mandag 4. mars 2013

Rydding i mars


Ny måned er over oss (den såkalte første vårmåneden) - men ryddingen er på ingen måte over. Vi er travle med demontering, oppussing og montering av ny kjøkkeninnredning i pludrehanneheimen, så jeg tør ikke love helt samme ryddespeeden de kommende ukene. Men jeg gjør mitt beste! (bildet er ikke tatt hjemme hos oss; tvert imot har jeg tatt det fra et sted på nettet...)


Fredag 1. mars
Nytt kjøkken er på vei, med induksjons-koketopp. Jeg tar affære i gryteskapet. Sjekker med en magnet hvilke gryter og panner som fortsatt kan brukes. Etter denne sorteringen ble det svært luftig i gryteskapet, men jeg tror vi har det vi trenger. (kanskje med unntak av en femliters-kasserolle)

Lørdag 2. mars
Shopping. Jeg kjøper det som står på lappen, og (nesten) ikke noe mer. Bremses kraftig av "mitt nye jeg". Fint!

Søndag 3. mars
I kategorien "hvor mange (fyll inn det som passer) trenger en familie?" - i dag går jeg gjennom våre kakeformer/springformer. Beholder fire i ulike størrelser, som kan stables oppi hverandre og dermed tar minimal plass. Kanskje den utflyttede har bruk for ei form eller to? Det blir i hvert fall en pen stabel til overs.

Mandag 4. mars
Kanskje jeg burde skamme meg, og derfor ikke nevne det her. Men dagens rydding var altså å skrote de siste julekakene og vaske kakeboksene.

Tirsdag 5. mars
Rask gjennomgang av to skoskap, hvor jeg finner tre par sko som jentene er ferdige med. Ut med dem. Å gjennomføre lenge påtenkte reparasjoner er vel en form for rydding, det også? Jeg limer en ødelagt øredobb og en såpekopp (sistnevnte kommer jeg til å gi videre, vi bruker aldri såpestykker) og nålefilter i stand en ullmåse som Susi katt tok død på et ubevoktet øyeblikk. På jobb har det også vært en "ryddedag" - idErik og jeg har vært kjørende til Sørfold og Hamarøy for å avslutte kommisjonssalg av vår film "Perler  i Salten". Godt med alt som bringes i orden!

Onsdag 6. mars
Gjennomgang av alt gavebånd. Kaster de korteste stumpene, litt skadet bånd og noe som tiden har løpt fra. Systematiserer resten i to gjennomsiktige plastbokser (egentlig grønnsakskuffer fra kjøleskap), slik at alt er lett å finne.

Torsdag 7. mars
Kritisk blikk på beholdningen av kort. Det viser seg at vi har ca. fire ganger så mange konvolutter som kort... Jeg sorterer slik at hvert kort har sin passende konvolutt, og kaster de overflødige (på kontoret bruker jeg kun standard A4, A5 og A6). Kaster også div. motiver som ikke finner nåde. Nå får alt sirlig plass i en ryddig kurv!

Fredag 8. mars
Ryddeprosessen byr unektelig på innblikk i mekanismer som har ført til proppfullt hus. For noen uker siden festet jeg meg ved en fotrulle som lå nederst i en av bokhyllene på tv-stua. Der har den utvilsomt ligget lenge. Ubrukt. Den er av tre i en flott utførelse, og jeg måtte selvsagt prøve den. Til og med lese om den på nettet for å finne ut hva en slik fotrulle kunne være godt for. Etter å ha flyttet den litt fra rom til rom, og gjort noen adspredte forsøk (jeg syns på en måte det var for galt å kaste den, og prøvde å anspore meg selv til å ta den i bruk), kapitulerer jeg. Dette er ikke en gjenstand som faktisk er i bruk, eller som betyr mye for oss. Ut! (dvs. til bruktbutikk.)

Lørdag 9. mars
Ved siden av fotrullen lå to pastellfargede treningsvekter, til de dagene jeg overmannes av Kari Jaquesson og trener foran tv'en. Det skjer så sjelden at vektene går til bruktbutikk, så kan jeg heller bruke halvlitersflasker med vann eller sand de dagene jeg (eventuelt) skal trene. De forsvarer ikke plassen sin, og tomme brusflasker har vi jo alltid i pantekorga.

Søndag 10. mars
I et par-tre uker framover blir det mer sporadiske oppdateringer her i ryddebloggen. Årsaken er at vi renoverer kjøkkenet; ut med det gamle og opp med et nytt. Det medfører såpass mye ekstraordinær innsats i heimen at tynningen settes litt på vent. Tror jeg. Men følg med - plutselig rydder og kaster jeg litt igjen.

Onsdag 13. mars
Har benyttet meg av noen gode tilbud i det siste og skaffet meg tre par dongeribukser som passer helt. Kaster tilsvarende antall, som strammer litt for mye og dessuten er blitt ganske utvasket. Jeg trenger ikke ha bukser som forstyrrer selvtilliten.

Fredag 15. mars
Da er gammelkjøkkenet demontert og grundig rengjort for henting i løpet av dagen, av en heldig kar som får seg metervis med krute godt kjøkken med gode hvitevarer for 7.000 kroner. I helga blir det oppussing av veggene, og så starter montering av nytt kjøkken i neste uke. Det er nesten feil å si at dette er "ryddefrie" dager. Syns ikke jeg har gjort annet enn å rydde den siste uka... Jeg har kastet (som jeg kommer på i farten) fire skjærefjøler, to spisebrikker, x antall plastskjeer, en syltetøykrukke, fire treskåler, ei trekrukke, masse sugerør (som var tilsjasket pga for dårlig oppbevaring), utgamle prøveposer med diverse vaskemidler. Dessuten dukket det opp 27 (!) oransje plastskjeer fra Freias sjokoladeegg med melkekrem. Disse vil husets godteglade 17-åring lage et kunstverk av.

(pause pga kjøkkenbytte)

Onsdag 27. mars
Det er onsdag i den stille uke. Nytt kjøkken er ferdig montert, hurra! Før påskefreden senker seg insisterer idErik på å dra på fyllinga med alt tiloversblevent og all emballasjen. Han overser min på-stedet-stepp og overhører mine "men det kan jo hende vi får bruk for...". "Hanne, det er sånn rot oppstår. Dette skal kastes. Nå." Takk, idErik - innerst inne er han min åndelige veileder i ryddespørsmål (men ikke si det til ham).PS: Følg min 2013-føljetong "Pludrehanne rydder og kaster"


10 kommentarer:

 1. Kjære Hanne . Lenge siden jeg har vært innom på leserunde og plutselig har du blitt rikskjendis helt uten at jeg ar fått det med meg. Men HURRA må si du svarte med utrolig BRA innlegg om Trollene i bloggverden:) og akkurat NÅ kjenner jeg meg mer moden for å følge rydde prosjektet ditt. Ha en flott uke!!

  SvarSlett
  Svar
  1. He-he. Ja, jeg hadde mine 15 sekunder i flomlyset - trives bedre i alminnelig bloggdagslys.

   Slett
 2. Så flink du er med ryddeprosjekt. Skal følge med her ja, og ser ikke bort ifra at jeg skal sette opp min egen ryddeliste utpå vårparten etter inspirasjon fra deg;)

  Hilde:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig om jeg kan bidra med inspirasjon. Jeg tror jo overfylte skuffer og skap er temmelig vanlig, men ved å ta litt og litt blir det ikke så uoverkommelig. Clouet blir å unngå å fylle ukritisk opp, da.

   Slett
 3. Inspirerende !!!!!
  Jeg venter bare på bedre tider (formen må bli bedre) så skal jeg jammen ta fatt jeg også ! Ha en god dag !! AnneKa

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, man må ha litt overskudd for å ta affære. Å endre vaner er i grunnen hardt arbeid. God bedring!

   Slett
 4. Er i ryddefarten her også =) Vi skal flytte fra stort til mindre hus...og da MÅ man kvitte seg med noe. Ganske deilig å rydde sånn skikkelig av og til igrunn.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, hvis man klarer å gå litt drastisk til verks er det befriende. Lykke til med flytting!

   Slett
 5. Trenger du ikke to like store kakeformer til suksessterta? Lages vel i to bunner ... ja noen lager vel bare en.

  Fant ingen oppskrift hos deg, men hos http://somminedagerer.blogspot.no/2009/03/suksessterte.html

  SvarSlett
  Svar
  1. Hm. Ja, du sier noe. Jeg baker vel ikke suksessterte så ofte (faktisk nesten aldri), men skulle det skje får jeg låne form hos naboen. Eller steike i to runder. Nå fikk jeg sannelig lyst på kake :-)

   Slett