Det var Fjernsynskjøkkenet med Ingrid Espelid som i sin tid fikk meg interessert i matlaging. Fra jeg var 10-11 år gammel fulgte jeg intenst med, og lærte nyttige triks om alt fra å trille ut jevne hveteboller til pynting av marsipankake.
Jeg trenger vel ikke si at Den rutete kokeboken, som hun var redaktør for, er en av de mest slitte kokebøkene jeg har.
Bondebrødet i denne boken er kjempegodt. Bare prøv!
Bondebrød, 2 stk.
Gjæren løses opp i fingervarmt vann. Tilsett olje, salt og grov rug. Bland deretter inn tilstrekkelig mel til at deigen blir lett å elte, men ikke mer. Elt deigen smidig og blank. Srø på litt mel, dekk bakebollen med klede og la deigen heve i 1 time.
Når du tar deigen på bordet elter du inn litt mer mel, til deigen holder fasongen.
La brødene heve uten klede til dobbel størrelse, ca. 1/2 time. Lag tre-fire dype snitt i hvert brød - bruk en sylskarp kniv og skjær raskt.
Jeg trenger vel ikke si at Den rutete kokeboken, som hun var redaktør for, er en av de mest slitte kokebøkene jeg har.
Bondebrødet i denne boken er kjempegodt. Bare prøv!
At brødene heves uten bakeklede, gir sprø skorpe. Mmm.
Bondebrød, 2 stk.
6 dl vann
2 ss olje
1/2 pk gjær (25 g)
2 ts salt
4 dl sammalt rug grov
ca. 9 dl hvetemel
Gjæren løses opp i fingervarmt vann. Tilsett olje, salt og grov rug. Bland deretter inn tilstrekkelig mel til at deigen blir lett å elte, men ikke mer. Elt deigen smidig og blank. Srø på litt mel, dekk bakebollen med klede og la deigen heve i 1 time.
Når du tar deigen på bordet elter du inn litt mer mel, til deigen holder fasongen.
Del deigen i to og form til lubne brød.
Legg brødene på bakepapirkledd stekebrett, og strø litt mel over brødene (fint eller grovt, fritt valg).
La brødene heve uten klede til dobbel størrelse, ca. 1/2 time. Lag tre-fire dype snitt i hvert brød - bruk en sylskarp kniv og skjær raskt.
Stek brødene på nederste rille i 30-35 minutter, steketemperatur 200 grader.
Avkjøl på rist.
Det brødet så kjempegodt ut, og jeg fikk lyst til å prøve :)
SvarSlettååå det så godt ut! Tusen takk for oppskriften!
SvarSlettLene
Takk for hyggelig kommentar i bloggen min. Artig å treffe ei navnesøster, det er ikke så mange av oss. Jeg er oppkalt etter min oldemor.
SvarSlettBrødet ditt så godt ut. Tror jeg må sjekke brødboksen, for jeg kjente jeg ble litt sulten:-)
mmm, det såg nydelegt ut!
SvarSlettHjemmebakt brød er så godt! Og så lukten av fersk gjærbakst da...
SvarSlettSavner Ingrid Espelid jeg.Ingen andre som kan måle seg med henne. :o)
Mm det ser kjempeodt ut, tror jeg jogger meg en tur over Brattåsen. Lukten av nybak brød, er det beste jeg vet.
SvarSlettKlem : )
Var litt for snar... kjempegodt, nybakt skal det være........
SvarSlettEg har også kikka på Ingrid Espelid siden eg var liten, og meiner eg har fått med meg mange tips derifrå.
SvarSlettDesse brøda såg knallgode ut!
Gode minner frå fjernsynskjøkkenets tid...
SvarSlettGodt du deler.
Mi bok er berre filler :-)
Nå ser jeg at mitt prøvebrød #2 egentlig er en dobbel porsjon av dette :-)
SvarSlettUtrolig godt ihvertfall.
Lekkert! Ingrid Espelid har jeg mange favoritter av jeg også.
SvarSlettHa en flott dag!
Disse brødene så skikkelig "proffe" ut! Enda en oppskrift jeg må teste ut:)
SvarSlettDette er min favoritt også! Elsker Ingrid Esplid Hovig og hennes kokebok!
SvarSlettHvor mange grader skal de steikes på?
SvarSlettCharlotte - takk for at du sa fra om at steketemperaturen manglet. Nå er oppskriften oppdatert.
SvarSlett200 grader.
Lykke til!
Disse brødene så kjempe gode ut! :) Tenkte jeg skulle prøve di, men kan jeg ha dem i form om jeg vil?
SvarSlett