torsdag 8. desember 2016

Som jeg koser meg!


En tredel av adventen er tilbakelagt. Selv om det ikke er unger i huset lenger, valgte jeg å følge med på NRKs førjulsserie "Snøfall". Det har jeg ikke angret på. Nå har jeg fått et fast koserituale med å se dagens episode til morgenkaffe ogfrokost. Fin start på dagen!

Serien bygger på et manus av Hilde, Hanne og Klaus Hagerup, som har lagt vekt på ikke å tulle med jula. Samtidig har de definitivt unngått "pussenull"-grøfta, som får idErik til nærmest å spy av Skomakergata.

Jeg er så glad vi har NRK som legger flid og penger i en så fin produksjon. Ekstra stas er det at vi hører så mange forskjellige dialekter i serien. Alle episodene blir dessuten både tegnspråk- og synstolket, slik at når ut til barn med nedsatt syn eller hørsel.

Den bærende figuren, Selma, spilles ualminnelg godt av 11 år gamle Siri Skjeggedal. Henne tipper jeg vi får se mer av på skjerm og scene, hvis det er den veien hun vil gå, da. Talentet er udiskutabelt.

Serien har fått masse gode anmeldelser, og jeg slutter meg til. Les noen av dem her: Dagbladet, VG, Bergens Tidende, Vårt Land.

Hvis du også fikk lyst å se, med plutselig innser at du er seriøst på etterskudd, ligger alle sendte episoder fortsatt ute på NRK Nett-TV i fire uker til.

Fortsatt glad advent!

mandag 5. desember 2016

Hjemmelaget Ferrero Rocher

Bloggen klatrer bratt oppover blogglisten i disse dager. Og det enda jeg er svært uforutsigbar med hensyn til oppdatering. Jeg hviler på gamle laurbær, og dere kommer for søtsakene! Risboller, snickers, mintkuler og kransekakepinner - sånt trekker publikum i førjulsukene. Jeg håper mange koser seg med å lage søtsaker etter pludreoppskrifter.

I dag skal dere få en ny. Den er ikke opprinnelig min. Det var yngstedatteren som fant dem i bloggen Søtsakehuset da hun skulle lage farsdagsgave for noen uker siden. Disse konfektene ligner veldig på de du kjøper under navnet Ferrero Rocher, men som vanlig når vi snakker om hjemmelaget konfekt: De smaker mye bedre! Jeg fikk såvidt smakt en fjerdedels kule; det var jo tross alt ikke morsdag heller...

Hjemmelaget Ferrero Rocher / hasselnøttkonfekt
Til 15 store eller 20 mindre kuler trenger du:
4 ss Nutella sjokoladepålegg
100 g malte hasselnøtter
100 g hakkede hasselnøtter
+ noen hele hasselnøtter
250 g sjokolade, gjerne en blanding av lys og mørk
5 stk. iskjeks

Start med å riste nøttene på 150 grader i 20 minutter. (Sammenlagt holder det med en pose á 250 gram nøtter.)
Fjern skallet ved å riste/gni nøttene lett inni et rent kjøkkenhåndkle. (Ta en kopphåndduk du ikke er så redd for; nøttene kan sette farge.)
Mal 100 g nøtter i mandelkvern, gjerne to runder.
Hakk 100 g nøtter.
Legg de siste nøttene til side for å ha dem i midten av hver konfekt.

Malte nøtter røres sammen med Nutella. Kjøl ned blandingen i fryser - obs: ikke for lenge! Den skal bare bli skikkelig kald.
Knus iskjeks.
Hent sjokoladerøren fra fryseren. Form små kuler (1/2 teskje) med en hel nøtt i midten.
Rull kulene i knust iskjeks.
Sett kulene i fryseren.

Smelt sjokolade over vannbad. Bland inn de hakkede nøttene.
Dekk kulene med sjokoladeblandingen.
Legg dem på en fjøl som du har kledd med matpapir eller aluminiumsfolie.

Pakk hver kule pent inn. Her er det brukt aluminiumsfolie rundt hver kule, og deretter er kulene lagt i papirformer. Fest gjerne med litt teip i bunnen.

Oppbevares kjølig til de skal spises.

Superfin gave!



søndag 4. desember 2016

Desemberidyll

Sånn så det ut rundt huset vårt på lørdag. I dag silregner det og er bare sorgen, rent værmessig.

Jeg syns egentlig regn om vinteren burde være forbudt, men det er "ingen" som vil høre på meg. Noen desimeter med lett snø som ligger i ro og fem-seks kuldegrader er min drømmevinter. Man må nyte den når den innimellom viser seg. Jeg sendte også idErik ut på fotooppdrag for å forevige idyllen så lenge den varte.

Det er hyggelig med utendørs julebelysning. Ettersom det ikke er så lang levetid på disse lenkene (de får seg vel mer enn én knekk under montering og nedtaking), gis det stadig sjanser til å teste nye ting.

I år har jeg latt meg inspirere hos Galleri Krane i Tromsø. Der så jeg en lyspyntet bjørk ved inngangsdøra, og fikk lyst å ha en sånn hos oss også. Vi hadde kjøpt to lenker som hver hadde 80 små, kulerunde lyspærer. Jeg trodde det skulle bli tett i tett med lys. Det ble det jo ikke, så neste år må jeg enten velge en mindre busk eller spe på med flere lys.

Og så fikk jeg lyst å tulle litt. Og da tullet jeg like godt inn "hagesykkelen" i en lang lyslenke som vanligvis har pyntet opp skjærsminbuska. Vi har allerede fått nabovarsel om at dette kanskje var litt "over the top"... Uten at det reduserer min glede over å bli møtt av dette synet enten jeg titter ut av kjøkkenvinduet eller kommer hjem til huset vårt.

For å si det min rause og romslige mormor: Man må jo spøke litt.

lørdag 3. desember 2016

Voksenkalender

(Akkurat i det jeg skrev inn tittelen på dette blogginnlegget, fikk jeg flashback til diverse verksteder og "mannfolkarbeidsplasser" jeg som journalist har vært innom i årenes løp. Der henger det av og til en type lettkledte voksenkalendere som har fått meg til å dra min faste morsomhet: "Neimen, så kjekt å se at dere reklamerer for Ammehjelpen!" Det er ikke sånn voksenkalender dette skal dreie seg om, altså.)


I år ble det sannelig adventskalender på idErik og meg også. Alt takket være en Nespresso-julekalender-reklame som poppet opp i facebookfeeden min i tide og utide, til jeg til slutt var så nysgjerrig (og kaffetørst!) at jeg bestemte meg for å bestille en kalender til  mannen. Og da jeg var i ferd med å gå til "betal med kort" bestemte jeg kjapt at jeg skulle bestille to, for det ville vel være stusslig å bare sitte og se og lukte på at han testet ny kaffe hver eneste dag i adventen?


Dette er altså en samling med 24 ulike kaffekapsler. De kommer dessverre ikke i  en kalender med luker. Alle lå hulter til bulter i ei eske, ledsaget av et ark som sier hvilken kaffe som er til hvilken dag, og hva som særpreger akkurat denne kaffen. Allerede på dag én skjønte jeg at vi ikke kom til å gidde å lete gjennom alle kapslene hver dag for å finne den riktige. Men på loftet har jeg et 50-kronerskupp fra et romjulssalg hos Bohus på nittitallet: En kommode med 24 små skuffer i. Perfekt til formålet. Så nå har jeg sortert begge eskene med kaffekapsler og puttet den i riktige skuffer. Så er det bare å være spent på hva dagens ettermiddagskaffe skal smake.


Forrige helg var vi i Tromsø, på oppdrag fra kalendernissen. Selv om jentene er voksne, får de fortsatt adventskalender. Den minste bukkene bruse hadde ikke tid til å få mammabesøk, så hun fikk sine kalenderpakker sendt i posten. Er veldig spent på hva kalendernissen har pakket inn. Jeg står jo tross alt bare for levering.


Helt på tampen vil jeg nevne en sjarmerende, ikke-materiell kalender som en venninne nettopp gjorde meg oppmerksom på: Julesangkalender! "Krafttak for sang" legger hver dag ut tekst til en av våre kjære julesanger, sammen med morsomme fakta om sangen og link til en vakker innspilling. Jeg har nettopp sunget luke nummer 1 og 2 - bli med, du også!




torsdag 1. desember 2016

Julemåneden er her!


Første desember er her, og med den sprettes det luker og pakker over det ganske land. Døtrene våre, som studerer i Tromsø og Trondheim, har tradisjonen tro fått forsendelse fra kalendernissen.

Selv syns jeg denne varianten var koselig og fin.
Den blir min adventskalender i år.
(foreløpig tenker jeg at 21. desember kan bli den mest utfordrende...)

Hva med deg som besøker pludrebloggen. Har du kalender?