fredag 3. januar 2014

Spis opp!


Ett av mine mål for 2014 (og forsåvidt for resten av livet) er å bli flinkere til å utnytte maten. Det er en skam at nordmenn kaster en fjerdedel av maten vi kjøper. I gjennomsnitt kaster hver nordmann i løpet av et år 51 kilo mat som kunne vært spist, og jeg har definitivt mine svin på skogen.

Å kaste mat som kunne vært spist er naturligvis svært dårlig privatøkonomi. Det er også etisk forkastelig, all den tid store deler av verdens befolkning har for lite mat. Det er miljøbelastende, og betyr unødvendig produksjon, unødvendig lagring, unødvendig transport og unødvendig mengde avfall. Skjerpings!

Så - hva gjør jeg, rent praktisk? Jeg kommer til å blogge mer om temaet utover året, og dele tips jeg snapper opp.

Noen grunnleggende strategier:
Planlegge middager for hele uka.
Sjekke kjøleskap og fryser ofte, og særlig før jeg planlegger meny og innkjøp.
Bruke handlelapp.
Kjøpe "sårbar" frukt og grønt til de dagene de skal brukes, og heller ha lager av mer hardføre typer.
Stille større krav til matbutikken, og bli flinkere til å klage når noen har solgt meg dårlig mat.
Holde kjøleskapet rent og ryddig.
Stole på egne sanser og spise mat som lukter og ser ok ut.
Utnytte middagsrester - spise dem som lunsj, lage restemiddag eller gi videre til far/svigerfar, som setter pris på det.
Fryse ned straks når jeg handler eller baker stort.
Alltid merke det som blir lagt i fryseboksen.

De lekre bildene har jeg lånt fra matvett.no - en ypperlig kilde til fakta og inspirasjon for den som vil ta tak i eget matsvinn.

Hva er dine beste tips for å unngå å kaste mat? Særlig er jeg interessert i å høre hvordan du evt. bevarer agurken saftig og fin!



16 kommentarer:

  1. Jeg har tenkt akkurat samme tankene som deg, og har nok mye å hente på "Alltid merke det som blir lagt i fryseboksen". I tillegg kommer det klare punktet med forbedringspotensiale her: Hent ting ut av fryseboksen kvelden før. To fulle frysebokser og et fryseskap med minimal sirkulasjon fordi det går fortere å stikke innom butikken på vei hjem *Sukk*.

    Faste middagsplaner for ei uke har jeg gitt opp. Kommer aldri lengre enn til dag to før første "Jammen, jeg har ikke lyst på det i dag" kommer. Å hente ting i fryseren kvelden før, og å ha basisvarer i skapet er mer overkommelig her i gården.

    Agurken? Den har jeg gitt opp å kjøpe. Eventuelt kjøper jeg en halv om gangen dersom jeg er helt nødt. Det samme med pærer som ene barnet her gjerne vil ha, maks to pr handletur. (Ble overtalt til å kjøpe seks før jul fordi det var så lenge siden sist, og noen hadde sååå lyst på pærer. Gjett hvor mange jeg kastet i går? Jepp, alle seks.)

    SvarSlett
    Svar
    1. Løsningen på at du ikke har lyst på det i dag, Tika, er at du gir deg selv lov til å bytten innenfor uka. OK, så har du ikke lyst på torsk og gulrot på tirsdag, men det er en sjanse for at du orker å lage det senere i uka. Da har du allerede ingediensene i hus.

      Ang agurken, Hanne, jeg har en boks fra tupperware som hjelper litt. Uendelig holdbarhet blir det jo ikke, men vi klarer som regel å spise opp agurken i løpet av en uke eller to.

      Vi fryser middagsrestene, og har "tapas" innimellom. Det er populært hjemme, for da finner alle noe de liker.

      Slett
    2. Takk for gode innspill, Tika og kaostroll. Det med pærene fikk meg til å huske en standupkomiker som sa at "det gjelder å være hjemme det ene kvarteret pærene er akkurat passe modne" ;-)

      Slett
    3. Ja, hadde det bare vært jeg som ikke hadde lyst på... Det ble rett og slett så mye klaging at jeg gav opp. Om vi bare slår fast at det er fiskedag på mandag og torsdag, og ellers tar opp fra fryseren kvelden før er det merkbart mindre klager. Merkelig nok ;)

      Slett
  2. Jeg har fortsatt forbedringspotensial, men har kommet meg veldig de to siste årene. Det merkes også veldig godt på matbudsjettet. Det gir en bede følele. Men som sagt, det er fortsatt mulighet for å bli enda bedre. Det går i det minste den rette veien.

    SvarSlett
    Svar
    1. Så fint å høre at du har oppnådd gode resultater! Ja, det vil vel alltid finnes rom for å bli enda bedre, men det viktigste her er vel hvilken holdning man har til mat som en verdi, slik at man tar kloke valg i hverdagen. Høres ut til at du har kommet langt, Berit.

      Slett
  3. Hej Hanne! Läser din sida så ofta, provar dina recept och idag blev jag så glad över dina tankar om att
    kasta bort mat i onödan...praktiserar själv principen att spara och göra nytt av matrester...handlar bara
    med lista och prickar av måltiderna vartefter och glädjs över mer pengar kvar i min portmonnä..lycka till
    med ditt förehavande 2014, det lönar sig! Hälsning Anita, svenska, men bor i Tyskland, och har ofta besökt vackra Norge.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig og oppmuntrende kommentar, Anita! Ja, det er jo kun fordeler med å skjerpe seg på dette området :-)

      Slett
  4. Takk for agurktips, sommertid. Det skal prøves. "Pose beregnet for grønnsaker" - hvor finner jeg det?

    SvarSlett
  5. Dette skal jeg følge med på.
    Blitt flinkere å ikke hive så mye mat og kjøper mindre.
    Men synder vedlig med mye .

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjøpe mindre. Det tror jeg er et viktig stikkord, Arielle. Akkurat nå har vi en ganske dårlig nærbutikk - høye priser og labert utvalg/mye dårlige varer - men snart får vi en splitter ny Prix, og da tenker jeg å overlate til Coop å lagerføre det vi trenger. Egentlig er det bare tull at vi skal ha flere frysere fulle, fryktelig fort gjort å miste oversikten :-)

      Slett
  6. Her var mange gode strategier, følger de fleste selv og merker stor forskjell både på matkastingen og -budsjettet. Matplanlegging er alfa og omega her, og mine middagsrester forsvinner som matpakker dagen etter eller i fryser som middag til mor når gutta er hos faren. I min middagsplan har jeg "faste dager" for det meste, for eksempel, kjøttfri mandag og fisk tirsdag og torsdag, suppe onsdag. Det letter planleggingen synes jeg! Fiskedager har snudd fokuset litt hos gutta; fra "ÅH NEI, fisk" til "hva slags fisk i dag" og mye mindre klager som nevnt over her også.

    Noe som har vært nyttig for meg er:
    1. Jeg planlegger middag ut fra hva som er i kjøleskapet/fryseren. Har jeg feilberegnet og har mange "på grensen tomater", blir det tomatsuppe til middag for eksempel
    2. Jeg prøver å legge merke til hva jeg kaster i det daglige og ved opprydninger, både fordi smak og lyst forandrer seg og fordi jeg til tider er enormt god til å kjøpe inn tilbudsvarer.
    3. Jeg prøver å kombinere, så hvis jeg skal ha en rømmeklatt til fiskesausen en dag, så blir det kanskje taco på fredagen (eller vafler på lørdag).

    Agurk, har vel ikke tenkt på at den blir fort dårlig, men litt slapp kanskje... Jeg går for strategi 3 med agurken, for den kan brukes til mye, i salat, ren agurksalat til fisk (nam), agurksuppe, syltet slangegurk og tzatziki for eksempel.

    Før jeg lager et helt blogginnlegg (eller det er det kanskje allerede), vil jeg gjerne tipse om:
    http://restemat.blogspot.no/ og
    http://www.gronnhverdag.no/nor/Aktuelt/Beste-restematoppskrift-kaaret

    Hilsen Kari Anne som også skal bli flinkere til å merke maten, for jeg husker faktisk ikke hva det er i boksen med blått lokk etter 3 uker i fryseren eller om den "hvite fisken" er torsk, sei eller noe annet ;)

    PS! Synes bloggen din er kjempefin - og når det var stille her i høst, hadde jeg Pludrehanne-abstinens, helt sant!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for lang og veldig nyttig kommentar! Skal sjekke linkene du deler, og tipset om faste dager for ditt-og-datt er sikkert lurt. Det kan jo også utfordre meg til å lære flere retter i de ulike sjangrene. Jeg har for eksempel lyst til å lære meg flere gode supper.
      Og så pludrehanneabstinens, da - det var nydelig sagt!

      Slett
  7. Jeg kaster faktisk nesten ikke mat. Tror det må være noe jeg har fått inn med morsmelken...

    Her er noen tips:
    Jeg handler ALDRI uten handlelapp (men det er fordi jeg er så glemsk, hadde aldri greid å huske noen ting uten lapp).
    Jeg prøver å planlegge noen dager fremover. Ukeplan er litt for langsiktig for meg, så jeg planlegger to ganger i uka og handler inn etter det.
    Små middagsrester blir forrett til middagen dagen etter.
    Større middagsrester (som er nok til en middag til for en eller to), merkes og legges i fryseren. Jeg skriver med sprittusj på frysetape og taper på lokket - funker utmerket.
    Har meatfree monday og andre faste innslag - som Anonym over her.
    Men det trikset som har funket aller best - og som gjør at jeg kaster mindre mat enn jeg gjorde før - er at jeg aldri kjøper mer enn det jeg trenger, aldri noe jeg ikke har en plan for. Jeg sluttet å handle på impuls og på tilbud, for det var oftest sånn mat som ble liggende - for så å gå ut på dato. Det ble ikke billigere, slik intensjonen var - det ble dyrere.

    Mitt beste tips mot dårlig agurk: Spis den opp fortere - før den rekker å bli dårlig :-)

    SvarSlett
  8. Og en ting til som jeg glemte å si:
    Jeg fyller ikke opp fryseren - da blir det oversiktlig. Rydder/ser over hver gang jeg legger ned noe. Og kjøleskapet vasker/rydder jeg hver gang jeg setter inn ny mat. Da holder det å sveive over med en klut, samtidig som jeg får oversikt over hva jeg har. Setter alltid den gamle maten ytterst.

    At vi kaster 50 kg mat hver i året, er jo rett og slett sjokkerende!!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for veldig gode og inspirerende innspill, Anne!

      Slett