fredag 15. april 2011

Ufortjent i bakleksa


Matmotene skifter utrolig fort nå til dags. Det er ikke lenge siden det skulle være ruccola eller pesto til "alt" - nå er det andre hippe ingredienser som gjelder. Spør meg bare ikke hvilke, for jeg følger ikke med.

Klassikere, gjengangere, slagere derimot.
Jeg liker rett og slett gammeldags mat.

En av de rettene som ufortjent har gått av moten, er noe så enkelt som karbonadesmørbrød. Det pleide vi å ha som staskvelds i helgene da jeg var liten, eller som gjestemat. På landsbygda er det fortsatt vanlig å servere karbonadesmørbrød under minnesamvær etter begravelser.

Velg karbonader av god kvalitet. Vi er så heldige å ha en lokal produsent som lager virkelig gode kjøttvarer. Både karbonader og kjøttkaker fra Lundal Nord i Breivik slår knockout på mine karbonader og kjøttkaker. Så da er jo den arbeidsdelingen grei!

Her har jeg laget karbonadesmørbrød på det etter hvert sagnomsuste knafrie, grytestekte brødet.

Løken steker jeg alltid selv.
Du bør beregne usannsynlige mengder løk. Minst 1 løk pr. person. Både fordi løken svinner mye under steking og fordi det går mye av dette tilbehøret. Det er dessuten veldig greit om du sitter igjen med en slant som kan fryses for senere bruk, siden det tar litt tid å brune løk.

Noen nøyaktig oppskrift har jeg ikke, men jeg starter med å skrelle løken og dele den i to. Da er det lett å snitte den i nokså tynne skiver.
Smelt noen ss smør i panne på middels varme. La løken surre seg blank og myk før du guffer opp varmen for å brune løken. På dette stadiet er det viktig å passe pannen, for å unngå at løken svir.
Løk oppfører seg litt ulikt fra gang til gang. Hvis du syns løken virker lite saftig kan du tilsette et par ss vann. Smak til med bittelitt sukker og salt; da blir det ekstra godt.
Har du dårlig tid kan det lønne seg å drysse sukkeret på tidlig i stekeprosessen, ettersom det framsynder bruningen.

Løken kan stekes i god tid og varmes opp før servering. Obs: Tenk deg om før du setter den i kjøleskapet - den lukter mye og kan sette smak på andre matvarer.

Det er mye som smaker godt som tilbehør på karbonadesmørbrødet sammen med stekt løk. For eksempel sylteagurk, slangeagurk, tomater, rødbeter og majones.


10 kommentarer:

 1. Mmmm.... Karbonade med løk! Går aldri av moten :-)
  Takk for påminnelsen!
  God påske!

  SvarSlett
 2. Sørgekarbonader kalles de med en viss munterhet i omgangskretsen. Og gode er de! Takk for tipset, det kunne vært en deilig kveldsmat!

  SvarSlett
 3. Nam! Dette er god mat som alltid slår an:)
  God påske!

  SvarSlett
 4. Kjempegodt! Vi pleide alltid få karbonadesmørbrød når det var bursdagsfeiring hos mormor og bestefar. *mimrer*

  SvarSlett
 5. Heia Hanne! Må innrømme at i det siste har det vanket et og annet karbonadesmørbrød på fredagskvelden her i huset. Likeledes rekesmørbrød med fiskepudding, som var så populært for en god del år siden. Når "ungdomman" er ute av huset, slår vi gjerne til med litt mimremat. Da blir det ikke servert pasta, pizza, taco eller lignende populærmat.
  Riktig god påske til deg!

  SvarSlett
 6. Karbonadesmørbrød vekker gode mminner! Jeg og pappan min elsket dette til middag, og hadde det pfte når mor var på ettermiddagsskift!

  Har det av og til men da som "hurtigmat". Det er også godt med ertestuing til:-)

  Ønsker deg en riktig god påske, Hanne! Klem

  SvarSlett
 7. Hei.
  Jeg gikk på google for å finne en ny oppskrift på pølsebrød og da kom bloggen din opp :) Syntes du har så mye fint her, så jeg har lagt meg til som følger.
  Er helt enig med deg... den gamle gode maten er best :)
  Ønsker deg en forsatt fin påske :)

  SvarSlett
 8. Du legg ut så utruleg mykje godt å spennande. Ha ei fin veke!

  SvarSlett
 9. Det der gav barndomsminner. Farmor serverte alltid karbonadesmørbrød til "fint". Og vi ungene HATET løken. Men nå så det i grunnen litt fristende ut...

  SvarSlett
 10. Karbonadesmørbrød er veldig godt! En variant jeg har vært vant til er en dæsj med ertestuing med på laget:) Very good! :) Fin blogg du har!

  SvarSlett