Oppskrift til dette brødet fant jeg i Kamille. Det var skuespiller Henriette Steenstrup som lot oss få lære å lage venninne Martes latterlig lettlagde, himmelsk gode brød. "Man finner vel knapt en mer mislykket husmor i Nordre Aker i Oslo. Men her snakker jeg om ren og skjær mestringsfølelse," skriver Henriette om seg selv.
Vi snakker altså knafri bakelykke. Saftig, mettende brød med deilig smak og litt å tygge på.
Jeg bakte brødet med spelt, fordi vi akkurat da hadde gjester som ikke tåler vanlig hvetemel. Oppskriften inneholder opprinnelig vanlig hvete. Nå står en ny deig til heving, denne gang med hvetemel, og jeg håper det blir like godt (og får litt finere stekeskorpe enn forsøk nummer én - jeg syns spelt oppfører seg veldig rart i så måte).
Den eneste endringen jeg har gjort etter forrige forsøk, er at jeg har doblet saltmengden. En ren smakssak.
Hvilke frø du bruker, er selvsagt også helt valgfritt.
Sånn. Nå er det overkommelig å bake brød selv i sommervær!
Til to brød trenger du
5 dl store havregryn
4 dl (til sammen) av linfrø, havrekli, sammalt hvete og solsikkekjerner
11 dl hvetemel
1 barneskje honning
2 ts salt
1/2 ts tørrgjær
10 dl kaldt vann
Husk å bruke en ganske romslig bolle, sånn at deigen har plass til å heve. Rør sammen alle ingrediensene; jeg bruker ei plastsleiv. Det blir en ganske løs deig. Dekk bollen med plast, og la den stå i ett døgn. Fordel deretter deigen/røren i to smurte brødformer. Dryss sesamfrø eller andre frø på toppen. La formene stå i to timer. Deretter 40-45 minutters steking ved 225 grader.
PS: Får litt Pippi Langstrømpe-assosiasjoner av min nye kopphåndduk, kjøpt på Åhlens :-)
Hei. Det brødet så kjempegodt ut og jeg kunne godt tenke meg å prøve det. Men jeg ser ikke noe salt i oppskriften, regner med det skal være der siden du har doblet den da du bakte ;-)
SvarSlettOg er det sånn ca vanlig størrelse på brødformene?
Oioioi. TUSEN takk for at du sier fra om dette. 2 ts salt er nå tilføyd (i originaloppskriften stod det altså 1 ts, jeg syns det ble litt tamt.)
SlettOg ja, helt vanlig størrelse på brødformene. Jeg måtte gå og sjekke nå, og de rommer akkurat 1,5 liter.
SlettDette må prøves!!! Nå med en gang faktisk, jeg går og setter deig nå :)
SvarSlettÅÅÅÅ - da håper jeg du rekker å få med deg at det også skal være salt i deigen. 2 ts. Anonym gjorde meg oppmerksom på at jeg hadde glemt det.
SlettJeg hadde oppi en ts salt, så får vi se på smake. Nå ligger de pent og hever i formene sine.
SlettHjemmebakt brød er godt! Må kanskje prøve disse her. :)
SvarSlettSå flott blogg du har med mye spennende poster. Jeg har lagt meg til som følger her.
SvarSlettDenne oppskriften så også veldig god ut, må nok teste ut denne neste gang jeg skal lage brød :)
Dette brødet har jeg også revet ut oppskriften på - og det skal prøves en av de nærmeste dagene!
SvarSlettGod helg!
Har bakt brødet.Smaken var god.Men hva jeg har gjort feil aner jeg ikke.Det var klisset inni men steika rundt,så æ satte det inn å steika de litt lengere å fortsatt klissete.Kan være steikovnen det er noe med.Må prøve engang til. :)
SvarSlettDet samme opplevde jeg. Gode brød, men veldig klissete. Mulig for lite hvetemel?
SlettSteiki ta,har vel funnet feilen.Glemte å la brødene stå 2 tima i formene før steikinga.Der er vel feilen. :)
SvarSlettMine sto to timer og ble klissete. Men lurer på om det kan ha vært det at jeg brukte små havregryn som gjorde utslaget?
SlettKjempegodt:) http://oddbfurre.blogspot.no/2014/07/ein-deig-3-alternativ.html
SvarSlett