Denne teksten stod på trykk i Saltenposten lørdag 9. mai 2015.
Jeg elsker bruktbutikker. Mannen min kan så til de grader styre seg. Hvis vi er på et nytt sted og jeg oppdager en loppis, er han uhyggelig rask.
Jeg (lett vibrerende): Åh. Se! En bruktbutikk!
Han (uten så mye som å kaste et blikk i den retningen jeg
peker): Det e' stængt!
Jeg er nostalgiker og like å rusle mellom hyller der tiårene
er stablet hulter til bulter. For et par år siden var vi på båttur langs
Helgelandskysten. I Sandnessjøen fikk vi landligge på grunn av tett tåke. Jeg
hadde ikke mer enn så vidt satt min fot på kaia før jeg oppdaget en
bruktbutikk.
Og, hah! Den var åpen!
Her fant jeg "Tidens husholdningsdagbok 1940",
skrevet av Eva Berg og Lillemor Erken.
Jeg har faktisk lest den fra perm til perm. Mye er kuriøs
lesning og vitner om en helt annen tid. Men sannelig er her fortsatt mye å ta
til seg, 75 år senere. Mange fiffige (og en hel del snusfornuftige)
kjøkkentriks. Og noe er jo blitt direkte på moten igjen, bare at
husholdningsdagboka naturligvis ikke kaller det slow food.
Jeg trodde forresten salatslynge var en nymotens
oppfinnelse. I denne boka finner jeg en salatsvinger. Den ser ut som to dørslag
satt mot hverandre. Og, som boken sier: "Navnet forteller oss hvordan den
skal brukes".
Nordmenn kaster ufattelig mye mat. 46 kilo pr. person hvert
år, faktisk. Det kunne man ikke tillate seg i krisetider i 1940. Boken
henvender seg til husmoren som "landets viktigste innkjøpssjef".
Norske råvarer står i sentrum: Egg, melk og melkeprodukter, havre, bygg, fisk,
poteter, gulrøtter, kål, kålrabi og bær.
Boken geleider husmoren gjennom året, uke for uke. Menyen er
til enhver tid tilpasset hvilke matvarer som kan skaffes enkelt og rimelig.
"Et godt råd: Velg mat som i seg selv er billig og som samtidig
gir alle de næringsstoffene kroppen trenger. Da blir matkontoen mindre og det
blir mer til overs å sette i banken," lyder det.
En annonse fra Fellesbanken er direkte tankevekkende:
"Hvis man daglig bruker 50 øre til noe som strengt tatt er helt overflødig,
vil man i løpet av 50 år ha bortødslet ca. 25.000 kroner." Og hallo – den
50-øringen kan vi vel i dag oversette til 10-15 kroner, så da kan du selv regne
ut hva du ødsler bort, for eksempel i mat som må kastes fordi du har planlagt
for dårlig (eller er for hysterisk med tanke på holdbarhetsdato).
Husholdningsboken tipser om mat som ikke koster mer enn litt
ekstra innsats på søndagsturen. Den tiden vi er inne i nå gir etterlengtet
mulighet til å høste gratis vitaminer i naturen. Karvekål, for eksempel.
"Den bør en lære barna å kjenne fra de er små," heter det i boka.
Dette er vel det samme som vi kaller skvallerkål. Et godt råd: "Legg
alltid et vått klede under fjøla en hakker karvekål på. Da blir det ikke slikt
spetakkel, og fjøla ligger dessuten stille."
Et annet sted har jeg lest at salig Bjørnstjerne Bjørnson
var stor fan av karvekålen: "Å som jeg lenges æfter karvekål. Jeg vil
spise våren. Jeg spiser alt røkelaks; men det er ikke nok. Mer vår mellom
tænderne, " har han begeistret utbasunert.
Flere tips fra husholdningsboken: "Maisalaten lager vi
av friske, sprø, unge løvetannblader som vi ribber fra de grove stilker, og
syltede rødbeter i løvtynne skiver. Lag en saus av eddik, sukker og olje. Det
siste får vi la være hvis det er vanskelig å få."
Vi kan lage mer av det vi plukker på søndagsturen: "I
vårsuppa koker vi alt det nygrodde vi kan få tak i. Dess bedre blir suppa."
Og: "Nesle er deilig, smaker nesten som spinat og kan
brukes på samme måte – i supper, stuinger, omeletter og gratenger. Videre har
vi syre og små løvetannblad. Disse grønnsaker som vi kan få gratis må vi
selvsagt bruke så mye som mulig i denne måned. De bør også nedlegges hermetisk.
Aldri smaker slike vårgrønnsaker så godt som midt på vinteren".
Det høres både godt og spennende ut. Jeg vet ikke hva som
holder meg tilbake – kanskje 2015 blir året da jeg får vår mellom tennene?
Dette var morsomt å lese. Kom gjerne med flere sånne tilbakblikk :)
SvarSlettGå ut å spis våren :)
Lurer på hva den kostet når den kom ut og har den noen verdi i dag?
SvarSlettDet er så spennende og lese gjennom den og tror nok at min mor brukte den en god del.