tirsdag 16. april 2013

Supre nisteboller


Saftige og gode osteboller kan ikke erstatte det daglige brød. Men disse bollene er ypperlige som tilbehør til supper, som gjestemat, ekstra god kvelds eller som niste når vanlige brødskiver føles litt kjipt. (For eksempel til tenåringer som stritter mot å ha med seg niste på reise etc.)

De smaker kjempegodt med skinke, salat og smågrønnsaker inni, men er også forbløffende gode til hjemmelaget jordbærsyltetøy.

Oppskriften er stor, og kan godt halveres hvis du ikke trenger så mange. Til gjengjeld er de like gode etter frysing, så har du plass i fryseren - slå deg løs!

Oppskriften fikk jeg fra min gode venninne Mette, som igjen hadde fått den hos sin niese Lise, som dengang gikk på ungdomsskolen.

Lises osteboller (og jeg glemmer alltid å telle hvor mange det blir...)

1,5 pk fersk gjær
12 dl temperert melk
8 ss smeltet margarin
2 1/2 - 3 l hvetemel
4 ts salt
12 dl revet Jarlsberg (hold av litt til strø)

Gjær løses opp i fingervarm melk. Bland inn smør, 2 l mel og salt. Elt en stund før du rører inn revet ost. Elt videre til du ser at osten er jevnt fordelt i deigen. Til sist justerer du fastheten på deigen med det siste melet. Ikke ha i for mye, da blir bollene tørre.

La deigen heve tildekket på et lunt sted i ca. tre kvarter.

Del deigen i jevne emner, trill glatte boller som settes på bakepapirkledd plate for heving. Pensle bollene med sammenvispet egg og strø over litt revet ost.

Etterheves i ca. 20-30 minutter.

Stekes ca. 15 minutter nederst i ovnen, 250 grader.

Avkjøles på rist.




PS: Følg min 2013-føljetong "Pludrehanne rydder og kaster"



5 kommentarer:

  1. Å, de så herlige ut, takk for oppskrift!

    SvarSlett
  2. Nam! Disse både så og hørtes gode ut :)
    Tror eg må låne oppskriften din eg å prøve dette ut til helgen :)

    SvarSlett
  3. Fristende osteboller! Må visst testes ut. ;)

    SvarSlett
  4. Oppskrifta er no notert i oppskriftsboka mi :)
    Kor store lagar du dei? Skikkelege "leivar", eller litt halvsmå?

    SvarSlett