fram ifra sitt skjul nå som boden ble tømt. Mange av dem viser seg å ha skår eller andre skjemmende skader. Gudene må vite hvorfor jeg likevel har tatt vare på dem. Noen har tiden løpt fra. Atter andre er skåler/krukker som har kommet i hus i forbindelse med blomstergaver og dekorasjoner. Vekk med tredve stykker. Vi har fortsatt litt å velge i, men alle er pene, hele og praktiske. 

Mandag 6. mai
Jeg løfter opp to fargerike telysholdere, og spør 17-åringen: "Tror du vi kommer til å bruke disse?" Nei. Hun tror ikke det. "Hm. Jeg fikk de som gratisgave en gang jeg bestilte noe annet, og trodde det var en god idé å beholde dem. Jeg syntes de var litt fine. Men vi har jo aldri brukt dem," medgikk jeg. "De er kanskje fine til å være gratis. Men du ville neppe kjøpt dem," var hennes raske (og helt presise!) analyse. Så, igjen - note to self: Ligg unna gevinster og gratisræl! (Jeg kastet dem i glasskontaineren, så kan de kanskje gjenvinnes.)

Tirsdag 7. mai
Rydder på eldstejentas rom, for å få tatt i bruk to nye Billy-hyller med vitrinedører. Her skal jeg blant annet oppbevare kakebokser, slik at det er enkelt å få lagt kaker i boks når jeg har ånden over meg. (Å gå på kvisten etter kakeboks er ofte den tyngste delen av småkakebaking for meg...) Her finner jeg et par flotte ulltøfler, som vi etter rask konferering på telefon finner ut han hun ikke kommer til å bruke. En kollega har fjellhytte og blir kjempeglad for å arve.

Onsdag 8. mai
Mer fra eldstejentas rom: En pose full av "Gossip girl"-bøker. En kollega har en ung lesehest i familien, og blir glad for å overta. Yngstejenta rydder forresten sitt eget rom. En av tingene hun bestemmer seg for å gi videre, en en uutpakket, elefantformet tannbørsteholder som hun var litt for stor for da hun vant den i et lotteri. Hun gir den videre til nevø Georg (snart 4), som nok er midt i målgruppa. For den slo usannsynlig godt an! Morsomt.

Torsdag 9. mai
Setter meg i bilen for å kjøre langt i godværet, helt til Tromsø, faktisk. 50 mil alene i bil, med velfylt nistekorg, kaffe på termos og ikke minst: Lydbok! Endelig får jeg hørt ei bok jeg lenge har tenkt at jeg skulle lese: "Lykkeprosjektet" av Gretchen Rubin. Hun snakker blant annet om hvordan ytre orden kan bidra til indre ro. Hør, hør ;-) Jeg skal skrive mer om denne boka!

Fredag 10. mai
Lett shopping i Tromsø. Men siden jeg faktisk ikke skal fylle skapene, men heller tømme dem for overflødigheter, er det lett å gå forbi det meste. Det eneste jeg handler til meg selv/huset er to nydelige retro oppbevaringsbokser for frokostblanding. De er så fine at cornflakesene kanskje kan få lov til å stå på benken igjen.

Mandag 13. mai
Tar en titt i skoskapet på gjesterommet, og konkluderer med at ikke alt er i reell bruk. Studentens russesko kan pakkes i mimrekassen. Et par utslitte ballerinasko kan kastes, siden de er erstattet av nye.

Tirsdag 14. maiPS: Følg min 2013-føljetong "Pludrehanne rydder og kaster"4 kommentarer:

 1. Morsomt skilt!
  Men jeg er ikke helt enig i punktet om det er brukt siste året. Jeg går ikke nødvendigvis på ski hvert år, så hvis jeg skal følge punktet blir det fort dyrt hver gang jeg skal på ski ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha-ha. Nei, det er klart, litt rom for tolkning og lokale tilpasninger MÅ man ha :-)

   Slett
 2. Tusen takk for fjellsko! Vi er fortsatt litt i forfjamselse her i huset, over å plutselig få slike gaver i fanget (eller, i dette tilfellet; på føttene).

  SvarSlett
  Svar
  1. Velbekomme. Håper de får bli med på mange koselige turer :-)

   Slett