Dette er sannelig uka for småkakebakst. Derav den Prøysen-inspirerte tittelen.
I år med et ekstra spenningsmoment, ettersom vi sleit litt med å finne "kakeskivene" til vår manuelle Husqvarna kjøttkvern. (Skivene er nødvendige for å få rillemønstrede deigpølser.) Vi har egen kvern, men har hvert år pleid å låne disse metallskivene fra mamma. Etter at hun døde i høst var det ikke bare-bare å finne ut hvor de ble oppbevart. Men pappa fant dem til slutt, og nå er kjøttkvernkakene i boks.
Jeg tror strengt tatt de heter vaniljekranser eller smørkranser, men hos oss går de under navnet kjøttkvernkaker. Oppskriften kommer fra min mormor - "mor på Åsheim".
Dette er milde, fine kaker med smak av vanilje og ekte smør. Veldig populære blant barn (og oss som aldri vokser fra dem). Gode til både kald melk og varm kaffe.
Porsjonen gir ca. 100 kaker.
Mors kjøttkvernkaker
250 g smør
250 g sukker
1 egg
250 g potetmel
250 g hvetemel
2 ts vaniljesukker
Ut fra rekkefølgen på ingrediensene har jeg gjettet at smør og sukker skal røres hvitt, deretter pisker jeg inn egget, og til slutt tilsetter jeg det tørre (som jeg har blandet på forhånd). Jeg bruker kjøkkenmaskin. Rør raskt sammen, det blir en ganske fast deig. La deigen hvile tildekket på et kjølig sted over natten (eller lengre, hvis det tar litt tid å finne ekstrautstyret til kjøttkverna...)
Sett deigen i romtemperatur en stund før du skal bake.
Kna den litt før du kjører litt og litt gjennom kjøttkverna. Husk: ingen fingre oppi kverna - bruk ei tresleiv til å dytte etter med.
Skjær deigpølsene i 10-12 cm lange biter, form til kranser og legg dem på bakepapirkledd stekebrett. De flyter nesten ikke ut, så kakene kan ligge ganske tett.
Mangler du kjøttkvern? Jeg mener å ha hørt at slike kaker kan sprutes ut med sprøytepose av stoff. Da bør nok deigen være temmelig temperert. Den kan også trilles til pølser, drøyt blyant-tykke, men kakene får da ikke rillemønster.
Stekes ved 200 grader midt i ovnen, ca. 7-9 minutter.
De skal få litt farge, men fortsatt være lyse.
Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks.
Har aldri hørt navnet Mors kjøttkvernkaker på de før,hos meg heter de smørkranser .Men kjært barn har mange navn og gode er de.
SvarSlettJeg tror nok de aller fleste har et annet navn på disse :-) Ha ei fin førjulstid, Wenche!
SlettSmørkranser er godt, og det var ett morsomt navn dere hadde - egentlig ikke rart, det er jo kjøttkverna man tar i bruk, tross litt annet utstyr.
SvarSlettHa ei riktig så fin førjulstid.
Ja, de har opplagt fått navnet sitt ut fra tillagingsmetoden. Dette er faktisk det eneste jeg bruker kjøttkverna til; burde kanskje prøvd meg på hjemmelagde pølser? Ha ei fin førjulstid, Sissel!
SlettÅ disse er gode. Brukte å bake de før, men nå har jeg ingen jeg kan låne kjøttkvern hos. Jeg har samme oppskrifta og hos oss heter de kvernkaker.
SvarSlettSå morsomt at du har akkurat den samme oppskriften. Jeg leste på nettet at kakene kan lages med kraftig sprøytepose, men da tror jeg at jeg ville prøvd å lage dem mens deigen var helt nyblandet. Ha ei fin førjulstid, Solfrid!
SlettTakk for at du sa at deigen skulle hvile over natta. Det var det jeg mente også, men ser ikke at det står i oppskriftene jeg har funnet. Tror jeg bruker oppskriften din.
SvarSlettJeg er så heldig å ha fått låne en slik metallsprøyte til å lage slike kaker med. Husker min bestemor brukte det og det var artig å bake med, så i morgen skal jeg bake slike kaker med forskjellige mønster med mitt barnebarn.
Aha. Ja, sånn metallsprøyte hadde jeg også for noen år siden. Jeg ga den bort, for kakene ble så perfekte at ingen ville tro de var hjemmelagde :-D Ønsker deg ei fin førjulstid, Wigdis!
SlettJa kanskje kjøttkverna må fram, det var lurt. Har alltid misunt mamma sin metall sprøyte"pose"/rør med forskjellige skiver i front. Kvitkakan er så gode hos henne. Takk for tipset. Jeg har en svakhet, vel har nok flere, men småkaker til kaffe året rundt er en av dem...
SvarSlettJeg er også kjempeglad i småkaker, og baker slett ikke bare til jul. Ha ei fin førjulstid, Lunamon!
Slett