onsdag 19. september 2012

God idé!


Denne snappet jeg opp på facebook i dag. Lurt, ikke sant? Og ganske sjarmerende. Gjenbruk og greier. Kanskje jeg skal tråle bruktbutikker etter gamle sleiver og lage en sånn? Man skal jo være snill med småfuglene.


søndag 16. september 2012

Himmelsk bringebærsorbet


Det går i bringebær for tiden. Bærsesongen er mange uker forsinket i år, og idErik og jeg utnytter nå ettermiddagstimene så godt vi kan til å sikre oss sommersmak til å putte i fryseren.

Her om dagen fikk noe av fangsten lov til å bli bringebærsorbet i stedet for tradisjonelt syltetøy.
Å milde himmel. Noe så godt!

Ifølge idErik også enkelt å lage, og med hans metode behøver du ikke tenke på å røre i sorbeten under frysing, for her blir det ikke isnåler.

Her er oppskriften, til ca. 4 porsjoner.

Start med å koke sukkerlake, av 300 g sukker og 2 dl vann. La koke i fem minutter, til laken får en sirupsaktig konsistens. Avkjøles og fryses. Denne sukkermettede laken vil aldri bli knallhard under frysing, og du kan lage sukkerlake mange dager i forveien. (obs - dette er mer sukkerlake enn du trenger til 4 p.)

En "passe mengde friske bringebær" - for eksempel 1/2 kg - moses med stavmikser. Deretter presser du bærmosen gjennom et gullende rent klede. Hold på en stund, slik at du sikrer deg mest mulig saft fra bærene!


Nå er det tid for å blande bær og frossen sukkerlake. Bland inn sukkerlake litt etter litt, og smak underveis. Stopp når den er passe søt og passe syrlig etter din smak. Den frosne sukkerlaken som blir til overs kan du oppbevare i fryseren til neste gang.

Sorbeten fryses ned i passe porsjonsformer, vi brukte vanlige glass. Ta glassene ut av fryseren en stund for servering, slik at du får løsnet sorbeten.


Smaker veldig godt sammen med en ren og enkel vaniljeis. Jeg har brukt melonkulejernet for å lage de nusselige iskulene. Litt sjokolade-stivnesaus på isen smaker også godt.

Bon apetit!




lørdag 8. september 2012

Når Julie svinger slikkepotten


Fredag er selveste kosedagen. I går til og med med dessert etter pizzaen. Husets yngste er en flittig baker, og hennes "Pink Chocolate Cupcakes" smaker like godt som de er nydelige å se på. Saftige sjokolademuffins med rosa vanilje-smørkrem. Mmmmm.

idErik og jeg trodde at muffins og cupcakes var samme sak. Jentene holder hardt på at det er en forskjell. Og eldstejenta svingte opp med Selveste Definisjonen: "A muffin is just an ugly cupcake". Så da vet vi det.

Oppskrift fra Det søte liv, pappformer fra Aahlens.

Takk for mat, Julie! Og god helg, alle sammen!


fredag 7. september 2012

Nudelsuppe


Ferdignudler servert uten ekstra dikkedarer er jeg ikke noe glad i. Som basis for en nudelsuppe blir de mye bedre. Denne lager du på 1-2-3. Start med kjøttbollene.

Nudelsuppe, 3-4 p.
2 pakker kyllingnudler - lages etter anvisning på pakken
3-4 dl frossen grønnsakblanding som du varmer i mikro eller kokende vann

Kjøttboller
1 pk. kyllingkjøttdeig
salt
pepper
potetmel
melk/fløte

Spe kjøttdeigen ved å blande alt i food prosessor. Bruk en barneskje til å forme valnøttstore boller. Disse trekkes i varm hønsebuljong - 1 terning pr. 3 dl vann.

Mens bollene trekker i krafta/buljongen tilbereder du nudlene som normalt. Når disse er ferdigkokt er det viktig at kjelen ikke blir stående og putre unødig, da går nudlene nærmest i oppløsning.
Tilsett kjøttboller med buljongen, samt grønnsakene med evt. kokevann. Juster suppen med mer væske og evt. mer krydder/buljonnterning om ønskelig.

Server straks, gjerne med hvitløksbagetter.

God middag!


torsdag 6. september 2012

La det skje!


Er ikke dette noe å ønske seg til jul, dere?

Du finner mer fantastisk bestikk her på Etsy.
(Takk til bloggen Sjarmerende gjenbruk som satte meg på sporet.)




onsdag 5. september 2012

Så enkelt, så godt


Dette er en superrask og velsmakende pastarett som 18-åringen komponerte i studentkjøkkenet sitt her om dagen. Hun la ut bilde på bloggen sin, og vi ble inspirert til å kopiere.

Baconterninger brunes mens du koker den pastaen du foretrekker.
Når begge deler er ferdig siler du vannet av pastaen og serverer den med bacon, pesto fra glass og noen cherrytomater.

Snadder!


tirsdag 4. september 2012

Vilt god dessert


Vi i Valnesfjord er så heldige å ha tilgang på Verdens Beste Softis. Jeg tror søstrene Bakkegård, som driver Strømsneskiosken, må være uvanlig nøye med renhold av maskinen. Pluss at de sannsynligvis har en egen "magic touch".

I hvert fall: Gårdagens tokt i bringebærskogen ga for liten uttelling til at vi orket å varme opp syltegryta. Resultatet ble at idErik ble sendt til kiosken med en tupperwareboks under armen, for å kjøpe iskrem tilsvarende tre softis.

Vel hjemme benket hele flokken seg rundt kjøkkenbordet og spiste en mektig kveldsmat som vi kommer til å huske lenge: Villbringebær med softis. Nam!



søndag 2. september 2012

Koppevaksine? Nei takk!


Jeg begynner å bli beryktet for min koppemani. På kontoret har jeg en kopp for ethvert tenkelig humør eller antrekk (pluss nokre til.)

Her hjemme sniker jeg så mange kopper inn i skapet som overhodet mulig. idErik har (nesten) sluttet å spørre: Og hva skal du kaste for å få plass til denne??

Dette er foreløpig siste tilskudd. En lysegul, lekker sak som jeg kjøpte på helgetur til Umeå, laget av svenske Eva A. Holmström.

Nydelig kopp som bare blir enda bedre når man overraskes med kakao til helgefrokosten!





lørdag 1. september 2012

Jeg er ganske sur!


Det er første dagen i september 2012. Det betyr at glødepærene er en saga, blott.

Hovedinnvendingen mot glødepæren er at mesteparten av strømforbruket i disse lampene ikke går til lys, men til oppvarming.

Glødepærer er geniale for oss som bor i en del av verden der behovet for lys stort sett sammenfaller med behovet for oppvarming. Men tror du noen bryr seg om det? Tror du det hefter at vi er mange som må skru panelovner og varmekabler opp for å veie opp for varmetapet med de nye (svindyre!!) pærene?

Jeg blir sur når jeg får følelsen av at jeg ikke teller.

Vi har nettopp brukt 800 kroner å å skifte ut pærene i utelampene våre. Lamper som har pleid å lyse godt opp rundt huset, både på terrasser og hagestier. Nå må jeg (helt sant!) lukke opp døren og se direkte på lampen for å avgjøre om den er påslått. Og det er på pluss 15 grader. Det skal bli spennende å se på effekten i minus 15.

Dessuten blir jeg ytterligere pissesur fordi vi har tatt de første alternative pærene i bruk innendørs også. Grønnskjær i lampettlyset inngår ikke i min drøm.

Innse det, jenter - når glødepæren forsvinner har vi vært på vårt peneste. Her er det bare å satse på stearinlys. *mumle, mumle, knurr*

PS. Bildet har jeg lånt her.